Все, що ви хотіли знати про Тернопіль, та боялись запитати

Тернопіль – місто-привид. Якщо з Києва їхати на Буковель і після Хмельницького трохи пригальмувати, то його можна побачити, при умові хорошої погоди, у певні місяці і якщо знати куди дивитись. Місто має покровителями дуже впливових святих і вони ревно виконують свою роботу, оберігаючи від туристів та заїжджих. Із заходу велику роботу робить Львів, відфільтровуючи практично усіх туристів, десь до 98%, решту 2% губляться у ямах славнозвісної траси Львів-Тернопіль, не доїжджаючи до Золочева і їх списують як статистичну похибку, допустимі втрати.

Головне у Тернополі – це став. Навколо нього все крутиться, якщо став пропаде – місто зникне, бо більше не буде відповіді на питання «Що у вас є цікавого?». Став дуже ревно оберігають і спеціально обгородили високим парканом, щоб не пропало ні краплі. Навіть штучно гальмують кругообіг води у природі спеціальним указом міської ради. Тернопільські ходять до озера вигулювати свої взори, туляться до нього як немовлятка до мами і пізно ввечері неохоче вертаються до міста жити.

Друга дивовижа Тернополя – те, що воно файне. Десь років 10 тому зовсім випадково натрапили на величезні родовища файного і місто розквітло. Файного у Тернополі більше, як бурштину на Поліссі, щотижня буквально з-під землі видобувають десятки нових файних речей і явищ. Файна піца, файна вагонка, файні джинси, файні меблі, файні мандри, файне місто. Файно є. І дуже нефайно казати, що то такі самі речі як і звиклі. Так ся не робить.
Тернопіль унікальний найбільшими у світі фанатами пазлів. Вони так люблять їх складати, що їм дуже швидко забракло місця у домівках і вони вийшли на вулиці і почали мостити бруківочними пазликами тротуари, вулиці, площі, сквери, кожен вільний квадратний метрик запазлований бруківкою. Знаючі люде кажуть, що коли полетіти квадрокоптером на кілометр вгору і глянути на цей гігантський пазл – то вже вимальовується портрет і деякі вже навіть впізнають чий, але поки не хочуть казати. Ше доскладують.

Десь із чверть Тернополя займають заклади харчування. Бігме, стільки ресторацій, пабів, кафе, генделиків, піцерій, кав’ярень, кондитерських, концептуальних і не дуже, з розмаїтими меню і кучерявими інтер’єрами. Вони множаться як гриби після дощу, чесно. Після кожної нормальної зливи з вулиць Тернополя змиває один ресторан і на його місці виростає два. Вони діляться вегетативно, відбруньковуються фракталами. Центр Тернополя – це театр, три школи і ресторани. Ресторани. Багато ресторанів. Мало того, щоб тернополяни взагалі вже не охляли з голоду, їм періодично організовують вуличні гастрофестивалі. Здається, он побачив вільну галявинку, ура, зараз візьму морозива і відпочину. Поки стояв у черзі за морозивом – а там вже фестиваль і шашлик смажать. Холєра, не встиг. 

Невідомо, кого чекають десятки ресторанів Тернополя. Тимчасово ними користуються місцеві, поки на залізничний вокзал не пригуркоче черговий потяг, з котрого неспішно висипе натовп відрядників і заробітчан і раптом.... ану всі тихо! Собаки замовкли, люди заціпеніли, голуби позавмирали із занесеними ногами у повітрі і не крокують. Турист. Реально! З фотоапаратом!
.....а, нє, то в Зарваницю.

Коментарі (1)
  • Omnis Omnibus

    Володя красавчик!!! Аплодую стоячи! Шедеврально!

Сирени повітряної тривоги 24 лютого 2022-го року найстрашніші, навіть у відеоспогадах. Хоч ми потім чули ще сотні нових сирен...

Виявляєтся, дух Різдва найкраще чути лише тоді, коли його втрачено. Всі попередні безкінечні Різдва опалубкою обліпили наше...

Гадаю, що ставити чи не ставити ялинку — особиста справа кожного і залежить від наявності у людини відчуття свята. Якщо...

Що мене не влаштовує у експертних моделюваннях прогнозів чи дій світових гравців, навіть у матеріалах експертів всеукраїнського...

Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up