Як можна подолати залежність від зміни погоди: радять експерти з Тернополя

Як можна подолати залежність від зміни погоди: радять експерти з Тернополя
  • Аби зміни погоди надто гостро не впливали на самопочуття, варто пити достатньо води і проходити 8 км пішки
  • Метеочутливим може дещо полегшити стан масажування пальців рук, голови, вух, поплескування по плечах, шиї, гімнастика для очей – це покращує циркуляцію крові, знімає спазм і зменшує біль.

Метеочутливими за різними оцінками є від 63 до 75% населення. Погода впливає на самопочуття кожного третього чоловіка і кожної другої жінки. Дехто вважає, що зміну погоди особливо відчувають холерики, меланхоліки та творчі люди. Та лікарі розповідають, що чутливішими є ті, хто має певні проблеми серцево-судинної, нервової чи ендокринної систем.

Це не хвороба, такого діагнозу немає

—  Частина людей справді є метеочутливі, та це не хвороба, такого діагнозу немає, це швидше симптом, — пояснює терапевт Василь Олійник. – Люди реагують не лише на зміну атмосферного тиску, але відчувають і те, коли має відбутися ця зміна. Коли тиск понижується, вони можуть себе погано почувати, бути сонливими, мати знижену працездатність.

Кожна людина по-різному реагує на зміну погоди: часто спостерігаються навіть зміни психічного стану – хтось стає дратівливим, а хтось в’ялим, впадає в депресію – це залежить від нервової системи, додає методист Центру здоров’я Ірина Гричук. Можуть бути головні болі, підвищена збудливість, або навпаки сонливість.

Відео дня

Якщо такі прояви з’являються вже не вперше, а періодично в тієї ж людини за таких самих умов, то можна говорити про метеочутливість, зазначає Василь Олійник. До речі, зміна погоди не завжди супроводжується головним болем, це лише одна грань метеочутливості,  до того ж не обов’язкова.

— Щодо головного болю, то є дуже багато причин його появи і все списувати на погоду неможна, з цього приводу варто звернутися до сімейного лікаря, терапевта чи невропатолога, — каже Василь Олійник. — Більш характерним проявом метеочутливості є все-таки зниження працездатності в дні різких перепадів погоди, сонливість, людина некомфортно почувається через коливання артеріального тиску, тобто зміни атмосферного тиску можуть спровокувати коливання артеріального тиску.

Зміну погоди за словами лікаря найбільше відчувають гіпертоніки. Зміна атмосферного тиску може провокувати в них кризи, погіршення загального стану.

— З віком людей, які чутливі до погоди, стає більше, люди більше відчувають коливання температури, тиску, вологості, бо судини стають менш еластичні, — зазначає лікар. – В людини з’являються певні соматичні хвороби – наприклад, артеріальна гіпертензія, ряд ревматологічних, ортопедичних проблем. Таких людей навіть називають барометрами, бо в них болі в суглобах починаються ще за два дні до зміни погоди.

Хоча це проблема не лише літніх людей, зазначає лікар. Молоді люди астенічної тілобудови, тобто більш тендітні, худорляві, є більш чутливі і схильні до впливу погоди на самопочуття.

Аби не залежати від погоди, потрібно зміцнювати свою серцево-судинну систему, радить лікар.

— Хто за книжками сидять зранку до смерканку чи офісні працівники, які цілий день сидять за столом перед монітором, будуть більш чутливі до метеоумов, ніж ті, хто працює фізично чи фізично активніші, — каже фахівець, — бо в них судини більш еластичні і краще пристосовані до зміни умов зовнішнього середовища. Ті люди, які менш фізично активні, більше піддаються зовнішнім впливам. Тож фізкультура, спорт, туризм, зокрема пішохідний, без фанатизму звичайно, будь-які види фізичної активності зміцнюють серцево-судинну систему і збільшують витривалість людини, в тому числі і до зміни погоди. Своїм пацієнтам я щиро раджу мати якусь фізичну активність – принаймні більше ходити пішки.

