Непроста історія

Нещодавно прочитала щось фразу типу, що історія – це те як люди домовилися думати про своє минуле. Звісно це дуже просто, але щось в цій фразі є від істини.


Дочитала книгу Бйорна Вестлі «Війна мого батька» - дослідження сина про шлях батька-нациста на війні. В ході того, як автор протестує проти минулого своєї сім’ї, він вивчає питання нацизму, його історію в Норвегії, їде в Україну аби знайти тут сліди свого батька. Те чого Б. Вестлі боїться найбільше – чи брав його батько участь в знищені євреїв.

Бйорну Вестлі належить кілька досліджень про єврейське питання в Норвегії. Так автор піднімає непрості питання про те, що хтось нажився на конфіскованому майні євреїв, хтось протестував проти того аби євреям дозволили в’їзд в країну, боячись втратити робоче місце, і цим спричинився до їхньої смерті, а хтось брав безпосередню участь в масовому знищенні євреїв. І це попри те, що багато людей рятували євреїв, ставлячи своє життя під загрозу.

В Україні немає таких досліджень. І не лише про євреїв у Другій світовій війні, а й про багато інших питань нашої історії. Так ми досі поетизуємо українських селян, не говоримо про те, що козаки звісно багато доброго робили, але вони просто їхали на Січ і залишали свої сім’ї напризволяще, все господарство тримала на собі дружина. А наші святі… І таких питань дуже багато.

Таня Малярчук написала історичний роман «Забуття» про те, що дуже часто історія запам’ятовує і оспівує не героїв, а якраз навпаки. В. Винниченка, М. Грушевського ми вивчаємо не як письменників чи науковців, а як політиків, хоч в цьому плані вони зробили більше злого Україні, ніж доброго. Натомість багатьох їхніх сучасників забули – таких як В. Доманицький, Є. Чикаленко…

Я мала суперечку з подругою щодо того чи потрібно нам написати дослідження про правдиву історію, адже попри те, що українці другі за кількістю в списку праведників світу, були й ті, хто так би мовити стояв по другу сторону. Моя опонент стоїть на позиції, що цього непотрібно робити поки не зроблять всі. Вона боїться, що наші одкровення використають проти нас. Звісно важко відмовити їй в цбому аргументі, бо з нами сусідами непросто, м’яко кажучи.

Але я вважаю, що суть в тому, що потрібно називати речі своїми іменами і розставити всі акценти, бо якщо і далі оминати певні сторінки своєї історії, то немає жодної гарантії, що вона не повториться в минулому.

А що ви скажете?

Коментарі (2)
  • Сергій Волянюк

    Є такий вираз - "розставити крапки на і", так от нам (сучасним громадянам України) також це потрібно! Особливо у нашому історичному минулому..

    Дослідження про євреїв (у Галичині кажуть жидів) є, навіть цілий інститут Голокосту на цій ділянці активно працює, однак.. немає українського погляду на ці події.. На життя і діяльність тих же євреїв..



    На мою думку, вся проблема полягає в тому, що нас навчали бачити героїв і покидьків, при цьому не звертати увагу на тих - чия хата скраю. З однієї сторони це цілком прийнятне сприйняття. І у історії, в принципі так було - основна маса - тихо скромно вичікує - а що ж буде далі? якась частинка з цим не може миритися і робить спробу щось змінити. А ще якась частинка пробує пристосуватися чи знайти з того свою вигоду.. Тому в нас так багато питань, недоречностей і, на жаль, назвемо це там - "прикростей".

    Diana Diana reply Сергій Волянюк

    я про ці "крапки на і" говорю - дійсно все треба назвати своїми іменами - я б сказала, що люди, які живуть за принципом "моя хата з краю" дуже небезпечні може навіть найнебезпечніші.

Люблю подорожувати, люблю природу, люблю гори (як оригінально))) це ж про всіх можна сказати). Досвід походів в гори в мене...

В ході роботи над одним проектом довелося засісти в Інстаграмі всерйоз і надовго. Я переглянула дуже багато профілів. Сказати,...

Подивилася україномовну версію «За двома зайцями» і вирішила скласти рейтинг своїх улюблених українських фільмів, правда...

Щастя - це бажана і дуже популярна емоція. І скільки б його не було, завжди хочеться більше. Почуття вдячності – це мінімум,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up