Проїзд – 50 коп., а зарплата –22 тис. грн. Ми порівняли, як живуть у Тернополі і в містах-побратимах (ГРАФІКА)

Проїзд – 50 коп., а зарплата –22 тис. грн. Ми порівняли, як живуть у Тернополі і в містах-побратимах (ГРАФІКА)
  • Міста-побратими, або міста-партнери – це міста, переважно різних країн, між якими встановлено постійні дружні зв'язки. Впродовж понад 80 років Тернопіль нарощував співпрацю з  24 містами-побратимами з різних куточків світу.
  • Чим схожі, а чим відмінні? Ми порівняли рівень заробітної плати, вартість проїзду у транспорті та інші показники. Вийшло цікаве співвідношення!

Ми взяли лише по одному місту з різних країн. Їх 11 разом з Тернополем.

Так, за середньою зарплатнею Тернопіль можна порівняти з Батумі чи Тирасполем, але в Батумі вартість проїзду в громадському транспорті значно нижча, ніж у Файному місті. А найменше в громадському транспорті платять жителі міста Апостолес, що у Аргентині - всього 50 копійок, якщо перевести у гривні. Та зарплатня там в два з половиною рази більша, аніж в Тернополі - майже 22 тисячі гривень.

Чим схожі та відмінні міста

Ми порівняли міста-побратими Тернополя за декількома параметрами, а саме: населення, вартість проїзду в громадському транспорті, середня зарплата в місті, а також кількість університетів та інститутів.

Усі дані ми брали з аналітичних сайтів, а також сайтів місцевих новин, а саме: ua.traveltables, uk.wikipedia, myfin.by, minfin.com.

Відео дня

В інфографіці нижче є по дві колонки зверху, які ви можете перемикати.

 

Не у всіх містах курсує громадський транспорт, так, у Пармі його немає, а користуються там власним транспортом, або ж таксі.

 

 

Дані про середню зарплату ми подали станом на 2020 рік.

Пропонуємо вам коротку інформацію про кожне місто. 

Хожув, Польща

Місто в Польщі, у Сілезькому воєводстві. Розташоване в південній частині Польщі (6 км північніше Катовиць та 50 км північніше від чеського кордону), на Силезькій височині в межах Верхньосілезького кам'яновугільного басейну. Промисловий центр і залізничний вузол.

Населення — 114,7 тис. Мешканців (2006 рік).

Промисловість: чорна металургія, машинобудівництво, хімічна, скляна, харчова та інші галузі.

У Хожува з Тернополем є декілька міжнародних угод:

  • «Угода про партнерську співпрацю», підписана у м. Хожуві, 25 серпня 2007 року.
  • «Присяга Близнючого Партнерства», урочисто скріплена у м. Хожуві 5 червня 2009 року та у м. Тернополі 28 серпня 2009 року.

Батумі, Грузія

Столиця автономної республіки Аджарії. Розташована в Батумській бухті на південно-східному узбережжі Чорного моря, за 20  км від державного кордону Грузії з Туреччиною.

Великий порт (вивіз нафтопродуктів, цитрусових, чаю, консервів). Кінцевий пункт Грузинської залізниці і Кримсько-Кавказької пароплавної лінії. Район Батумі є найтеплішим на чорноморському узбережжі Кавказу.

У центрі міста, неподалік від набережної, встановлені пам'ятники Тарасу Шевченку та Лесі Українці. Навпроти приміщення Морського вокзалу розташований ресторан української кухні.

У Батумі з Тернополем є декілька міжнародних угод:

  • «Протокол про наміри», підписаний у м. Тернопіль 26 грудня 2007 року.
  • «Угода про партнерство та співробітництво», укладена у м. Тернопіль 22 травня 2011 року.
  • «Присяга про Побратимство», підписана у м. Тернопіль 28 серпня 2011 року.

