Казки

  • Олександр Вільчинський
  • Автор: Олександр Вільчинський
  • Український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ. Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003»

  • access_time

Я не люблю казок, давно. І ніколи не любив, хоча й слухав, не міг не слухати. Коли бабуня кликала нас із сестрою у ванькір і тихим голосом починала... Та кімната був їхньою із дідом спальнею з двома вікнами і дуже зручним столом, за яким я пізніше любив робити уроки. Ну, а тими довгими зимовими вечорами, коли бабуня кликала нас до себе, ми із сестрою просто йшли і сідали, затамувавши подих.

Вона не вмикала світла, бо вистачало й того, що падало крізь відкриті кухняні двері, і починала... І про Івасика Телеcика, і “битий небиту везе”, і “дідову й бабину дочку” — це з того, що точно можу пригадати. І завжди мені було страшно і шкода й Івасика, і того вовка, що на ньому лисиця їздила, і дідову дочку. А молодшій моїй сестричці, мабуть, було їх ще більше шкода, і ще більше страшно. Думаю, що і самій бабуні їх також було шкода, але, що вона могла вдіяти, коли казка така? Натомість дід не знав казок, а якщо й знав, то не розказував.

Він переповідав бувальщини і був неабиякий майстер у цьому, про що свідчили численні слухачі, що завжди оточували його на пасовиську, чи на лавці перед нашим подвірком. Щоправда, при бабуні він втрачав натхнення, оскільки вона майже завжди його поправляла, уточнювала і заперечувала. Мовляв, все так, але й трохи не так. Втім, дід так само майже ніколи з нею не сперечався. Та коли бабуня, дещо “приземливши” його, йшла у своїх справах, він починав іншу історію, ще цікавішу... Тепер я щоразу про це згадую, коли сам розповідаю внукові казки й мимохіть розбавляю їх іншими історіями, мовби від бабуні й діда одночасно. І бачу, що йому це подобається.

Коментарі (0)

                 Час від часу це бажання виникає, мабуть,...

      Українці спраглі українського кіно і добре, що нарешті крига скресла. Фільми почали з’являтися...

 Набирають обертів передвиборчі кампанії як президентська, так і парламентська, а я думаю про наших колишніх. І президентів...

    От і на осінь повернуло. Каштанова алея на вулиці Дружби вже вкрита падолистом. Втім, останніми роками ця друга...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up