«В Україні вирують вирішальні бої»: Зеленський хоче більше західної зброї. Про що пише світова преса

«В Україні вирують вирішальні бої»: Зеленський хоче більше західної зброї. Про що пише світова преса

Перші шпальти світових змі про війну росії в Україні.

Міністерство внутрішніх справ Австрії підтверджує "низьке, однозначне число"

Міноборони Росії може бути не найнадійнішим джерелом на даний момент, але опубліковані ним дані викликають занепокоєння у багатьох країн. Як і Австрії. У таблиці росіяни перерахували кількість та походження легіонерів, які беруть участь у війні в Україні. У тому числі п'ятеро громадян Австрії, двоє їх у категорію «ліквідовані», тобто убиті.

Відео дня

На запитання KURIER МВС Австрії визнало, що так звані «іноземні бойовики» з Австрії справді можуть перебувати в Україні. «Управління державної безпеки та розвідки (DSN) в даний час має інформацію про незначну однозначну кількість людей, які побували в зоні бойових дій і які, ймовірно, беруть активну участь у війні», — йдеться у заяві. «Kleine Zeitung»  - «З вугіллям проти газової кризи»

Росія постачає в Австрію вдвічі менше природного газу. Урядовий кризовий кабінет вирішує відновити роботу законсервованої вугільної електростанції в Меллаху для виробництва електроенергії

Прокуратура Мюнхена та представники Федерального управління кримінальної поліції конфіскували у росіян у Німеччині три майна та банківський рахунок. Постраждали депутат російської Думи Л. та його дружина К., яка зареєстрована в Мюнхені. Прокуратура Мюнхена I назвала обох підозрюваними, але прокуратура не надала жодної додаткової інформації про осіб. Усі квартири знаходяться в міському районі Мюнхена, і щомісячний дохід від оренди в розмірі 3500 євро має надходити на банківський рахунок. За даними слідства, це перший випадок у Німеччині, коли активи не лише були заморожені на підставі санкцій ЄС, а й назавжди вилучено доступ. 

Влада вважає такий підхід можливим на основі Кримінально-процесуального кодексу, незважаючи на відсутність «порівнянних подій та судової практики згідно з німецьким законодавством». 

Як і багато інших депутатів Думи, Л. входить до санкційного списку ЄС, оскільки проголосував на Асамблеї Федерації за визнання незалежними державами районів Східної України, на які претендують російські сепаратисти, самопроголошені Народні Республіки.

Колонка «Китай купує значно більше нафти в Росії». ПЕКІН. Китай імпортував з Росії на 29% більше нафти в травні, ніж у квітні, і на 55% більше, ніж у попередньому році. Про це в понеділок повідомила китайська митниця. Таким чином Росія замінила Саудівську Аравію як найбільшого постачальника Китаю за обсягом. Проте Китай заплатив за 8,4 мільйона тонн менше, ніж за 7,8 мільйона тонн із Саудівської Аравії. Після початку війни в Україні Китай повідомив про падіння імпорту нафти з Росії на 20 відсотків у березні. Цілком можливо, що частина кількості, яку зараз повідомляється, надходить від попередніх поставок.

 

Зеленський хоче більше західної зброї

У понеділок російські військові продовжували руйнувати оборону України, і бойові дії у східних районах, як повідомляється, вступають у «вирішальну» фазу, оскільки наслідки війни для постачання продовольства та палива дедалі більше тиснуть на розум у всьому світі. 

За словами місцевого губернатора, у Луганській області на сході України, яка останніми тижнями стала центром спроб Москви нав'язати свою волю сусідові, вирують бої за контроль над кількома селами.

Підпис під фото: «Український солдат показує знак перемоги у понеділок на танку у Донецькій області України».

Україна у понеділок визнала труднощі у бойових діях на сході країни, оскільки російські війська захопили територію вздовж прифронтової річки та посилили тиск на два ключові міста напередодні саміту ЄС, який, як очікується, вітатиме заявку Києва на вступ до блоку.

Губернатор Луганської області, де за останні тижні відбулися найзапекліші бойові дії російських військ, заявив, що станом на вечір понеділка ситуація на всій лінії фронту була «надзвичайно складною», і російська армія зібрала достатні резерви, щоб розпочати великий наступ. масштабний наступ.

Президент України Володимир Зеленський передбачив, що Москва посилить атаки напередодні саміту ЄС у четвер та п'ятницю.

 

«Заява Росії про 162 загиблих канадських «найманців» не має доказів»

Джордан Маллінс точно не знає, що його вразило — він пам'ятає лише біль, який зазнав, коли шрапнель пронизав його ліву ікру.

Пан Маллінз, 26-річний житель Ошави, Онтаріо, воював в Україні, коли його підрозділ зіткнувся з російським бронетранспортером під час недавнього бою за «прибережне місто», ім'я якого Маллінз вважає за краще не називати.

Він сказав, що він та його підрозділ — добровольче формування, відоме як Грузинський легіон, що складається здебільшого з бійців із Грузії — «перебігали через вулицю», коли росіяни відкрили вогонь.

«Я влучив уламком у ліву ногу чи то від кулі, чи то від того, що потрапило — не певен. Просто відчув болісний вогонь у задній частині гомілки», - розповів він в обміні повідомленнями.

Нині, одужуючи будинки в Канаді, пан Маллінз є доказом того, що канадці воюють на передовій в Україні. Але він, проте, глузує з заяви Міністерства оборони Росії минулого тижня про те, що 162 канадці були вбиті в чотиримісячній війні.

Це зовсім не точно. Я досі спілкуюся з більшістю жителів Заходу, з якими зустрічався в країні, і повірте мені, всі канадці, з якими я зустрічався, все ще борються і продовжуватимуть… Я чув про поранених канадців, але [ніхто не загинув у бою] як поки що, - сказав він.

