Джонсон закликає західних лідерів підготуватися до довгої війни в Україні: про що пише світова преса

Джонсон закликає західних лідерів підготуватися до довгої війни в Україні: про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні

Колонка: «Борис Джонсон: Ми ніколи не будемо в безпеці, якщо відвернемося від доблесної України»

Уявіть собі на мить, що мріям Володимира Путіна про перемогу судилося здійснитися. Припустимо, він зміг залишити всі території України, які зараз контролюють російські війська.

Відео дня

Що, якби ніхто й пальцем не ворушив, коли він анексував цю завойовану територію та її наляканий народ у велику Росію.

Чи принесе це мир? Чи став би світ безпечнішим? Ви були б у більшій безпеці?

У наших серцях ми знаємо відповідь. Така пародія була б величезною перемогою агресії в Європі з часів Другої світової війни. Ми знаємо, що Путін не зупинився б на розчленуванні України. Лише минулого тижня він порівняв себе з Петром Першим і привласнив Росії вічне право «повернути» будь-яку територію, будь-коли населену «слов'янами», доктрина, яка б дозволила завоювати величезні простори Європи, включаючи союзників по НАТО.

Тим часом у всьому світі кожен диктатор відчув би в собі сміливість добиватися своїх амбіцій за допомогою сили — і жодна нація ніде не була б у безпеці. Чи справді цього хоче будь-яка людина у будь-якій країні?

Майже через чотири місяці після того, як Путін вторгся в Україну і розпочав найбільшу війну в Європі з 1945 року, Великобританія і наші союзники єдині в нашій твердій рішучості ніколи не схвалювати нічого з перерахованого вище.

Яким має бути наш підхід зараз, коли путінська війна входить у нову фазу? Почну з найголовнішого факту цієї трагедії: український героїзм та самопожертву врятували Київ від бронетанкового штурму Росії та зберегли державу на чолі з президентом Зеленським.

Путін може цього не усвідомлювати, але його великий імперський задум щодо повного завоювання України зазнав краху.

Не піддавайтеся думці, що посилення російської вогневої могутності має призвести до стійких успіхів Росії. Не дайте себе обдурити болісно повільним поступом Росії на Донбасі або тактичними метаннями туди-сюди на Сєвєродонецькому виступі.

Захоплення всього Донбасу було метою Путіна ще в 2014 році, коли він розпалив сепаратистський заколот і розпочав своє перше вторгнення. Тепер, вісім років і тисячі життів, йому все ще не вистачає цієї мети.

На жаль, невдачі Путіна не означають, що йому вистачить мудрості відступити. У своїй ізоляції він все ще може думати, що повне завоювання можливе. Боюся, нам треба готуватися до довгої війни, оскільки Путін вдається до кампанії на виснаження, намагаючись перемолоти Україну за допомогою чистої жорстокості. Великобританія та наші друзі повинні відповісти, забезпечивши Україні стратегічну витривалість, щоб вижити і зрештою здобути перемогу.

Час є життєво важливим фактором. Все залежатиме від того, чи Україна зможе зміцнити свою здатність захищати свою територію швидше, ніж Росія зможе відновити свою здатність до нападу. Наше завдання – заручитись підтримкою України.

Путін, певно, вважає, що, навпаки, час — союзник Росії. Він вважає, що нещадна логіка переважної вогневої могутності зрештою візьме гору, а непостійний Захід виявиться нездатним твердо дотримуватися будь-якого складного курсу.

Можливо, це й непогано, якщо Путін плекає ці зручності, тому що тоді він не зможе знайти вагомих причин думати, що він не правий, і годинник невблаганно цокає проти Росії.

День за днем ​​українські поля та міста всіяні обгорілими громадами дедалі більшої кількості російських танків та бронетехніки. Щоб замінити це обладнання, знадобляться роки, а може, й десятиліття. І годину за годиною російські війська витрачають обладнання та боєприпаси швидше, ніж їхні заводи можуть їх виготовляти.

Тим часом вони відкрито намагаються вербувати найманців на Близькому Сході та в Африці, сподіваючись залатати дірки в армії, що втратила близько чверті своєї бойової могутності.

Поки Путін обмірковує свої помилки, Великобританія та наші союзники повинні зробити чотири життєво важливі кроки, щоб залучити час для справи України.

По-перше, ми маємо забезпечити, щоб Україна отримувала зброю, техніку, боєприпаси та навчання швидше, ніж окупант, та нарощувати свої можливості для використання нашої допомоги. Перед цією війною британські інструктори навчили понад 22 тисячі українських військовослужбовців, і це досягнення відбулося за сім років. Тепер нам потрібно рухатися швидше, тренуючи таку кількість за кілька місяців. Тому Великобританія планує працювати з нашими друзями, щоб підготувати українські сили для захисту своєї країни з потенціалом навчати до 10 000 солдатів кожні 120 днів.

