Зібрались за кордон і треба тест на COVID? Порівняли ціни та швидкість у тернопільських лабораторіях

Зібрались за кордон і треба тест на COVID? Порівняли ціни та швидкість у тернопільських лабораторіях
  • Більшість країн Європи та світу відкрили свої кордони для туристів з України. Однак все ж діють жорсткі правила поїздки на відпочинок. Щоб перетнути кордон, зазвичай потрібно надати довідку з результатом негативного ПЛР–тесту на коронавірус або швидкого тесту на антиген.
  • Ми порівняли вартість та швидкість виконання тестів у різних тернопільських лабораторіях. Чи всюди можна отримати довідку міжнародного зразка? Де швидше та дешевше? Про це далі.
  • Щоб прочитати новину до кінця – авторизуйтесь або оформіть підписку. Цим ви допоможете нам робити більше цікавих та корисних публікацій! 

Щоб поїхати на відпочинок за кордон – потрібно надати довідку з медичного закладу про те, що ви не хворі на коронавірус, пройшли вакцинацію чи перехворіли. Здебільшого результат ПЛР–тесту є обов’язковий для в’їзду до іншої держави. Його роблять і повернувшись до України, щоб не бути на самоізоляції два тижні.

– Перед поїздкою на відпочинок кілька місяців тому робила ПЛР–тест у державній лабораторії. Він тоді мені обійшовся у 720 гривен, тоді як у приватних було понад 1300. Коли повертались, знову здали тест, щоб нас зняли з самоізоляції, – розповідає тернополянка Оксана. 

Які тести потрібні та скільки вони дійсні

Уряд та міністерства охорони здоров’я різних країн мають свої вимоги для іноземних туристів. Десь здавати ПЛР–тест не обов’язково. До прикладу – Польща. Однак там вам потрібно буде пройти самоізоляцію, яка займає 10 днів. Результат тесту дійсний тут чи не найдовше – 7 днів з моменту здачі аналізу, тоді як у більшості інших країн він придатний лише 72 години (3 доби).

Відео дня

У деяких державах у вас є кілька варіантів перетину кордону – з результатом ПЛР–тесту, довідкою про повний курс вакцинації або довідкою про те, що ви вже перехворіли. Такі вимоги має Німеччина та ще ряд країн. 

Більше про це читайте за посиланням:

Де потрібно здавати ПЛР-тест і які вакцини визнають у світі? Зібрали свіжі вимоги по країнах

Країн, де не потрібно ніяких довідок та тестів можна перелічити на пальцях. Серед популярних туристичних країн - Чорногорія та Іспанія. 

Скільки коштують аналізи у Тернополі

Ми порівняли вартість тестування у різних тернопільських закладах, як державному, так і приватних. Ціни значно відрізняються, а якщо ви подорожуєте не самі, а родиною, то це вам влетить в копієчку. Графіку з цінами дивіться нижче.

Здати ПЛР–тест можна у обласному лабораторному центрі. Вартість тестування складає 600 гривень. Чекати тут найменше – якщо здаєте зранку, вже до кінця робочого дня можна отримати результат. 

– Результат ПЛР тесту можна отримати в день здачі, – пояснюють на гарячій лінії. – Пункт забору на вул. Федьковича, 13. Результат міжнародного зразка, з ним можна подорожувати. Швидкі тести на антиген ми не проводимо.   

У приватній лабораторії «Сінево» можна отримати результат тесту міжнародного зразка. Однак тернополянам потрібно чекати 48 годин, оскільки його проводять не в місті, а у столиці. Треба завчасно подумати про тестування, адже у більшості країн його результат дійсний лише 72 годин з моменту забору біоматеріалу. 

Вартість тестування в «Сінево» – 990 гривень. Щоб отримати знижку 10% треба оплатити тестування на сайті при замовленні. Тоді він коштуватиме 891 гривню. 

Можна здати і тест на антигени. У Тернополі його виконують лише у лабораторії на ву. Гетьмана Мазепи, 3. Попередній запис не потрібен. 

– Результат тесту має печатку, QR-код, він може бути надрукований англійською мовою. Загалом вся процедура та оформлення документу займає близько 45 хвилин. Ви можете залишити заявку та вказати ваші дані, як в закордонному паспорті, на сайті, або безпосередньо у лабораторії. Для здачі тесту необхідно прийти з документом, що посвідчує особу, – кажуть у «Сінево».

Вартість тесту на антиген – 600 гривень. Якщо оплатити на сайті завчасно – 540 гривень.

Такі тести теж підійдуть для перетину кордону деяких країн. Однак вони зазвичай дійсні 48 годин з моменту здачі. 

У лабораторії «Ескулаб» результат ПЛР–тесту треба чекати 24 години. Коштує він 699 гривень. Отримати результат швидше можна, якщо здати його у львівських або київських лабораторіях. Чекати треба буде 12 годин, але заплатити доведеться більше – 1250 гривень. Також є швидкі тести на антиген. Коштує такий 550 гривень. Додатковий переклад для виїзду за кордон – 50 гривень. Тому загалом він обійдеться в 600 гривень.

У медичному центрі «Оксфорд медікал» вартість здачі ПЛР–тесту  – 1300 гривень. 

– Забір проводимо з понеділка по п’ятницю. Результат готовий на наступний день після 17:00, тобто видача з вівторка по суботу. Обладнаний кабінет знаходиться на проспекті Степана Бандери. Результат ПЛР-тесту міжнародного зразка. Також маємо тест на антигени міжнародного зразка, з яким можна подорожувати до країн, де дозволений в’їзд з результатом такого тесту. Він виконується і видається довідка впродовж години. Але для здачі тесту потрібно попередньо записатися за телефоном, – пояснили в медичному центрі.

У лабораторії «Панакея» вартість ПЛР–тесту на визначення ковіду коштує 650 гривень. Однак якщо вам потрібно переклад на іншу мову – треба доплатити 30 гривень, тому туристу це обійдеться в 680 гривень.

– Для перекладу результату на іншу мову потрібно доплатити 30 гривень. Документ міжнародного зразку. Дослідження займає 6 годин після потрапляння в лабораторію. Тобто якщо ви здасте його зранку, то в цей же день можна отримати результати. Для здачі потрібен попередній запис по телефону. Тест на антиген теж міжнародного зразку. Запис для нього не потрібен.    

Як підготуватися до тесту

У лабораторіях також нагадують правила підготовки до забору матеріалу. За 3–4 години до процедури не можна вживати їжу, пити, палити чистити зуби, користуватися спреєм для носу чи промивати носову порожнину. Такі ж вимоги і до ПЛР–тестування. 

Забір матеріалу триває кілька секунд. Медик вводить спеціальну ватну паличку в носову порожнину. Для ПЛР–тесту забір проводять не лише з носової, а і з ротової порожнини. Це не болісна, але не приємна процедура.  

А ви здавали тест на визначення ковіду? Де це робили та скільки платили? Пишіть у коментарях! 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up