Торішній сніг коштує мільйони

Торішній сніг коштує мільйони
Архів. Фото з ФБ міського голови У перші дні снігопаду міський голова взявся за лопату. Такі фото швидко розлетілись інтернетом. Адже більшість сприйняли це як непотрібний піар у той час, як місто через сніг було паралізоване

Торік у листопаді місто на деякий час «потонуло» в снігу. Міська влада пообіцяла покарати винних, а зокрема підрядника, що не впорався з прибиранням. Наразі, хто кому винен, розбираються в судах.  Поки що 1:0 на користь підрядника  

 Сніговий колапс у листопаді 2016 недешево обійдеться Тернополю. Мало того, що довелось платити тим фірмам чи підприємцям, які допомагали викопувати місто зпід снігу, так ще й Тернопіль, ймовірно, заплатить і тим, хто провалив своє завдання, — підряднику ТОВ «Теркомуналсервіс».


 Приміром, за «роботу» в листопаді 2016 ТОВ «Теркомуналсервіс», вочевидь, отримає 1,4 млн грн (1470064,71). Платитиме  управління ЖКГ міськради як замовник послуг. Так вирішив Рівненський апеляційний господарський суд 30 червня. Своєю постановою він скасував рішення господарського суду Волинської області від 10 травня 2017 та задовольнив апеляційну скаргу ТОВ «Теркомуналсервіс».

 У згаданій постанові йдеться про стягнення з управління ЖКГ 1,4 млн грн заборгованості, про стягнення спільно з управління та ФОПа ще за одним договором у цей період — 2000 грн, про стягнення 22080 грн витрат у сплаті судового збору за подання позовної заяви та стягнення 24289 грн витрат у сплаті судового збору за подання апеляційної скарги. Видачу наказів на виконання даної постанови доручили тому ж господарському суду Волинської області. На сьогодні у Єдиному державному реєстрі є два накази від 6 липня — про солідарне стягнення з Управління ЖКГ та ФОПа з луцьким корінням 2 тис. грн. Тож, якщо, звісно, управління не звернеться до Вищого Господарського суду України, то листопад 2016 обійдеться місту недешево.

«Злим і нетихим» 
 Нагадаємо, у листопаді 2016 року тернополяни «злим і нетихим» словом згадували міську владу і ТОВ «Теркомуналсервіс», якому місто доручило прибирати місто. Бо, як виявилось, для міста знову зима прийшла неочікувано, а кількість опадів влада назвала аномальною. Як результат цього всього — сніг буквально паралізував життя міста. Тернополяни вимагали покарання для відповідальних за сніговий колапс.
 —Ті підприємства, які зірвали виконання своїх договірних зобов’язань, а саме — підрядник з очищення міста, будуть притягнуті до відповідальності,?— заявив у листопаді 2016 міський голова Сергій Надал.— Юристи будуть готувати позов про виставлення штрафних санкцій за невиконання договірних зобов’язань.


 Окрім того, у міськраді створили і комісію для вивчення ситуації та визначення винних у колапсі. Та рекомендували звільнити заступника голови Тернополя з питань діяльності виконавчих органів ради Владислава Стемковського, з чиїм іменем, до речі, і пов’язують прихід «Теркомуналсервіс» у Тернопіль, начальника управління ЖКГ — Миколу Лесіва. А очільникам відділу технагляду Олегу Вітику та управління транспорту Ігорю Мединському дати догани. А ще — поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 367 КК «Службова недбалість».

 Результат того всього — до рекомендацій комісії від 30 листопада майже не прислухались. Пан Лесів ще до висновків — 22 листопада написав заяву на звільнення і на сьогодні він — заступник начальника. А перед тим, 18 листопада, у пана Стемковського забрали з обов’язків курування напрямку ЖКГ.?Місто, після закінчення терміну дії договору, провело новий конкурс та уклало договори з іншими виконавцями послуг і вже із січня 2017 року Тернопіль стало обслуговувати вже інші фірми. Поліція до сьогодні розслідує.

"Дорогий" листопад
 Із матеріалів у Єдиному державному реєстрі судових рішень випливає, що на ліквідацію наслідків бездіяльності ТОВ «Теркомуналсервіс» та інших у цей період Управління ЖКГ залучало техніку і механізми кількох підприємств і підприємців, і за надані послуги заплатили їм — 1672672,07 грн. А тепер, виходить, ще майже стільки має заплатити фірмі з луцьким корінням. 

