Дитяча злість та агресія долаються любов`ю

Часто чую від батьків: "Моя дитина виявляє агресію? Чому ти такий злий? ...." Звідки в малюків агресія і напруга і що можна зробити, щоб позбутися "небажаних гостей".

 У добу стрімкого розвитку інформаційних технологій сімейне виховання, як і виховання в цілому, вимагає інноваційного переорієнтування. Сучасні дива техніки: планшети, айфони, смартфони, комп’ютери посіли значне місце у житті людей. Домашніх господарсько-побутових обов’язків попри це ніхто не відміняв. Доба також незмінно має 24 години і не більше! Таким чином, в сімейному тайм-бюджеті скоротився час, який батьки виділяють на спілкування з дітьми. Пропорційним стало зростання кількості проблем, пов’язаних із вихованням дітей.

Однією з найбільш популярних є агресивна поведінка дітей  та негативні емоції, як реакція на будь-яку заборону, відмову з боку батьків. Діти інколи нагадують легкозаймисту субстанцію, котра спалахує від найменшої іскорки… Звичайно, такі конфліктні ситуації турбують батьків та негативно відображаються на здоров’ї дітей.

Спробуємо сформулювати чіткий план поведінки батьків у ситуаціях, коли дитина впадає в істерику, негативні емоції:

  1. Не відповідати негативним, образливим тоном, криком.
  2. Не передражнювати дитину.
  3. Не ображати словами особистість дитини, не принижувати.
  4. Не впадати в паніку, плач, агресію із звинувачуваннями.

Навпаки, слід говорити спокійним, врівноваженим тоном:

  1. Сказати, що ви любите сина/доньку завжди.
  2. Визначити і визнати негативні емоції, які вирують в душі дитини. Це спрацьовує як «стоп» для істерики, неврівноваженої поведінки.
  3. Розпитати про причини незадоволення, обурення.
  4. Пояснити як їх можна висловити в інший спосіб.

Діти часто поводяться нервово і агресивно тому, що не знають як іншим чином продемонструвати своє ставлення в проблемних ситуаціях.

  1. Закріпити правильну модель поведінки дитини в подібних ситуаціях за допомогою казки, оповідання, де герої (звірята чи люди) переживають подібну проблему, вагаються як поводитись, говорять про своє обурення чи злість і мирним шляхом вирішують конфлікт.

Психологи називають цей прийом «терапевтичною» казкою, але батьки можуть самостійно, відповідно до конкретної проблеми, розробляти такі казки, розігрувати їх разом з дитиною за допомогою пальчикового театру чи театру рукавичок, ложок і т. ін.

Отже, обізнаність із способами вирішення проблеми – це вже половина успіху. Пам’ятаймо, що батьківська любов ґрунтується на безмежному терпінні і розумінні, а саме ці складові найважливіші у вихованні дітей! Будьмо люблячими батьками!

Коментарі (0)

Гра є однією з визначальних складових розвитку дитини дошкільного віку. Граючись, дитина пізнає світ, порядок речей, особливості...

Сказати про книгу В.Горбунової «Виховання без травмування, або навіщо дітям дорослі?» - «хороша книга», -  це значить...

         В наш час гостро стоїть питання розвитку дітей з перших днів, місяців, років життя....

     Ще кілька днів спостерігатимемо феєрію приготування до  свята Миколая. Бабусі, дідусі, мами...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up