По-друге, ми маємо допомогти зберегти життєздатність української держави. Уряд президента Зеленського має платити зарплату, керувати школами, доставляти допомогу та розпочинати реконструкцію там, де це можливо. Це вимагатиме постійного фінансування та технічної допомоги, яку ми маємо планувати на довгі роки. ЄС відіграє життєво важливу роль, і я аплодую лідерам Франції, Німеччини, Італії та Румунії за візит до Києва у четвер.

По-третє, Росія наклала мертву хватку на економіку України, заблокувавши основні експортні шляхи через Чорне море.

Що найсерйозніше, російська блокада Одеси та інших українських портів перешкоджає експорту вкрай необхідних продуктів харчування для найбідніших верств населення. Поки я пишу, близько 25 мільйонів тонн кукурудзи та пшениці — все річне споживання всіх найменш розвинених країн — перебуває в елеваторах по всій Україні, які перебувають у заручниках Росії.

Це призводить до четвертого пункту: нам треба дістати цю їжу. Великобританія підтримує зусилля ООН щодо переговорів про безпечний коридор для експорту морем. Порти України життєво важливі для глобального постачання продовольства, і ми продовжуватимемо постачати зброю, необхідну для їхнього захисту.

Жоден із цих кроків не дасть негайних результатів, хоча необхідність відновлення експорту продовольства є найважливішою. Все це вимагатиме рішучих зусиль з боку Великобританії та наших союзників, які триватимуть місяці та роки.

І всі є однією метою. Ми маємо зміцнити руку наших українських друзів, щоби закінчити цю війну на умовах, які озвучив президент Зеленський. Це має бути визначення успіху. Український народ ясно дав зрозуміти, що його не змусять погоджуватись на менше.

Вчиняючи таким чином, ми і наші союзники захищатимемо свою безпеку так само, як і безпеку України, і захищатимемо світ від смертоносних мрій Путіна та тих, хто може спробувати їх копіювати.

Інші плани у США та Німеччині

Україна говорить про можливе відновлення переговорів з Росією та укладання миру на кінець серпня. 

Але обумовлює перезапуск переговорів постачанням обіцяної йому Заходом зброї і, отже, поліпшенням позицій на війні, доки війська Москви продовжують настання по всьому Донбасу. Один із київських переговорників Давид Арахамія повідомив «Голосу Америки», що переговори, зупинені зустріччю в Туреччині 29 березня, зможуть відновитися «після серії контрнаступів», проте не надавши більш детальної інформації, «щоб не поділитися планами з росіянами».

"Тієї України, яку ми знали, в тих межах уже немає. І її більше не буде. Це очевидно", - каже прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова.

Пентагон оголосив, що чотири безпілотники з озброєнням, заплановані до постачання в березні, фактично не будуть поставлені: є побоювання, що вони потраплять до рук росіян, які могли б вивчити технологію і впровадити

Згідно з повідомленням Reuters, яке розкриває передісторію цього рішення, заперечення проти поставок, уже схвалене Білим домом, було висунуто експертами Пентагону, які спеціалізуються на недопущенні попадання складних технологій до рук ворога.

ПРОДАЖ Україні чотирьох безпілотників MQ-1C Grey Eagle, озброєних ракетами Hellfire і призначених для використання проти російських на полях битв, було заблоковано, оскільки радари та обладнання спостереження, якими оснащені літаки, можуть створити проблеми безпеки для США, якщо перехоплений ймовірним противником. Остаточне рішення ще не прийняте: розглядаються альтернативні рішення, наприклад, розміщення менш складних матеріалів на безпілотниках, що прямують в Україну. Кожен MQ-1C Grey Eagle коштує приблизно 10 мільйонів доларів.

Прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, повертаючись до Лондона після своєї другої української місії, підтверджує «довгострокову» підтримку президента України Володимира Зеленського з метою «довгої війни», передбаченої НАТО для ослаблення Росії.

Верховний представник ЄС Жозеп Боррель із Брюсселя вкотре звинуватив Росію у «мілітаризації» експорту пшениці та «використанні його як інструмент шантажу проти всіх, хто виступає проти її агресії».

Підпис під фото: «Санкт-Петербург, 18 червня (АП) - Сербський член Президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік зустрівся в суботу в Санкт-Петербурзі з президентом Росії Володимиром Путіним. Під час їхньої зустрічі боснійський націоналіст сказав російському президентові, що Боснія не хоче вводити санкції проти Росії у зв'язку з її воєнною операцією в Україні. Путін висловив надію, що відносини між Росією та Боснією будуть розвиватися ще більше, незважаючи на нинішні труднощі».

На прес-конференції Європейська комісія попросила країни-члени запропонувати Україні, Молдові та Грузії перспективу стати членами, що означає відкрити для них двері, однак для реалізації цієї пропозиції країни мають виконати деякі реформи.  Україна і Молдова отримали статус кандидатів

Коментарі (2)
  • Ирина

    У продовженні війни зацікавлені всі. Крім України.
  • Читач75

    Бо джонсон зацікавлений в цій війні, недавно привозив інструкції

keyboard_arrow_up