Крім пана Маллінза, який каже, що добре одужує і прагне повернутися в Україну і що він називає боротьбою за свободу країни, принаймні ще один канадець був поранений на війні, коли російські крилаті ракети врізалися у навчальну базу в Яворіві  у центрі на заході України.

Дані Міноборони Росії, опубліковані в п'ятницю в державних ЗМІ, малюють картину майже 7000 західних бійців — Кремль називає їх «найманцями», які вступили в бій і зазнають великих втрат. (Іноземні бійці, які приєднуються до визнаних підрозділів української армії, одержують базову зарплату у розмірі близько 630 доларів США на місяць.)

Згідно з російськими даними, які не підтверджуються жодними доказами, 601 канадець вирушив воювати в Україну, що поступається лише 1831 поляку, який, як стверджується, записався. Стверджується, що США, Румунія та Великобританія мають понад 500 громадян, які воюють в Україні.

Цифри, швидше за все, призначені для внутрішнього споживання як «доказ» того, що Росія воює не лише з Україною, а й з НАТО та Заходом. Що справді впадає у вічі, так це передбачувана кількість убитих іноземців. Офіційний представник Міноборони Росії генерал-лейтенант Ігор Конашенков заявив, що з початку війни було «знищено» 1956 іноземців, у тому числі 162 канадці.

Джейсон Кунг, представник міністерства закордонних справ Канади, заявив, що уряд Канади відомий дані, опубліковані Міноборони Росії.

«Російський режим вже давно використовує дезінформацію вдома і за кордоном, що спонсорується державою, в тому числі для створення приводу для свого незаконного вторгнення в Україну. Таким чином, жодна інформація, надана режимом, не може братися за чисту монету», — сказав Кунг.

Про похорон канадських бойовиків в Україні не відомо. Дам'єн Магру, французько-норвезький юрист, який є представником Міжнародного легіону захисту України — підрозділу українських збройних сил, створеного після того, як президент Володимир Зеленський закликав іноземних добровольців допомогти своїй країні, — сказав, що поки що легіон не надає статистики, російська претензія є хибною. «Можу точно сказати, що кількість нібито вбитих не відповідає дійсності. Наскільки я знаю, у нас ще не було жодної канадської жертви».

Пан Магру сказав, що, на його думку, все це було пропагандистською спробою налякати іноземних бойовиків, які могли б подумати про те, щоб вирушити в Україну. "Це не працює", - сказав він.

Мамука Мамулашвілі, командир Грузинського легіону, сказав, що в його підрозділі числяться чотири канадці, крім пана Маллінза, і він не знає жодного канадця, який загинув у бою.

Проте деякі іноземці загинули, борючись за Україну. Відомо, що щонайменше двох британських громадян було вбито в бою, зовсім недавно Джордан Гетлі, колишній британський солдат, загинув 10 червня в обложеному східноукраїнському місті Сєверодонецьк. Американський боєць – давній житель Києва, який надійшов на службу в регулярну українську армію – сказав The Globe and Mail, що, на його думку, «один або два» громадяни США також загинули на війні.

Декілька іноземних бойовиків також зникли безвісти або були взяті в полон останніми тижнями. 28-річний Ейден Айслін і 48-річний Шон Піннер із Британії були схоплені неподалік окупованого Росією портового міста Маріуполь у квітні. Обидва були давніми жителями України та входили до її регулярної армії.

Вони були засуджені разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом за звинуваченням у тероризмі 9 червня судом так званої «Донецької Народної Республіки» — невизнаної маріонеткової держави, створеної на території України Москвою. Трьох чоловіків засудили до страти.

Британський уряд назвав цей процес фіктивним і закликав Росію дотримуватися Женевських конвенцій — серії міжнародних договорів, що регулюють поводження з військовополоненими. Росія стверджує, що ці люди є найманцями і тому не підпадають під дію цих правил.

Два американські винищувачі також зникли безвісти неподалік міста Харкова, неподалік кордону України з Росією, минулого тижня. Керований Кремлем новинний канал RT з тих пір транслював інтерв'ю з Олександром Дрюке та Енді Хюїном, обидва з яких є ветеранами збройних сил США, і повідомив, що вони також перебували під вартою у Донецькій Народній Республіці. У своєму онлайн-репортажі RT написав, що «ставки для Друке та Хюня високі» через смертний вирок, винесений захопленим британським та марокканським бійцям.

Відповідно до Женевських конвенцій трансляція примусових інтерв'ю з військовополоненими є незаконною.

39-річний пан Друке та 27-річний пан Хюїнь не були членами Міжнародного легіону або регулярної української армії, а натомість, як повідомляється, боролися за слабко організовані добровольчі групи, які іноді діють поза контролем української командної структури. Повідомляється, що ці двоє відокремилися від решти свого підрозділу під час виконання завдання.

За даними його родини та Держдепартаменту США, в Україні також зник безвісти третій американський боєць.

Невідома кількість іноземців, зокрема кілька канадців, приїхали в Україну, плануючи вступити на військову службу, але виявили, що офіційний процес спричиняє труднощі. Деякі зрештою приєднуються до неофіційних добровольчих формувань.

Під час недавнього візиту до центрального українського міста Дніпро, The Globe зіткнувся з групою приблизно з дюжини чоловіків, у тому числі принаймні чотири канадці, а також інші зі США, Франції та Мексики, які проводили свої дні у військовій формі та пили у місцевих барах, скаржачись, що ніхто не дасть їм зброю та не відправить на передову. Чоловіки відмовилися назвати свої імена, але заприсяглися, що знайдуть спосіб приєднатися до бійців

Коментарі

keyboard_arrow_up