Знайдете багато корисного: Вийшов посібник про «повернення» після війни

Знайдете багато корисного: Вийшов посібник про «повернення» після війни
  • «Посібник самодопомоги», як вказано у його вступі, «написаний ветеранами для ветеранів та всіх, кого зачепила війна».
  • Чим посібник такий особливий? Що з нього може знадобитись пересічним тернополянам? Читайте далі.

Посібник опублікували для вільного доступу усіх потребуючих ще у 2021 році. Його авторами є Тарас Ковалик і Валерій Чоботарь – бодинамісти практики і ветерани збройних конфліктів, а також Олег Гуковський -  міжнародний викладач Інституту Бодинаміки, психотерапевт і тренер. Чоловік родом із Тернополя і з ним, власне, ми і поспілкувались про посібник та його суть.

– Особливість цього посібника в тому, що він присвячений, в першу чергу, етапу «повернення» з війни. Ініціатива його написати виникла у рамках проєкту «Основи групової та індивідуальної роботи в бодинамічному підході з людьми, які перенесли травму». Так вийшло, що зараз у суспільстві ветерани війни – це окрема категорія людей, які мають певні особливості. Тому найбільший акцент змісту посібника – саме на них. Зараз у нас куди гостріша ситуація, ніж просто про «повернення». Та у посібнику всеодно є багато корисних інструментів для цивільних. Методики, описані тут, допоможуть морально підготуватися до складних часів і максимально ефективно їх пережити. Посібник, по суті, призначений для широкого загалу, бо як інструменти, вміщені тут, так і психологія – універсальні, – говорить пан Олег.

Відео дня

З файлу можна дізнатись основи теорії та принципи роботи з тими, хто «пройшов» крізь психотравмуючі події. Посібник детально роз’яснює деякі психологічні терміни і явища, зокрема саморегуляцію, емоції та їх рівні, модель комунікації Bodyknot (використовується, аби зменшити рівень напруги між ветеранами і потерпілими внаслідок бойових дій, допомогти їм порозумітись) та багато чого іншого.

Підхід, запропонований у посібнику, розроблявся міжнародним інститутом Бодинаміки (термін позначає сучасний метод тілесно-орієнтованої психотерапії – прим.) понад 40 років та активно застосовується у державах, в яких велись чи наразі ведуться воєнні дії – на Балканах, в Ізраїлі та Палестині, в окремих країнах Африки тощо.

В Україні вправи та техніки роботи з постраждалими через війну які згодом описали автори «Посібника…», впроваджені з 2015 року.

– За допомогою хлопців з ресурсного центр ГО «Справа Кольпінга в Україні» (організація, що працює по усьому світу – прим.), ми близько двох років готували ґрунт для спеціального тренінгу. Згодом провели навчання у Чернівцях, але не тільки для ветеранів і працівників центрів зайнятості, а й для звичайних та військових психологів, соціальних працівників, цивільних тощо. З ними ділились корисними інструментами, люди знайомились між собою. Паралельно ми науково досліджували те, як їхній стан і ставлення до ветеранів і одне одного зміниться після навчань. Це робили лише після співбесід, якщо були бажаючі…

В вересні завершили роботу над цим проєктом. Він мав три етапи, три навчальні модулі. Був дуже насиченим і продуктивним. Є цілий звіт, але я з нього виокремив одну сторінку. Там є два QR-коди, правий – це мануал, а лівий – результати дослідження тренінгу. Можете глянути, які дані отримали, – ділиться психотерапевт.

Автори цієї корисної і як ніколи актуальної електронної книги подають велику кількість практичних вправ, що допоможуть освоїти саморегуляцію – полегшити ментальний біль, збільшити відчуття тілесного задоволення, заспокоїтись і заснути. На кожну вправу вміщений окремий QR-код.

Вправи ці виокремлені на основі багаторічного емпіричного досвіду Інституту Бодинаміки. Вони використовуються у тренінгах по всьому світу, і люди завдяки ним починають жити краще і почуваються ліпше. Зараз з’являється багато психологічних інструментів для відновлення після війни, але мало які з них мають доказову базу. А ми її надаємо, – каже Олег Гуковський.

Лінк на саму книгу теж подаємо: https://drive.google.com/file/d/1OP5-kvuRXQnzg4k7OESV6fLizhH3HVNJ/view?fbclid=IwAR2yQ_io5mLAM5GfqrDJ6r8-nMtBgFtSZL1ZQTrjIg6EpnSRsW5cjAaE680

Пан Олег уточнює, що підручник буде особливо корисним ще й для іноземних громадян, котрі зараз проживають у Тернополі, та їхніх сімей.

– Війна не розбирає, якого кольору шкіру ти маєш, і підтримка іноземців, що з якихось причин залишились у Тернополі, теж важлива! – наголошує він.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up