Відео дня


 Остання у своїй позовній заяві пояснювала, що подала акти виконаних робіт за листопад 2016 у відділ технагляду, проте він не всі акти підписав та направив до Управління ЖКГ, що слугувало б підставою для оплати Управлінням наданих послуг. Мовляв, заперечень від відділу щодо виконаної роботи не було, акти перевірив, не підписав і повернув. Тож, як вважає позивач, замовник послуг не виконав умов договору від 3.03.2016 про закупівлю послуг. Окрім того, вимогу про оплату послуг ТОВ надсилало Управлінню ЖКГ, а те її проігнорувало — не оплатило і не надало заперечень.

 З тих матеріалів випливає, що Волинський та Рівненський суди — не єдине поле бою. І суд взяв до уваги і рішення від 18 травня 2017 Господарського суду в Тернопільській області. Йдеться про те, що управління ЖКГ позивалось до ТОВ «Теркомуналсервіс» через той же колапс на суму 2124945,42 грн, і Господарський суд не побачив «неналежності» виконання послуг ТОВ «Теркомуналсервіс», відтак у задоволенні позову відмовив.


 «Позивачем не доведено розмір збитків щодо заявленої вимоги, причинний зв’язок між діями відповідача та заподіянням збитків позивачеві, протиправність поведінки відповідача, як заподіювача збитків, та вина відповідача та не надано суду належних та допустимих доказів обґрунтованості позовних вимог»,— зазначено у рішенні тернопільського суду.


Щоправда, Управління ЖКГ подалось оскаржувати це рішення в апеляційному порядку. Судовий розгляд справи Львівський апеляційний господарський суд призначив на 27 липня 2017.


Бої ще попереду
 У Волинській області слухається ще одна справа за позовом ТОВ «Теркомуналсервіс» до Управління ЖКГ Тернопільської міськради та «якогось» ФОПа уже на суму  1891474,06 грн. Судовий розгляд  призначено на 18 липня 2017-го. Цікаво, що у цій справі, як уже і у «виграній», ТОВ позивається, крім управління ЖКГ, до цього «якогось підприємця». Причому тут він? Виявляється, що в день підписання договору між фірмою і управлінням ЖКГ про надання послуг був ще підписаний між тією ж фірмою і ФОПом договір поруки. Останній поручився солідарно відповідати перед ТОВ «Теркомуналсервіс» за виконання зобов’язань Управління ЖКГ міськради згідно з умовами договору про закупівлю послуг в розмірі 2000 грн. 


 Управління ЖКГ, як йдеться в тій же постанові Рівненського суду, заявило, що дізналось про такий договір уже з матеріалів справи. І на його думку, цей договір «не направлений на реальне настання правових наслідків, а слугує лише для вибору територіальної підсудності у даній справі». Тобто, що справу, пов’язану з «луцькою» фірмою, слухали у Луцьку.

 Із сайту «Судова влада України» дізнаємось, що позивалась фірма до Швеця Віктора Яковича. Той є батьком засновника того ж «Теркомуналсервісу» — Швеця Ігоря Вікторовича. Сайт говорить, що в другій справі «Теркомуналсервіс» також позивається, окрім ЖКГ, до того ж чоловіка. Тобто, імовірно, знову причина для того, щоб справа слухалась «вдома». Тож, якщо гроші за листопад уже відбили, боротьба іде, виходить, за гроші за грудень. Адже договір між управлінням та ТОВ уклали до 31.11.2016.

 —«Теркомуналсервіс» виконував роботи доти, допоки був укладений договір. Потім пішов — і все,— каже начальник управління ЖКГ Олег Соколовський.— За те, що він зробив, заплатили. А за те, що не зробив, ні. Адже під час колапсу вони робіт не виконували. А замість того, щоб випустити техніку, вона стояла у них у дворі. Є судові спори. Суд іде. Підприємство вирішило, що ми маємо платити і за те, що вони не робили. Розумієте? Тому ми зараз судимось.


Утім, про подробиці справ пан Соколовський на момент розмови не був у курсі.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Діонісій

    от це нормально, ні хрена не робити, потім зачекати, щоб то за тебе хтось зробив і в кінці отримати ще і бабло.

    Володимир Кульба reply Діонісій

    тепр треба з працівників міськії ради вирахувати з зарплат 1,5 млн грн
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up