Хто винен у масовому отруєнні тернополян у 2014, досі з'ясовують

Хто винен у масовому отруєнні тернополян у 2014, досі з'ясовують
- Три роки пройшло, а винних нема. Таке враження, що з нас насміхаються, - каже Віталій Бучинський. – Так би не мало бути.

«Гіркі» тістечка.  У грудні 2014 в Тернополі та області люди масово отруїлись  тістечками  шумського виробника. Пройшло три роки, а винних не покарали. Потерпілі вважають, що підприємство «заминає» справу. У поліції та прокуратурі кажуть, що слідство триває. А також тут радять людям готувати позов до суду.

- Була надія, що в країні щось зміниться після Революції. Але ні, - каже тернополянин Віталій Бучинський. – Уже три роки пройшло, як маса людей отруїлась тістечками, а винного нема. Не повинно так бути. Серед потерпілих – і моя дружина. 

На думку чоловіка, підприємству легще зам'яти цю справу через правоохорооні органи та прокуратуру, ніж відповідати перед законом. Тому, припускає він, винних і досі нема.
- Моя дружина із своєю колегою отруїлись тістечками від «Шумськ хліб», - розповідає пан Бучинський. - В лікарні ми  дізнались, що таких багато. З Тернополя – більше 20 чоловік.  Є навіть жінка, яка  була вагітна, і через отруєння втратила дитину. Звернулись у поліцію, і з того часу – ніяких відповідей. 


За словами Віталія Бучинського, у поліції  кажуть, що не можуть знайти винних.  А відповідно, нема і кому наразі висувати звинувачення.
- Наскільки я зрозумів, вони не можуть дати собі раду. То кажуть, що виробник написав, що то були не його тістечка. То кажуть, що виробник може бути і не винним – бо якщо хтось із робітників не дотримався вимог під час виробництва, то що? Таке враження, що з мене насміхаються.

Нагадаємо, у 2014 році люди в Тернополі та області масово потруїлись тістечками шумського виробника. Окрім «гострої кишкової інфекції» у багатьох лабораторно підтвердився  і сальмонельоз. Усі вони вживали вироби ПП «Шумськ хліб» - «Картопельку», «Рафаело» та ін.  Підприємство перевіряла санепідстанція. Після цього випадку деякий час підприємство не працювало. Згодом – почало відновлювати свою роботу.

Слідство триває
Як пояснюють у відділі комунікації Головного управління Нацполіції  в області, слідство у цій справі триває досі. Наразі правоохоронці шукають тих осіб, які працювали у 2014 на підприємстві. Адже багато з них уже позвільнялись. 

- У 2014 році санстанція перевіряла це підприємство,  його робота була призупинена, - каже головний спеціаліст сектору комунікації ГУ НПУ в області Андрій Василик. -  Справді на підприємстві знайшли збудник сальмонели. Санепідстанція складала адмінпротоколи. На той час поліцейські  працювали в одному напрямку, бо джерелом сальмонел можуть бути як і хворі люди, так і продукти. Зараз же поліція встановлює осіб, які на той час працювали. Власник того підприємства сказав, що частина тих працівників уже не працюють. І поліція на сьогодні намагається тих осіб розшукати, зокрема і через Пенсійний фонд. 


Погодились роз’яснити нюанси справи у Тернопільській місцевій прокуратурі. Тут кажуть, що у Тернополі тоді отруїлось 27 людей і що винен у справі однозначно буде. Однак потерпілим не варто очікувати закінчення досудового слідства. Вони уже зараз можуть позиватись  до «Шумськ хліб»  та вимагати матеріального, морального відшкодування. Адже те, що джерелом захворювання стала продукція цього підприємство, досудовим слідством встановлено. 

- Кримінальне провадження кваліфікується за частиною ІІ статті 325 Кримінального кодексу «Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням», - каже заступник керівника Тернопільської місцевої прокуратури Андрій Сарахман. – Частина ІІ, бо одна із потерпілих була вагітною і втратила дитину. Відповідно до цієї статті кримінальну відповідальність повинна нести особа, яка не дотрималась цих правил під час виробництва. 

Відео дня

Шукають кондитера
Що це означає і до чого дійшло слідство. На підприємстві, за словами пана Сарахмана, санепідстанція знайшла збудник сальмонельозу, зокрема на лотку для зберігання яєць, чані для збивання начинок,  міксері для збивання маси. У працівників брали змиви, але усі виявились здоровими. Відповідно, так як 90% причин сальмонельозу пов’язано із вживанням старих або недостатньо оброблених яєць, то слідство спочатку взялось працювати у цьому напрямку - хто постачальник, чи є сертифікати і так далі. Утім, на сьогодні слідчі працюють дещо у іншому напрямку.


- Навіть, якщо на шкарлупі і буле зверху сальмонела, скажемо так, це нормально. Заразитись можна і вдома, вживаючи у їжу яйця, - каже заступник прокурора. - Але виробники  у процесі повинні дотримуватись «Вимог до зберігання і підготовки сировини до виробництва» (Державні санітарні правила – прим. ред.). Тут пише, серед іншого,  про санітарну обробку: «При ручній обробці яйця перекладають у гратчасті металеві короба або відра. Затарені яйця обробляють у чотирисекційній ванні у такому порядку: замочування теплою водою до 30 град. C протягом 5 - 10 хв.; обробка - 0,5% розчині кальцинованої соди або 2% розчині питної соди (температурою 40 - 45 град. C) протягом 5 - 10 хв.». Тобто, як працівники провели обробку так, як від них вимагається, то збудник не потрапив би у продукцію.

На підприємстві слідчі перевірили, чи є умови для необхідної санітарної обробки. І дають ствердну відповідь. Відповідно, винним є той з працівників, хто не провів дезінфекції. Якби умов не було, за словами прокурора, то відповідальність би ніс керівник. На той на підприємстві офіційно було працевлаштовано 49 працівників, у кондитерському відділі – 6. Тож зараз і шукають, хто із працівників кондитерського відділу  порушив правила.


- Тобто, можна було порекомендувати потерпілим, колись я їм і це пояснював, взяти одного юриста на всіх, ознайомитись із справою, бо вони як потерпілі мають таке право, зняти собі всі копії і подати в суд, - каже Андрій Сарахман. - Їм треба буде обґрунтувати суми цивільних позовів.  Тобто, суть вже доведена – відповідальне перед ними підприємство. А ось хто із кондитерів винен, суті для позову не міняє. Це з’ясовує слідство. 


Коментар:
Ростислав Небельський, юрист:

- Очевидним є те, що держава в особі відповідних інституцій не реалізувала своїх функцій. Дійсно, постраждалі можуть і самі пред'явити вимоги про відшкодування шкоди. До речі, Закон звільняє їх від сплати судового збору у цьому випадку. Проте не зрозуміло, чи справді, як каже слідство, зібрано достатньо доказів, які б гарантували позитивне рішення. Дивним і є те, що слідство, яке нібито встановило провину підприємства, не спромоглося застосувати норму ч.2 ст.325 КК до керівництва підприємства, яке в силу Закону і несе відповідальність за забезпечення виконання санітарних правил.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up