"Сторожова застава" на великому екрані

Вчора такий страшний кінокритик, як я ото, мала змогу переглянути таку українську стрічку, як ото "Сторожова застава", роботу Юрія Ковальова за однойменним романом Володимира Рутківського. Дивилась в числах останніх не тому, що не вірю в український кінематограф, а тому що квитки на стрічку у нашому місті, де функціонує, по суті, один кінотеатр, треба було бронювати за кілька днів до показу. Отак люблять і поважають, жителі Тернополя, вітчизняне кіно. І не даремно.

Отож, сценарій мені сподобався, просякнутий українським гумором, і так воно все влучно, а подекуди зрозуміло тільки нам, українцям, і це створює ефект таємної змови нашого глядача і сценаристів. Недолік - деякі сцени озвучувались окремо, і губи говорили одне, а глядачі чули геть інше. Це пояснюють тим, що сценарій переписувався в процесі, але як на мене, тоді вже слід було й перезнімати.

Зйомка хороша, місцями неоднорідна але хороша. Ще мені не вистачало більшої впізнаваності України (головного казкового діяча Віті трошки замало:)) Мало підкреслювалось, що це Україна - майбутнє Київської Русі, що богатирі - це наші, а не російські герої. (Хоча, чого я? Олежко, а не Альоша - дуже гарно - like!). Люблю казки ( я ж художник) і можу похвалити графіків за сенсаційні, в українському кіно, спецефекти (які місцями все ж трішки поступалися голівудським, але то таке).

Щодо акторської гри, кожен персонаж був змальований лицедіями дуже майстерно, та всі мабудь помітили, як на фоні інших якісно відрізнялися два персонажі - дід Овсій, якого зіграв Георгій Дерев'янський та "казковий богатир" Олежко - Роман Луцький з Франика (Браво!).

Три богатиріЗагалом, я завжди оцінюю фільм по тому, скільки імпресії він по собі залишив, скільки почуттів викликав назовні. А тут, що? Мої схлипування за кучерявим Олежком, в такт з головною героїнею, напевно, чули і в перших рядах, то можу сказати, що це кращий український фільм сучасності, з тих, які я бачила.

Коментарі (1)
  • Віктор М.

    непогано...
"Сторожова застава" на великому екрані

Вчора такий страшний кінокритик, як я ото, мала змогу переглянути таку українську стрічку, як ото "Сторожова застава",...

14! А давайте поговоримо.. Про що? Про незграбних і трохи кумедних жінок. За чи проти? Чорне чи біле? Мене ця тема дуже зачепила...

Змінивши кілька робочих місць, я мала нагоду, неодноразово, спостерігати дуже цікаве явище: у кожній організації, підприємстві,...

Трохи смішно, як нас, українців, не перестають хвилювати вибори сша і що тепер буде з нами?  А давайте, я Вам відповім. Так,...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up