Дві великі різниці

Для зав’язки сюжету - два випадки з життя. Якось у місті зустрів знайомого. Ми добре посиділи в одному затишному закладі. Посиділи не лише за кавою. Коли виходили, я запропонував супутнику провести його до маршрутки.


- До якої маршрутки? - скривився він, -  у мене ж машина стоїть біля готелю.
- Ти що... збираєшся сідати за кермо? - здивувався я.
- А що? - хитнув головою знайомий, - ти що, думаєш, я п’яний?
- Та ні...- пробурмотів я, - але ж... ми таки добряче випили…
- За кого ти мене маєш? - іронічно усміхнувся приятель. - Та я, коли трохи вип’ю, їжджу ще краще, ніж тверезий! 


Я зрозумів, що переконувати його марно. Іномарка різко рвонула з місця. Я вилаяв себе за те, що не виявив достатньої твердості й подумки побажав йому щасливо доїхати додому. 

Випадок другий. Одна моя знайома довгий час шукала чоловіка-іноземця через Інтернет. Я, бувало, підсміювався над її потугами, але дама виявилася наполегливою і таки домоглася свого - стала дружиною солідного німецького бюргера. Одного ранку вони виїжджали з приміської дороги біля Мюнхена на автобан. Місце безлюдне. На шосе - жодного авто. Поблизу - жодного поліцая. Нашій пані дуже кортіло чимскоріш дістатися Мюнхена, і вона квапила чоловіка, щоб той не зупинявся перед виїздом на трасу.

- Ну, чого ти стоїш? - сердито запитала вона, - ніхто ж не контролює!
- Я сам себе контролюю, - твердо відповів гер Гофман (чи Нойман?) і глянув на жінку сталевими очима. Їй одразу відхотілося сперечатись.

Такі ось два приклади. З одного боку - абсолютна правова свідомість, з іншого - її повна відсутність. Не подумайте, мій знайомий - ніякий не екстремал і не фаталіст. У нього солідне становище у суспільстві. Та це не заважає йому плювати на закони цього суспільства, зокрема на  правила керування автотранспортом. Чим він сам при цьому керується? Нашим традиційним «Дасть Бог – пронесе»? Бачить, що так чинять інші? Тепер ось Верховна Рада суттєво підвищила штрафи за «п’яну» їзду в надії поставити бар’єр кривавій вакханалії на автошляхах і дорогах, але чомусь сумнівно, що покарання гривнею дисциплінує наших водіїв – надто вже звикли вони до вільного трактування правил.

Німецький гер все бачить в іншому світлі. Він твердо переконаний, що виконання правил і законів - необхідне. Передусім - для власного блага. Для німця дика сама думка про те, щоб відкупитися від поліцейського, не кажучи вже про те, щоб сісти за кермо «під мухою». Напевно, тому на дорогах Німеччини панує порядок, а в нас триває справжня кривава війна. І кінця їй не видно.
 

 

Коментарі (2)
  • Jack Winchester

    "- Та ні...- пробурмотів я, - але ж... ми таки добряче випили…"

    А як же на рахунок "п'яний проспиться..."??? Мабуть, автор ще не проспався... Не суждено, видать... Смішно... Хронічний алкоголік агітує за тверезе життя...

    Ігор Дуда reply Jack Winchester

    Подумав я: "Ось знов з'явилось це "гівно",-

    таким уж быть ему по жизни  суждено...

Витвори фантазії митців, буває, співпадають з реальністю точнісінько так само, як накладаються одна на одну монети одного...

Чому в нас «отакі люди»?

«Отакі в нас люди» — цю фразу в різних варіаціях можна чути частенько.  Коли хтось тишком-нишком...

Вона таки справді чарівна, ота пора середини жовтня, і я разом з іншими тернополянами мав щасливу нагоду насолодитися нею....

З коментарів у соцмережах: " Еліта Тернополя !!!Не смішіть  копита Тернополян!!!!!!!!". "Головне...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up