Учасник АТО із Тернополя: “Я державі допоміг, а вона мені — ні”

Учасник АТО із Тернополя: “Я державі допоміг, а вона мені — ні”
Віталій Макаров — учасник бойових дій, який неодноразово звертався за допомогою до тернопільських чиновників, але марно
  • На відсутність допомоги у пошуках житла і роботи з боку чиновників скаржиться учасник АТО Віталій Макаров із Тернополя.
  • Чоловік 13 місяців відслужив у зоні конфлікту на сході України.

— Я, як доброволець, пішов захищати мою державу і виконував свої обов'язки старанно. А тепер, коли звертаюся до влади про допомогу, вона не хоче допомогти, — з такими словами звернувся у “RIA плюс” учасник АТО Віталій Макаров.

Віталій 13 місяців відслужив на Сході, у 66-му Львівському мобільному військовому госпіталі в Покровську (до люстрації - Красноармійськ, - прим. ред.). Він стоматолог і зараз йому 30 років.

Народився чоловік у Ростові на Дону і жив там до 11-ти років. Тоді втратив батьків і тітка забрала його до Тернополя.

Відео дня

— Жив і вчився в Тернополі. Спершу у десятій, потім у четвертій школі. Далі - у Кременецькому училищі протягом 2000-2005 років, потім у Тернопільському медуніверситеті до 2010-го, — розповідає пан Макаров.

Після завершення медучилища Віталій Макаров працював у Тернопільській райлікарні, а властиво у ФАПі села Забойки. Там його і приписали — при ФАПі, що у будівлі клубу. Адже реєстрація потрібна була, а тітка живе в гуртожитку, в неї своя сім'я та доросла донька — місця немає, пояснює чоловік.

По завершенні медуніверситету Віталій Макаров проходив інтернатуру в селі Стриганці Бережанського району.

— Коли розпочалася АТО, я пішов на медкомісію - зголошувався у батальйон “Січ” у Києві. Але звідти довго не відповідали, а агресія тривала. Тоді я звернувся у наш військомат. Там також все тривало довго. Та зрештою я пішов служити у 66-й Львівський мобільний військовий госпіталь, — продовжує чоловік. — Виконував свої обовязки старанно. Маю посвідчення учасника бойових дій. Коли демобілізувався, то повернувся до рідного міста. Вважаю себе тернополянином.

Демобілізований медик звернувся з проханнями до міської та обласної влади про надання йому житла, хоча б кімнати у гуртожитку, і роботи за спеціальністю.

— Я і до заступників міського голови, і до Сергія Надала ходив, але вони не допомагають. Кажуть мені, щоб я приписався десь. Тоді, мовляв, зможуть поставити на квартирний облік. Маю письмову відмову на моє звернення. Пишуть, мовляв, я не маю відношення до міста.

Аналогічною є доля звернень Віталія до міських і обласних структур охорони здоров'я з приводу працевлаштування.

— У міському відділі відповіли, що у них немає вакансій. В обласному взагалі не дали відповіді, — продовжує пан Макаров. — Я шукаю роботу стоматолога. Є ж у нас державні стоматологічні заклади і потрапляють якось туди люди на роботу. А вони, коли я прийшов щодо роботи, дивилися на мене, як на якогось дивака, м'яко кажучи. Тому я став на “біржу”.

Більше того, каже Віталій, під час зустрічей чиновники "доброзичливо" радять йому укласти угоду з військовою частиною і йти служити далі.

— Я під час служби переніс пневмонію, після демобілізації знову мав запалення легень. Мушу відновити здоров'я і хочу нарешті облаштувати своє особисте життя... — зазначає він. — А вони радять знову йти служити і скромно мовчать, що контракт передбачатиме повернення в зону АТО.

Наразі чоловік не має роботи і погодиться, якщо хтось із чиновників допоможе її знайти.

— Ми пам'ятаємо про цього чоловіка і шукаємо можливість допомогти йому, — коментує начальник відділу охорони здоров'я та медичного забезпечення міськради Ростислав Ленчук. — Наразі місто перенасичене кадрами. Медуніверситет щороку випускає 400 студентів лікувального факультету і понад 100 — стоматологічного. Звичайно, є рух працівників: хтось іде на пенсію, хтось переїжджає. Та це буває дуже рідко. Зрозумійте, наш відділ не займається кадровими питаннями. Це компетенція головних лікарів, до яких ми можемо звертатися з листами. Як тільки буде змога - ми допоможемо.

З житлом для демобілізованого Віталія Макарова ще складніше. Такий висновок можна зробити із відповіді з місьради (зберігаємо особливості стилю — ред.).

“Право на отримання житла мають громадяни, що потребують покращення житлових умов та перебувають на квартирному обліку. На квартирний облік беруться громадяни, які потребують покращення жилих умов та зареєстровані і постійно проживають у Тернополі останні три роки. Також на облік беруться громадяни, незалежно від тривалості проживання в даному населеному пункті, які користуються правом першочергового одержання жилих приміщень, — відповіли на запит “RIA плюс” у прес-службі міськради. — Наразі громадянин Віталій Макаров не перебуває на квартирному обліку при виконавчому комітеті Тернопільської міської ради. Щодо гуртожитків, то, відповідно до законодавства, вони призначаються для проживання робітників, службовців, студентів, учнів та громадян у період роботи чи навчання. Ордери можуть бути видані тільки на вільну житлову площу, яка надається за спільним рішенням підприємства чи організації та профспілкового комітету. Державних вкладень на будівництво житла, у тому числі і гуртожитків, Тернопільська міська рада не отримує протягом ряду років. Тому наразі міська рада вільного житла немає.”

