Поки війна

  • Олександр Вільчинський
  • Автор: Олександр Вільчинський
  • Український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ. Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003»

  • access_time


      Поки йде війна, нехай і “гібридна”, важко знайти важливішу тему. І хоч дехто із друзів закликає більше думати про мир, тобто про порятунок без Донбасу і Криму, робити це не так уже й просто. Бо, по-перше, ворог не обмежиться Донбасом і Кримом, а по-друге, війна – це не лише військові дії. Війна – це стан душі, а коли душа в п’ятах, то, звісно, порятунок вже за будь-яку ціну… Може, письменникам навіть простіше. Бо якщо раптом знову почнеться новий російський наступ і кацапи зможуть просунутися вглиб нашої території, то, думаю, більше половини тих, хто закликає “думати про мир”, просто повтікає до Польщі. Дехто вже втік, не чекаючи. А якась частина, допускаю, навіть може перейти у стан ворога, ставши зрадниками і колаборантами, також виправдовуючи це “думками про мир”. Ну що з них візьмеш? Не бійці вони, ну й гаразд. І лише одиниці, можливо, візьмуть у руки зброю.

Зрештою, у письменників і покликання інше – видавати якісні українські тексти. Можна й без приставки “українські”, лише б українською. І бували приклади за довгу історію людства, а люди, як відомо, воювали завжди або майже завжди, що і у воєнний час писалися “мирні тексти”. Може бути і так, може й зовсім не писатися… І все ж, коли йде війна, нехай і “гібридна”, і щодня є вбиті й поранені, і щодня чиєсь вороже око хижо цілиться і стріляє у наш бік, і щодня наші воїни там, на передовій, ризикують життям, десь у степу під Авдіївкою, зупиняючи російську навалу, щоб не зупиняти її під Києвом чи на Збручі, то важко знайти важливішу тему.

 

Коментарі (0)

                 Час від часу це бажання виникає, мабуть,...

      Українці спраглі українського кіно і добре, що нарешті крига скресла. Фільми почали з’являтися...

 Набирають обертів передвиборчі кампанії як президентська, так і парламентська, а я думаю про наших колишніх. І президентів...

    От і на осінь повернуло. Каштанова алея на вулиці Дружби вже вкрита падолистом. Втім, останніми роками ця друга...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up