За що не треба буде платити в сімейного лікаря

За що не треба буде платити в сімейного лікаря

Із 2 квітня стартувала кампанія з обрання сімейного лікаря. Люди вибирають лікарів, яким довіряють, та підписують з ними декларації на обслуговування. Краще це зробити до липня – тоді на вашу охорону здоров’я держава виділятиме більше грошей

Кінцевого терміну підписання декларації зі своїм сімейним лікарем немає, наголошують медики. Угоду можна підписати будь-коли, наприклад, під час вашого найближчого візиту до лікаря. І, звісно, жодних коштів за це сплачувати не потрібно. Проте краще це зробити до липня, адже уже з 1 липня цього року заклади первинної ланки, які приєдналися до реформи, отримають виплати за медичні послуги за кожного пацієнта від Національної служби здоров'я України. Первинну медичну допомогу такі пацієнти, які підписали угоду, отримуватимуть безкоштовно.

Хто такої декларації до цього часу не підпише, теж матиме медичну допомогу, але її фінансуватимуть з субвенції держбюджету. В Уряді зазначають, що медзаклади будуть отримувати фінансування одночасно і за пацієнтів, які підпишуть декларації з лікарями, що у них працюють, і за пацієнтів, які були закріплені за ними раніше. Тому відмовити у наданні допомоги через те, що ви не підписали декларацію з лікарем, не мають права, повідомляють в інформаційних матеріалах Уряду.

 

Відео дня

Різниця в грошах буде

Отож, із 1 липня стартує реформа в фінансуванні первинної ланки. За охорону здоров’я тих, хто підпише угоду, платитиме Національна служба здоров’я, за тих, хто ще не матиме декларації – кошти йтимуть з субвенції. Щороку Нацслужба здоров’я оплачуватиме за одного пацієнта більше, субвенція залишається на такому ж рівні, як зараз. Тож мати угоду з лікарем буде вигіднішим для пацієнта.

- Якщо сьогодні частково первинну медичну допомогу оплачує сам пацієнт – за аналізи, за обстеження, то після реєстрації закладу в Національній служби здоров’я, оплата за це буде виконуватися державою, - каже начальник міського управління охорони здоров’я Ростислав Левчук. - Держава гарантує первинну медичну допомогу безкоштовно – всі аналізи, консультації, які вважає за потрібне провести сімейний лікар, будуть безкоштовні.

Обсяг, кратність обстежень і аналізів буде визначатися Нацслужбою здоров’я, і це буде предметом угод, які будуть підписуватися між конкретним медичним закладом і службою здоров’я.

Тобто із 1 липня первинна медична допомога буде безкоштовно, а зараз є так, як і було раніше,  пояснює Ростислав Левчук.

- Потрібно визнати, що зараз 80% фінансового тягара лежить на пацієнтах, а 20% - на державі. Реформа дозволяє змінити цю пропорцію, коли 80% візьме держава, а 20% пацієнт. Ми йдемо до цього і спостерігаємо за тими країнами, де ця реформа працює. Вона є ефективною. Очікувати відразу ефекту не доводиться, але ми вибрали правильний вектор. Цього року реформуємо первинну ланку, наступного року – вторинну амбулаторну службу і з 2020 року – стаціонарну спеціалізовану допомогу, - каже очільник управління охорони здоров’я Тернополя.

 

До спеціаліста – за направленням

- Другий рівень надання допомоги буде безкоштовним за направленням лікаря первинної ланки, - наголосив Ростислав Левчук. – Лікар обирає, куди він направить пацієнта. Не може хворий йти куди собі захоче. Тобто, він може це робити за свій власний кошт, а безкоштовно – лише за направленням лікаря первинної ланки. Пацієнт може на власний розсуд і свої кошти звернутися хоч до професора будь-якої клініки, на третинний рівень. Але держава в Законі «Про державні гарантії…» гарантує безкоштовну первинну допомогу, яка передбачає певну кількість аналізів, обстежень, узд рентгену, консультацій на вторинному рівні і ці консультації будуть безкоштовними за направленням сімейного лікаря.

Середньостатистичні показники кількості аналізів крові, рентгену і т. п. не можуть перевищувати середньостатистичного числа. А у нас є пацієнти, які диктують лікарю свої умови: хтось хоче додатково ще й зробити МРТ, КТ. Сімейний лікар користується міжнародними протоколами, так як прийнято в світі. А все, що виходить за рамки – платне. За бажанням пацієнт може звертатися в будь-які державні чи приватні заклади, і за свої кошти, або за кошти незаборонені державою – страхові компанії, трасти і т. д. - отримувати медичну допомогу.

