Як зберегти здоров'я дітей? Безкоштовно звернутися за допомогою можна у будь-який час

Як зберегти здоров'я дітей? Безкоштовно звернутися за допомогою можна у будь-який час

Стреси, інфекції та низка інших факторів можуть підірвати здоров'я дітей. Працівники КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" докладають усіх зусиль, аби зберегти їм гарний фізичний та моральний стан.

Головною умовою успіху є обізнаність педагогічного колективу, батьків та учнів про стан здоров’я на всіх етапах навчання дітей. Саме тому з 1 січня поточного року на базі дитячої поліклініки працює педіатричне відділення з організації надання медичної допомоги дітям у навчальних закладах. Сюди увійшли три відділення: дошкільне, шкільне та підліткове, розповідає завідувач Світлана Козак.

- У нашому підпорядкування – медпрацівники садочків, крім медсестер, загальноосвітніх навчальних закладів і профтехосвіти, які входять у Тернопільську територіальну громаду, - розповідає вона. – Є лікарі-педіатри, лікарі-терапевти підліткові, медичні сестри та фельдшери. Усі вони щодня працюють для того, аби зберегти здоров'я дітей та вчасно реагувати на проблеми, які виникають. Адже здорова молодь – це здорова нація!

Чим займають медпрацівники

Насправді на педіатричне відділення покладена надзвичайна відповідальність. Медичні працівники обслуговують понад 9000 діток у ДНЗ, майже 29000 – у загальноосвітніх закладах (школах) та ще понад 7700 – у закладах профтехосвіти.

Відео дня

Робота зосереджена на покращенні якості проведення медичних оглядів, налагодженні взаємозв’язку між дільничною та шкільною службою, доведенні інформації до батьків про стан здоров’я дітей, а також  необхідності проведення додаткових обстежень, консультацій суміжних спеціалістів, проведенні реабілітаційних заходів тощо.

 – Крім того, регулярно проводимо обстеження на педикульоз, коросту, визначаємо гостроту зору, відслідковуємо антропометричні дані дітей, проводимо контроль за флюорографічними обстеженнями, - перераховує завідувач. – Також працівники стежать за вчасним проходженням оглядів юнаків призовного віку. Наші підліткові терапевти входять до складу комісії військкомату. Ми здійснюємо і амбулаторний прийом.

Діти часто звертаються у медичні кабінети навчальних закладів для отримання необхідної допомоги. При потребі іногородні  – можуть звернутися до терапевта підліткового у поліклінічне відділення. 

Особливо зростає кількість звернень у період загострення гострих респіраторних захворювань, наголошує Світлана Козак. В умовах пандемії вкрай важливо вчасно оглянути дитину, діагностувати захворювання та призначити відповідне лікування. 

Розподіл по групах на фізкультуру

Медичні працівники також надають невідкладну медичну допомогу, беруть участь у проведенні зовнішнього незалежного оцінювання. Крім того, здійснюють контроль за організацією фізичного виховання у навчальних закладах.

- Усі довідки, які видають сімейні лікарі чи дільничні педіатри, ми спочатку опрацьовуємо. На основі цього формуємо листки здоров'я та здійснюємо розподіл учнів за групами, у яких вони і будуть мати певне фізичне навантаження. Учні, які не пройшли медичного обстеження, до навантажень на уроках фізичної культури не допускаються, про що поінформовані їх батьки. На підставі наказу, класний керівник за участю медичного працівника навчального закладу оформлює Листок здоров’я, який знаходиться в журналі обліку навчальних занять. За місяць до закінчення терміну перебування учня в спеціальній або підготовчій групі класний керівник письмово повідомляє учня та його батьків про необхідність проходження повторного медичного огляду, з метою визначення групи для занять фізичною культурою. Медико-педагогічне спостереження проводиться медичним працівником (лікарем-педіатром, медсестрою) разом з вчителем безпосередньо під час уроків з фізичного виховання, динамічної перерви, занять спортивних секцій, змагань та інших форм фізичного виховання,  - продовжує співрозмовниця.

Профілактика інфекційних захворювань

Задля збереження здоров'я дітей працівники відділення проводять постійну роботу, щоб ліквідувати вогнища інфекцій.

- Ми ведемо спостереженням за дітьми в організованих колективах та передаємо всю інформацію лікарям, з якими укладені декларації, - говорить вона.

У міській дитячій поліклініці також здійснюють медичне обслуговування іногородніх студентів, які приїжджають на навчання у Тернопіль, але мають укладені декларації з лікарями у районах чи інших областях.

- У нас є черговий лікар, який працює щодня з 8.00 до 14.00 у першому кабінеті. Також функціонує Клініка, дружня до молоді. Звернувшись сюди, молодь, віком до 24 років, може отримати консультації з будь-яких питань, у тому числі і анонімно. У будь-якій ситуації ми стараємося знайти вихід. Ми ніколи не відмовляємо у допомозі, - наголошує Світлана Козак.

Важливі аспекти у роботі – це і контроль за вчасним проведенням профілактичних щеплень; організація повноцінного та збалансованого харчування дітей у навчальних закладах; профілактична робота, покликана на збереження здоров'я дітей; супровід спортивних змагань, туристичних поїздок, проведення олімпіад і конкурсів тощо.

Найбільш дієві методи зміцнення здоров’я - фізичні тренування, загартовування, інтенсивна боротьба з хронічними захворюваннями, ліквідація або зниження факторів ризику, гігієнічне виховання. Саме цим напрямках і приділяють максимальну увагу працівники педіатричного відділення з організації надання медичної допомоги дітям у навчальних закладах.

 

Контакти 

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши на "гарячу лінію": (0352) 52-34-98. А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up