Тож можемо зробити висновок: захищати державу, а з нею і Тернопіль, — це “священний обов'язок”. А от допомогти учаснику бойових дій міськраді заважають численні норми та брак коштів.

По-іншому до свої людей ставляться у деяких інших країнах. Тут можна навіть не згадувати про Євросоюз — про рівень стандартів там пишуть часто. Приміром, Туреччині було достатньо лишень звернення етнічних турків із зони АТО, щоб прийняти їх на історичну Батьківщину. У грудні 2015-го Туреччина прийняла 350 турків і поселила їх у місті Ерзинджан на південному-сході країни, повідомляло “Радіо Свобода”.

“Нам сказали, що там приготували в будинках крісла, канапи, подушки та ковдри, тільки візьміть посуд: баняки, тарілки – так нам радили», – цитує радіо Махпілу Шамшадову.

Уже улітку 2016-го харківський сайт “Депо” повідомив, що до Туреччини поїдуть ще 750 етнічних турків. Зайве говорити, що їх прийняли і надали житло без “реєстрації” і запису на квартирний облік. Звісно, що валовий внутрішній продукт Туреччини приблизно у вісім разів більший за український. А все ж, повідомлень про програму надання державою Україна житла для 140 наших захисників (це у вісім разів менше, ніж прийняла Туреччина — авт.) ми не знайшли. А тим часом у третій статті Конституції України йдеться: “Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю”. Стаття 47 Основного закону подає: “Кожен має право на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду”. У третій частині восьмої статті зафіксовано, що норми Конституції є нормами прямої дії. Відмовки про “брак коштів” та подібні, як виглядає, — типові, коли громадяни звертаються до чиновників, аби ті виконували свою роботу. Адже зарплати, попри кризу, посадовці брати не забувають.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Виталий Макаров

    Стаття трішки подана не з того ракурсу, мова йшла не про допомогу у працевлаштуванні і даруванні житла, а допомозі постановки на чергу, оскільки прописаний в районі і проживаю в місті, фактично стати на чергу можу по місцю прописки, яке для самого проживання не підходить, на що є відповідні документи. Але є люди,  які розуміють по своєму, яким проще додумати чи підказати по суті.
    P.s відписав через великий термін, бо вже і забув про дану статтю, але все ж хотів донести, що  мова тут не про пошук/допомогу мені у працевлаштуванні чи даруванні житла, а допомоги з  постановкою на чергу, щоб міг придбати житло в місті
  • василь

    ХУЄСОСИ ВИ Є НА СБУ І НЕ ПОЛІЦІЯ !!!! ВИ Є САМІ ЗЛОДІЇ ТАКІ САМІ ЯК ТОЙ ПІДЄРАС МИСЬКЕВИЧ М.В. ЩО ВИКРАВ В МЕНЕ БМВ 520 2.0І 2000Р. АН61-45НХ А ВИ ПІДЄРАСИ СУКИ ПІДЄРАСТИЧНА ПОЛІЦІЯ ТЕРНОПОЛЯ-ДУРНОПОЛЯ І БУЧАЧА-ХУЮЧИЧА ПОКРИВАЄ ТОГО ЗЛОДІЯ МИСЬКЕВИЧА !!!!! АВТОМОБІЛЬ БУЛО ВИКРАДЕНО В БУЧАЦЬКОМУ РАЙОНІ. В СЕЛІ СТАРІ ПЕТЛИКІВЦІ. ВИКРАДАЧ ЯКИЙ ВИКРАВ ЦЕ АВТО ТО Є ПІДЄРАС МИСЬКЕВИЧ МИХАЙЛО ВОЛОДИМИРОВИЧ 1975 Р. ЯКИЙ ПРОЖИВАЄ В СМТ. ВЕЛИКА БЕРЕЗОВИЦЯ ВУЛ.ЗЕЛЕНА 8 . ТАК ЩО Я ХОТІВ ПІДЄРАСА НАКАЗАТИ ПО ЗАКОНУ НАПИСАВ ЗАЯВУ В ТЕРНОПОЛІ А ПОТІМ В БУЧАЧІ ПРО ВИКРАДЕННЯ МОГО БМВ А ВОНИ ПІДЄРАСИ ОПУЩЕННІ МУСОРА ЄБАНІ ЧОРТИ БЕЗРОГІ ЗАКРИЛИ СПРАВУ ПРО ВИКРАДЕННЯ МОГО БМВ І НАПИСАЛИ ЩО Є НЕДОСТАТНЬО ДОКАЗІВ ОСЬ І ВСЕ ЯК ПІДЄРАСИ ПОКРИВАЮТЬ ПІДЄРАСА !!!!!!!! “ТАК ЩО НА ТО ВИКРАДЕННЯ НОВА ПІДЄРАСТИЧНА ПОЛІЦІЯ ТЕРНОПОЛЯ І БУЧАЧА НІЯК НЕРЕАГУЄ !!!” ОДНИМ СЛОВОМ ПІДЄРАСИ В ПАГОНАХ КРИШУЮТЬ-ПОКРИВАЮТЬ ПІДЄРАСА ВИКРАДАЧА МИСЬКЕВИЧА!!!!! ТАК ЩО ПОРА СУКА ВБИВАТИ ВСІХ ПІДЄРАСІВ МУСОРІВ І ОСТАЛЬНИХ ПІСЬКЕВИЧІВ!!!!!!! СМЕРТЬ ПІДЄРАСУ!!!!!!!!!!@
  • Роман Масний

    Ці п,,,,,,,,и з міської ради можуть тільки відібрати а дати тільки за взятку!
  • Анонім

    не Ростислав Ленчук,а Левчук)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up