Тому треба зважено підходити до вибору лікаря. Якщо ви уклали угоду, наприклад, з лікарем з Києва, і вам треба буде піти до кардіолога, то навряд чи він направить вас у 2-гу поліклініку в Тернополі, він направить деінде. Тому порада - звертатися підписувати угоду до найближчого сімейного лікаря і реально дивитися на речі.

Спосіб надання первинної медичної допомоги не змінюється, а змінюється тільки система оплати цієї допомоги державою за сигналом пацієнта, який уклав декларацію, зазначив керівник Центру первинної медико-санітарної допомоги населенню Микола Медвідь.

- Перелік надання послуг, який передбачається надавати за гроші Національної служби здоров’я, виписаний в наказі МОЗ № 504 від 19 березня цього року, - зазначив головний лікар. – У документі прописані всі послуги, що має надавати лікар з 1 липня за новою системою оплати на первинній ланці. У тих випадках, коли компетенції сімейного лікаря недостатньо, він зобов’язаний направляти пацієнта на інші рівні медичної допомоги. Ми це пропрацьовуємо. Якщо нам вдасться підписати договір з Нацслужбою охорони здоров’я, як і планувалося, і отримувати інше фінансування, ми зможемо цю роботу проводити в повному обсязі.

 

Вагітність без ускладнень, здорові діти і щеплення

Отож, які послуги мають отримувати пацієнти від свого сімейного лікаря? Все прописано в наказі МОЗ №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги». У документі йдеться, що сімейний лікар спостерігає за станом здоров’я своїх пацієнтів, призначає аналізи і обстеження, проводить діагностику та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів. Спостерігає пацієнтів із хронічними захворюваннями.

Надає невідкладну медичну допомогу у разі розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнтам, якщо такий розлад стався під час прийому пацієнта лікарем з надання ПМД та якщо пацієнт не потребує екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.

Направляє пацієнтів відповідно до медичних показань для надання їм вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги. Проводить обов’язкові медичні втручання щодо пацієнтів з наявними факторами ризику розвитку окремих захворювань.

Проводить вакцинацію відповідно до вимог календаря профілактичних щеплень; готує та надсилає повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення; проводить епідеміологічних обстежень поодиноких випадків інфекційних хвороб. Консультує пацієнтів для усунення або зменшення звичок і поведінки, що становлять ризик для здоров’я (тютюнокуріння, вживання алкоголю, інших психоактивних речовин, нездорове харчування, недостатня фізична активність тощо) та формування навичок здорового способу життя.

Спостерігає за неускладненою вагітністю та (у разі потреби) направляє до лікаря акушера-гінеколога закладу вторинної медичної допомоги. Здійснює медичне спостереження за здоровою дитиною.

Надає окремі послуги паліативної допомоги пацієнтам усіх вікових категорій, що включає: регулярну оцінку стану важкохворого пацієнта та його потреб; оцінку ступеня болю та лікування больового синдрому; призначення наркотичних засобів та психотропних речовин відповідно до законодавства, включаючи оформлення рецептів для лікування больового синдрому; призначення лікування для подолання супутніх симптомів (закрепи, нудота, задуха тощо); консультує та навчає осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом; координує забезпечення медичних, психологічних тощо потреб пацієнта. Направляє пацієнтів відповідно до медичних показань для надання їм паліативної допомоги в обсязі, що виходить за межі первинної меддопомоги.

Призначає ліки та медичних виробів, технічних засобів медичної реабілітації з оформленням відповідних документів згідно з вимогами законодавства. Веде первинну облікову документацію, оформляє довідки, рецепти за програмою «Доступні ліки», листки непрацездатності та направлення для проходження медико-соціальної експертизи, а також лікарських свідоцтв про смерть.

Довідка

Перелік безкоштовних аналізів та обстежень:

1. Загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою.

2. Загальний аналіз сечі.

3. Глюкоза крові.

4. Загальний холестерин.

5. Вимірювання артеріального тиску.

6. Електрокардіограма.

7. Вимірювання ваги, зросту, окружності талії.

8. Швидкі тести на вагітність, тропоніни (їх рівень  у крові використовується як важливий тест для діагностики гострого коронарного синдрому та інших захворювань серця – прим. авт.) , ВІЛ, вірусні гепатити.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up