Впливають стрес і неправильне харчування

— Кожна людина має свій стан здоров’я і одним з проявів здоров’я є хороша адаптація організму, — зазначає методист обласного центру Громадського здоров’я Ірина Гричук. — А хороша адаптація, на жаль, у багатьох людей страждає. Комфортно для людини перепад температури в 5-6С і тиску в межах 10-20 мм рт стовпчика. Коли коливання більші, адаптативні рецептори не працють нормально. Ситуацію загострюють стреси, неправильне харчування, люди не стежать за своїм організмом, своєчасно не лікуються, і це непоодиноке явище, така система. А людина повинна думати перш за все про профілактику, а не лише за лікування, щоб такого прийняти для полегшення свого стану і нічого не робити. Оздоровлюватися треба комплексно і постійно, треба вибрати собі певний стиль життя, щоб запобігати проблемам зі здоров’ям.

Метеозалежними переважно є люди з захворюваннями серцево-судинної, нервової та  ендокринної системи, зазначає лікар. На зміну погоди реагують люди з хронічними захворюваннями, які роками мають свої болячки.

— Реагують на зміну погоди навіть діти, бо діти мають ще незбалансовані пристосувальні механізми. А батьки часто загострюють це наприклад, коли в спеку не одягнуть дитині головного убора, чи дають немиті фрукти, — каже пані Гричук.

Допомогла китайська гімнастика

— Я раніше теж була метеочутлива, але я це подолала, — розповідає Ірина Гричук. — Я сильно реагувала на погоду в молоді роки, поки не почала займатися китайською гімнастикою цигун. В мене були головні болі, болі в скронях. Перед тим, як мала бути гроза, у мене набрякали ноги. Цигун — це система, за правилами якої я живу, я маю спеціальні вправи, які для мене підходять, одні більше подобається робити, інші менше, але я їх роблю. Ци – енергія, гун – робота, ця гімнастика включає в себе і статичні і динамічні вправи. Я вважаю, що кожна людина має знайти свою систему. Це мій особистий досвід, я знайшла порятунок в гімнастиці ци гун, займаюся нею вже понад 20 років і прекрасно себе почуваю. Я зовсім перестала реагувати на зміни погоди, якщо спочатку потерпала від цього, то тепер я знаю, як собі допомогти не ліками.

Якщо немає адекватного рухового режиму, людина зрештою буде ще більше відчувати вплив погоди, зазначає лікар. Тобто головне мати адекватний руховий режим, питний режим, також оптимальне харчування, бо кожна пора року вимагає свого харчування. Зараз більше треба споживати овочів, фруктів, зелені, риби, косло-молочних продуктів.

— Зауважте, що скільки б не говорили про необхідність пити воду, люди мало п’ють води, — продовжує співрозмовниця. – А вода це — розчинник. Її не замінять ні чай, ні кава, ні інші напої. По 30 мл на кг ваги треба вживати води, а коли на вулиці більше 25 С, то і більше, бо відбувається інтенсивніше випаровування. Але воду треба пити не по півлітра на раз, а по кілька ковтків, але часто.

Всі знають, що добре робити контрастний душ, але хто ж його справді робить. Особливість душу в тому, що від чергування гарячої, теплої і холодної води токсини виводяться з м’язів в кров і лімфатична системи знищує всі ці негативні речі, покращується робота лімфатичної системи. Контрастний душ — це і тренування серцево-судинної системи, і загартування, це не коштує великих грошей і не забирає багато часу. Можна також використовувати масаж гарячим і холодним камінням.

— А хто вранці регулярно робить ранкову зарядку? А ранкова зарядка є обов’язковою, — зазначає Ірина Гричук. – Я наприклад щодня ходжу на стадіон і роблю зарядку, деякі вправи роблю навіть ще поки не встала з ліжка. До речі, в нашому дворі на Корольова, 6, багато людей вранці займаються фізкультурою. І молоді, і старші, і літні люди, кожен робить свій комплекс, займаються і чоловіки, і жінки. Я вважаю, якщо ти зранку ти не отримаєш того заряду енергії, який дає зарядка, то день змарнований. Якщо тільки кавою і енергетиками себе тонізувати, то здоровим не будеш, виснажується нервова система, люди „садять” печінку.

Для того, щоб активно працювала серцево-судинна система, за день треба проходити в середньому 8 км. Хто це робить? Тому дозовані фізичні навантаження просто обов’язкові, інакше ми потерпатимемо навіть від погоди.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up