Тирасполь, Молдова

Друге за розміром місто країни після її столиці, Кишинева. З 1990 — де-факто — є столицею самопроголошеної невизнаної держави Придністровської Молдавської Республіки. Лежить на лівому березі річки Дністер, пристань. Назва міста походить від античної назви Дністра — «Тирас». Станом на 2010 року населення міста складає 148 917 осіб.

Один з центрів українського життя у Придністров'ї. Поблизу міста діє пункт пропуску на кордоні з Україною Тирасполь—Гребеники.

Партнерську співпрацю з Тернополем в місті почали розвивати ще в 1980 році, а в 2011 році підписали «присягу про побратимство».

Вільянді, Естонія

Столиця повіту Вільяндімаа. На його околиці розташоване озеро Вільянді. В середньовіччя було одним з головних міст Лівонського ордену.

У 2019 році в Тернополі підписали «Поновлення Угоди про партнерство та співпрацю» з цим містом.

Слівен, Болгарія

Восьме за чисельністю населення місто країни і є адміністративним центром Сливенської общини та Сливенської області. На відстані 102 км на схід від міста розташований найбільший порт Болгарії — Бургас. Сливен відомий як місце народження Хаджи Димитира — воєводи, революціонера, національного героя Болгарії. Назва міста семантично походить від злиття в межах Слівена трьох річок — Асеновська, Новоселська та Манастирська.

З Тернополем співпрацює ще з 1969 року. А 2002 року в Слівені підписали «Меморандум про побратимство» з нашим містом.

Мурсія, Іспанія

Це найбільш населене місто свого автономного співтовариства і сьоме за кількістю населення місто в країні. 2009 року в ньому було 442 573 жителів (близько третини кількості населення співтовариства).

У 2015 році між Тернополем та Мурсією уклали договір «Про співпрацю».

 

                         

  Таураге, Литва

Адміністративний центр Тауразького повіту. Розташоване на річці Юрі.

У червні 2016 Таураге відвідав міський голова Тернополя та проректор Тернопільського технічного університету. Таураге запровадив программу підтримки українських дітей, батьки яких беруть участь у війні з Російською Федерацією.

Роком раніше в Тернополі підписали «Угоду про співробітництво між самоврядуванням району Таураге (Литовська республіка) та містом Тернопіль».

Апостолес, Аргентина

Найстаріше українське поселення у провінції Місьйонес у північний Аргентині. Перші українські переселенці (12 родин — 69 осіб) разом з кількома польськими родинами 27 серпня 1897 прибули до Апостолеса.

31 березня 2018 року у місті на перехресті вулиць України і Польщі відкрили пам'ятник писанці. Автором української половини монументу став коломийський майстер Мирослав Ясинський

Також в 2018 в цьому році підписали «Меморандум про наміри» з Тернополем.

Парма, США

Найбільше передмістя Клівленда. Згідно з переписом 2000 року, населення міста становило 85 655 осіб.

У місті діє єпархія Святого Йосафата УГКЦ.

З 2009 р. Центральний район міста вздовж вулиці Стейт ровд 94 носить назву Українського села (Юкрейніен вілідж). У місті проживає найчисленніша у штаті українська громада.

З Тернополем місто пов’язане «Меморандумом про наміри», що підписали у 2018 році.

Прудентополіс, Бразилія

Муніципалітет та його адміністративний центр у штаті Парана, у південній частині Бразилії. Населення муніципалітету станом на 2008 рік становило 50 614 мешканців[1], з яких 75 % були українського походження, що де-факто робить Прудентополіс столицею української громади в Бразилії.

До слова, стара українська назва цього міста – Прудентопіль.

З 2019 року є містом-побратимом Тернополя.

Гродно, Білорусь

Розташоване на заході країни, на берегах річки Німан, біля кордону з Польщею і Литвою (за 15 і 30 км відповідно). Є великим промисловим центром Західної Білорусі. 

Між Тернополем та Гродно у 2019 році підписали «Угоду про партнерство».

 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up