Зміни у тестуванні на COVID-19: що нового для пацієнтів

Зміни у тестуванні на COVID-19: що нового для пацієнтів

Відтепер пацієнтам у поліклініках роблять експрес тест на COVID-19 за 15 хвилин. 

Майже три роки українці мають можливість вільно обирати свого лікаря. На сьогодні своїх лікарів обрали понад 30 млн 870 тисяч українців. Це понад 75% населення країни. За даними електронної системи охорони здоров’я, первинну допомогу надають понад 23 400 лікарів. Загалом у 2020 році НСЗУ виплатила надавачам первинної медичної допомоги понад 18 мільярдів гривень.

Незалежно від місця прописки та від того, в якому закладі – комунальному чи приватному – працює лікар, який має договір з НСЗУ. Пацієнт отримує безоплатно весь обсяг послуг, передбачений Програмою медичних гарантій.

Що змінилось

Для своєчасного виявлення інфікованих коронавірусом, пацієнти з підозрою можуть звернутися в поліклініку.

Відео дня

З 22 грудня минулого року відбір матеріалів у хворих на ковід або підозрою на нього для тестування та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ є складовою частиною медичних послуг надавача первинної медичної допомоги.

Відбір матеріалів у хворих та їх транспортування у лабораторний центр МОЗ здійснюють заклади первиної медичиної допомоги, тобто поліклініки.

Центри надання первинної меддопомоги створюють пункти тестування. Медики виїжджають до тих пацієнтів, які не можуть дістатися до пунктів самостійно. Також Центри медико-санітарної допомоги мають можливість домовитися між собою та створити спільні пункти тестування або мобільні бригади.

Крім того, ввели нову послугу для пацієнтів експрес-діагностики - швидкий тест на антиген, результат якого можна отримати через 15 хвилин після тестування.

Кого тестують:

  • людям з підозрою на COVID-19;
  • людям з симптомами тяжкого гострого респіраторного синдрому, інших ГРВІ або з ознаками пневмонії;
  • пацієнтам, які підлягають плановій госпіталізації;
  • особам, які були у тісному контакті з хворим на COVID-19 та тим, хто повернувся з регіонів, де зафіксовано масштабне поширення COVID-19.

Дослідження проводиться за умови наявності відповідних тестів у медичному закладі, повідомили в НСЗУ Національна служба здоров'я України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up