Чи варто чекати на чужу корову?

Напевне не я один бачу, що існують паралелі поміж Євромайданом і сьогоднішньою ситуацією в країні, після зняття блокади окупованих територій.

Як у випадку Януковича, відмова підписувати Євроасоціацію стала детонатором для народних виступів, так і сьогодні подібним детонатором може стати згадане розблокування. Саме детонатором, бо порохом, як тоді, а тим більше тепер, є невдоволення людей рівнем життя та відсутність будь-яких перспектив у нашій країні для більшості її громадян.

Єдина різниця, що до Євромайдану підключились олігархічні ЗМІ, грандові ГОшки, посли, церкви та радикали, тобто був влитий колосальний людський та фінансовий ресурс, сьогодні цього немає. Більш того, на користь чинної влади війна в країні, тому будь-якого свого опонента можна легко записати в агенти Кремля.

На користь же противників чинної влади колосальне зубожіння населення та розчарування у казковій європерспективі. При цьому, існує, хоч не такий потужній, як три роки тому, та все ж певний фінансовий ресурс, а на додачу люди, які мають бойовий досвід, чого майже не було, коли скидали Януковича.

Конфронтація швидше за все буде наростати, тому що з обох сторін втратили здатність та бажання домовлятись на довгострокову перспективу, я вже не кажу про відсутність довіри поміж собою. Та все було б ще поправимо, якби не зменшення «пирога», який треба ділити, і не сумні перспективи для сторони, що програє. 

Не можу не згадати про зовнішній фактор, який після поразки Обами, також змінився. Схоже, що підхід Трампа до України буде інакший – він робитиме ставку на тих, хто виявиться сильнішим, а не тягнутиме дохлого кота за хвіст на Банкову, чи будь-куди ще. Напевне, це ще більше підігріває учасників, а точніше, керівників протистояння.

Перспектив для самої держави і народу не видно – в основі державотворення поки що переважає "деструктивний" елемент: зруйнувати, заборонити, заблокувати, знищити. Безумовно, під час війни, враховуючи цинізм та потенціал агресора, подібний хід думок і дій дещо виправданий. Але перспектива з’явиться лише тоді, коли в голову будуть приходити іншого роду думки - як створити, а не лише зруйнувати, як запустити проект, а не лише ворожий вигнати, як відкрити своє, а не просто замурувати чуже.

Можливо тільки тоді, коли від тих, хто поборює один одного сьогодні, залишиться попелище, на нашій землі проросте нова зелена трава. Але, щоб не припізнитись, бо інакше її зжує чужа корова.

Коментарі (2)
  • Vlad Vinski

  • Юрий Бондарук

    Правду кажеш! Гарно написав!
Антикорупціонери ставлять Україну в небезпечний шпагат

Антикорупційний суд та НАБУ – це економічна Гаага для керівників-корупціонерів у країні третього світу. Не хочеш на...

Про причини і наслідки присутності «руки Кремля» в інформаційному просторі України

Ви чули казку про солом’яного бичка? А притчу про пастуха та вовка? Якщо не читали, то, мабуть, чули, як хлопчина-пастух...

Чи варто чекати на чужу корову?

Напевне не я один бачу, що існують паралелі поміж Євромайданом і сьогоднішньою ситуацією в країні, після зняття блокади окупованих...

Трамп передбачуваний

Вже дірку в папері протерли твердження експертів і журналістів про те, що Дональд Трамп непередбачуваний політик,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up