Шотландія

  • Олександр Вільчинський
  • Автор: Олександр Вільчинський
  • Український прозаїк, журналіст, науковець, асистент кафедри журналістики ТНПУ. Лауреат Всеукраїнського конкурсу романів та кіносценаріїв «Коронація слова 2002», володар гран-прі і першої премії «Коронація слова 2003»

  • access_time

Рівно рік тому – це був замок неподалік Едінбурга, річечка Північний Еск і щоденні прогулянки мальовничими пагорбами до найближчого села, де бібліотека й Інтернет. Було ще шотландське небо, яке я з натхненням фотографував і сині крокуси поряд із жовтими нарцисами серед газону, що нагадували мені наш прапор.

Втім, прожити там довше, ніж місяць, я б все одно не хотів. Ледь той місяць витримав, незважаючи на комфортні умови, що були створені. Бо як би десь не було добре, мені нема краще, як удома. Принаймні тут, на рідній землі, серед своїх людей і звичних пейзажів мені найлегше знаходити гармонію, як би то сказати точніше, між собою і світом… І все ж, шотландцям я співчуваю досі. Бо вже після того, як я звідти поїхав, відбувся так званий Brexit на їхню голову, коли жителі Великої Британії проголосували за вихід з Євросоюзу. А шотландці переважно “за”, і тепер не знають, що з тим робити? Знову набула актуальності ідея шотландської незалежності.

Що ж, я їх у цьому також підтримую. Британія і тут в лідерах, маю на увазі, її приклад мирного розпаду імперії. Канада, Індія, Австралія, Нова Зеландія у свій час отримали незалежність. Тепер от Шотландія. Тенденція правильна. Кожну імперію чекає такий кінець. На черзі Московія. Тобто Расєя, яка рано чи пізно знову має стати Московією. Поки що вони цьому лише вчаться, хотілося б мирним шляхом. Бо і в наших інтересах, щоб пригноблені московітами народи від татарів і чеченців до бурятів і якутів вибороли свою незалежність якомога безкровніше.   

 

Коментарі (0)

                 Час від часу це бажання виникає, мабуть,...

      Українці спраглі українського кіно і добре, що нарешті крига скресла. Фільми почали з’являтися...

 Набирають обертів передвиборчі кампанії як президентська, так і парламентська, а я думаю про наших колишніх. І президентів...

    От і на осінь повернуло. Каштанова алея на вулиці Дружби вже вкрита падолистом. Втім, останніми роками ця друга...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up