День народження святкував у лікарні під кисневою маскою. Як почувається знаний у Тернополі продавець книг

День народження святкував у лікарні під кисневою маскою. Як почувається знаний у Тернополі продавець книг
  • Чоловік днем раніше примусив похвилюватись друзів і близьких. Але загроза ніби відступила. Зараз він ще під маскою з киснем, але вже просить електронних книжок. А це — добрий знак, переконані друзі.
  • На заклик журналістів та друзів допомогти Назарові відгукнулись тернополяни, люди з-за кордону. Більшість з них жодного разу не бачили чоловіка.

Днями Назар Савчак відсвяткував свій день народження. Щоправда, на лікарняному ліжку і під кисневою маскою. Чоловік журиться, що не міг відповісти на всі дзвінки знайомих і незнайомих людей та шокований кількістю повідомлень у соцмережах. Головним для чоловіка були слова підтримки та побажання міцного здоров’я.

Потрібні дорогі ліки

— Він, на щастя, не під ШВЛ, але постійно в масці під кисневим генератором, останню добу він примусив всіх серйозно похвилюватись, але, на щастя, — все обійшлось, — каже близький друг Назара Валерій Шестак. Саме він першим кинувся на допомогу, коли стан товариша був майже критичним. Усе через важку форму COVID. Саме Валерій та найближчі друзі оголосили збір коштів на дорогущий препарат, бо лікарі казали, що це шанс. Шанс Назарові жити…

Друзі дякують усім знайомим і незнайомим людям. Та кажуть, що й не сподівались на такий результат і що на заклик допомогти врятувати Назара відгукнеться така кількість небайдужих. Кошти надсилали звідусіль. Причому й абсолютно незнайомі люди. Та писали Валерію та волонтерці Лілії Мусіхіній в приват, цікавились станом Назара.

Відео дня

— Він і досі потребує вашої молитви, але все, що ви зробили для Назара — неоціненно, — каже Валерій Шестак. — Нехай вам все повернеться сторицею. До повного одужання Назара ще далеко, але шанси щораз збільшуються.

Скільки вдалося зібрати

На картці Валерія, на яку люди жертвували гроші для порятунку Назара, зараз 50 345 грн. Загалом вдалось зібрати понад 100 тис грн. 43, 5 тисячі одразу витратили на дорогий препарат, ще 10 тисяч грн. потягнув інший.

— Кошти присилали на картку та приносили, віддавали в руки. Розчулило мене, як прийшла керівничка «Зоринки» Анжела Доскоч, принесла готівку для Назара. Вона не знала ані мене, ані Назара, але знайшла можливість допомогти. І відчувала потребу у цьому. Ми поспілкувались, це така шалена підтримка… Знаєте, після того, як поговорив з такою людиною, диви, й сам співати почну, — жартує Валерій.

Поки що гроші на лікування Назара є, кажуть друзі. Хоча не виключають, що шалені суми ще йтимуть на реабілітацію, хоча й до самого одужання ще далеко. Якщо якась сума залишиться і Назар вже не потребуватиме, залишок коштів віддадуть на лікування хворих на COVID. Про що ми обов’язково повідомлятимемо додатково.

— Сьогодні знову говорив з медиками, кажуть, рівень кисню у Назара ще дуже низький, тому дихати йому допомагають апарати, але шанси на одужання є і це не може не тішити, — каже Валерій Шестак. — Я не втомлююсь дякувати усім, хто долучився до порятунку. Міг би Назар говорити – впевнений, він зробив би це особисто. Наразі я чекаю на його дзвінок.

У Назара зараз настрій бойовий — чоловік хоче подолати недугу. Він, кажуть друзі,  відчуває підтримку навіть незнайомих людей і переконаний, що завдяки цьому він має вибратись.

Бореться за життя

Нагадаємо, Назар Савчак захворів на тяжку форму COVID і на препарат «Актемра» потрібні були 46 тис грн. Це тоді було чи не єдиним шансом на порятунок. За допомогою до редакції звернулась тоді відома волонтерка Лілія Мусіхіна. Вона переконувала, що усі, хто в Тернополі мав чи має відношення до художнього слова, знають Назара Савчака – багаторічного незмінного продавця книг магазину «Книжкова хата». Він знав усіх, був практично нашим маячком у світі сучасної літератури. Знав, хто що читає, над якою темою працює, розповіла пані Лілія.

—  Я боюсь про це казати, але Назар зараз бореться за життя! — просить всіх про допомогу Лілія Мусіхіна. —  Ми не були останніми роками надто близькими: моє життя не лишало мені часу на книги, на друзів дитинства. Але я розумію, що ми можемо втратити великого книголюба і Поета. І може й не написати свої найкращі вірші, якщо ми не допоможемо. Адже сподіватись йому особливо нема на кого, адже все своє життя він віддав книгам.

Гроші збирає на свою картку його близький друг – Валерій Шестак. Підключились й інші. Прохання було єдиним: «Допоможіть нашому Назарові вижити».

Довідка

Кошти на лікування та реабілітацію Назара Савчака можна перерахувати на к/р ПриватБанку: 4149 6090 0283 6387, Валерій Шестак.

P.S. Станом на 10.00 27 січня на рахунок надійшли понад 105 тис. грн.. З них половину вже витратили на лікування.

Довідки за тел.:  097 195 68 82

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Надя Рибаченко

    Юлия Петренко
  • Надя Рибаченко

    Ви питаєте за що брав нібито самі незнаєте переступаєш поріг і треба дати бо даже не подивиться
  • Надя Рибаченко

    А що грошей тих що брав з хворих нехватило  Бог не дядя палецею наказувати не буде

    Олександра Осадчук reply Надя Рибаченко

    Надя Рибаченко за що брав гроші?
  • Igor Novak

    Гоподи,щоб людина все життя працювала ,сплачувала податки і не мала кваліфікованої медичної допомоги від держави  ?! Як так???! Звичайно,люди допоможуть,адже його знає майже кожен тернополянин  . Дай Боженько йому вилікуватись!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up