Голгофа козацьких нащадків. Коли й сльози бувають несолоними

Рецензія Алли Сердюк на книгу Ганни Ткаченко

 «Голгофа козацьких нащадків. Терновий вінок»

Останнім часом, а якщо бути точним, з моменту нашої останньої революції, в Україні стало модним все українське. Не те щоб раніше наші люди не вдягали на День Незалежності вишиванок, але робили це якось апатично, надто мляво, без іскри в очах. Нині такої індиферентності годі й шукати – нині вишиванки на капотах машин, жовто-блакитні віночки у волоссі і герби разом з «Україна понад усе» на футболках. Авжеж, така патріотична кон’юнктура не оминула й українську літературу, себто те, що ми бачимо на книжкових прилавках. Наш горезвісний видавничий ринок, звісно, почав з новим запалом друкувати творіння українських авторів і, звісно, у таких же патріотичних обкладинках. Погоджуюсь, нема нічого поганого в популяризації українського, але дуже важко мені відшукати щось добре у бездумному штампуванні неякісних текстів, хай навіть з вишиванками й гербами.

Власне, маю намір розповісти про книжку, яка, зізнаюсь, спершу дуже зацікавила мою читацьку уяву, а потім вщент розбила всі сподівання отримати знайоме кожному шанувальнику книг емоційне задоволення. Книжка з дуже жалісливо-патріотичною обкладинкою, де на першому плані дівчина у вишитій сорочці, яка  страждально схилилась в молитві, а нижче старе посіріле фото часів Другої світової війни чи, може, й старіше – ще з громадянської. Назва книжки не менш жаліслива «Голгофа козацьких нащадків. Терновий вінок». Ну, якого українця не зацікавить така назва?  Яку українську душу не зачепить? Особливо, коли сучасний «терновий вінок» продовжує боляче вгризатися в шкіру, а на Голгофу теперішнім козацьким нащадкам ще дертися і дертися?   

Отже, роман «Голгофа козацьких нащадків. Терновий вінок», автором якого є письменниця з Краснограда (це в Харківській області) Ганна Ткаченко, був написаний ще в 2006 році. Лише зараз «Голгофа…» стала доступною для українського читача, якому з відомих причин захотілося «більше про Україну». Що ж, про Україну на 317 сторінках дійсно можна знайти чимало, тільки от надто складно вхопитися на тих сторінках не тільки за емоційну нитку насправді дуже болючої для українців історії, а й навіть за подієву. Відзначу, що подій в романі – хоч відбавляй, але це й зрозуміло: авторка описує часи буремних революційних років, колективізації та війни з фашистською Німеччиною – навряд чи легко цей тривалий період викласти просто, лаконічно й переконливо. Врешті, це завдання не вдалось виконати й Ганні Ткаченко. У переповненому калейдоскопі імен, важливих історичних даних, іноді зовсім не суттєвих для загального сюжету історій звичайних людей, загубилось щось значне, без чого роман став несмачним. Не вистачило у Ганни Ткаченко солі, перш за все, емоційної – сухо й невиразно вона розповідає про жахіття, які довелось пережити українцям; смерть, голод, суцільна безвихідь для простого люду, зображені, мовби речі цілком нормальні й зрозумілі. Одначе читачам, не надто знайомим з подробицями цих реалій (припустімо, іноземцям), заледве вийде збагнути дійсну суть цього «тернового вінка». 

Коментарі (0)

Рецензія Алли Сердюк на книгу Ганни Ткаченко  «Голгофа козацьких нащадків. Терновий вінок» Останнім часом, а якщо...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up