Чи залишились відділення в селах? Дізналися, як у час війни працює Укрпошта

Чи залишились відділення в селах? Дізналися, як у час війни працює Укрпошта
  • З перших днів війни «Укрпошта» стикнулась із серією викликів, які необхідно було подолати. Повномасштабне вторгнення росії, брак працівників, ракетні обстріли ворогом, а згодом періодичні вимкнення світла – як державне підприємство працює в таких умовах вже одинадцятий місяць?
  • Про роботу мобільних відділень у селах, чи піднімали ціни на свої послуги, чи забезпечені поштові відділення генераторами – читайте у нашому матеріалі.  

У грудні журналістка «20 хвилин» зустрілась з керівницею Тернопільської дирекції «Укрпошти» Любов’ю Гринчишин. Ми спілкувались майже годину, і за цей час жінка розповіла чимало інформації про те, як акціонерне товариство діє у період вторгнення росії.

Нашу розмову подаємо у форматі «запитання-відповідь».

Любов Гринчишин - у центрі світлини, перерізає стрічку

Підприємство, яке є критично важливим

Розкажіть, які труднощі виникли у діяльності «Укрпошти» після того, як 24 лютого 2022 року російська федерація напала на територію України?

Відео дня

– Почну з того, що засновником нашого акціонерного товариства є держава. Ми є критично важливою для неї установою і перед нами стоять завдання, вкрай необхідні у воєнний період. Це, зокрема, виплати людям пенсій, субсидій, усіх соціальних допомог тощо. Коли ворог вторгся до нас, «Укрпошта» не працювала лише одну добу – 24 лютого… У той день ми намагались зрозуміти, як діяти далі, а вже наступного ранку відновили роботу. Перші дні війни були важкими. Якщо говорити про підприємство загалом, то, наприклад, у березні прем’єр-міністр Денис Шмигаль ухвалив рішення авансом здійснити нарахування і виплату пенсій за квітень людям у шести областях, атакованих ворогом. Держава надала нам кошти, а ми мали зорієнтуватись і швидко виплатити їх упродовж трьох днів.

Фото із нововідкритого відділення поштового зв'язку в селі Острів

Варто відмітити, що клієнтами «Укрпошти» в основному виступають жителі сіл. Якщо у містах й обласних центрах є конкуренція та альтернативні організації, де люди можуть отримати фінансові послуги, то у сільській місцевості бракує банкоматів і відкриті лише поштові відділення. Однозначно, ми й інші послуги надаємо, як от надсилання й отримання посилок. На Тернопільщину переїхала велика кількість переселенців. Чимало оселились у селах. Люди, покинувши домівки, пересилали речі або на місці отримували їх від тих, хто залишився. Для цього обирали саме наші послуги, беручи до уваги доступні тарифи «Укрпошти».

До речі, чи підняли вартість поштових послуг у час війни?

– Тарифи відправки посилок впродовж місяців повномасштабного вторгнення не підвищували. Ми навпаки робили великі акційні пропозиції для українців, які змінили місце проживання через атаки ворога. Також ввели пільгові тарифи, намагаючись бути корисними і допомогти цим людям.

Чи брали участь в додаткових ініціативах щодо підтримки переселенців?

– На «Укрпошту» також покладені зобов’язання по виплаті разової грошової допомоги від держави. Вона призначена для людей, евакуйованих з зони бойових дій і тимчасово окупованих територій. В нашій країні є чотири обласні центри, які приймають потяги з переселенцями. Тернопіль – один з них. Зокрема, місто прийняло людей з Покровська. Працівники нашого підприємства на вокзалі зустрічали їх і виплачували кошти, щоб вони могли облаштуватись. Проєкт ми здійснюємо спільно з Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Його реалізація почалась у листопаді 2022 року. Також співпрацюємо з міжнародними організаціями, які надають фінансову допомогу переселенцям. Це ООН, Товариство Червоного Хреста і багато інших.

Поштове відділення у Підволочиську, яке перевезли в менше, але тепле приміщення під час війни.

Працюють навіть без електроенергії

Відколи ворог вперше обстріляв енергосистему України, як даєте раду щоденним вимкненням світла? Чи працюють відділення, коли його немає?

– «Укрпошта», як і всі інші установи, має великі труднощі у забезпеченні безперервної діяльності, бо вимкнення світла, повітряні тривоги не дають змоги працювали повноцінно. Під час сирени ми закриваємо відділення заради безпеки наших працівників і клієнтів, допоки не закінчиться тривога. А коли вимикають електроенергію, роботу не призупиняємо роботу, а переходимо на «паперове» обслуговування. Всі послуги людям надаємо без проблем. Коли світло вмикають, наші працівники вносять інформацію у відповідні комп’ютерні бази.

Нове відділення поштового зв'язку відкрили в Березовиці

А генераторами чи пристроями альтернативного живлення забезпечені?

– Наше підприємство дуже велике. Маємо відділення, де обслуговуємо людей, а також масштабні операційні і виробничі комплекси, в яких здійснюється сортування та опрацювання відправлень. Найперше, ми забезпечили генераторами наші виробничі потужності. Вони працюють цілодобово. Щодо поштових відділень, вони є більші й менші. «Укрпошта» надто розгалужена, і закупити пристрої безперебійного живлення для кожного з відділень в нас немає змоги. Але ми знайшли варіант цього «паперового» обслуговування, тому пошти не закриваються ні на годину. Всіх відвідувачів обслуговуємо без світла…

З початком війни чимало українців шукали прихистку за кордоном. Чи стикнулась з браком кваліфікованих спеціалістів тернопільська філія «Укрпошти»? Чи достатньо у вас працівників наразі?

– Багато наших спеціалістів у перші місяці вторгнення прийняли рішення про виїзд з України і відповідно у нас з’являлись вакантні позиції. Станом на сьогодні частина працівників повернулись, інша частина – це нові люди, яких ми прийняли на роботу. Маємо спеціальний відділ, який навчає кандидатів на посади, і лише після проходження навчання вони беруться за виконання своїх обов’язків. Є також відділ відбору персоналу, який підшукує людей на роботу. Тому на сьогодні критичної ситуації в плані відсутності працівників в нас немає.

Про пересувні відділення поштового зв’язку

Про проєкт «Пересувні відділення Укрпошти» на Тернопільщині, започаткований ще у 2021 році. Чи діє він в умовах війни?

– Навіть попри вторгнення росії ми його не призупинили. Цей проєкт повністю реалізований у Тернопільській області. І, як показав досвід, впровадження мобільних відділень – це успішне рішення на період війни, яке нас врятувало.

У великих сільських населених пунктах, де проживає багато людей та є великі обсяги звернень до «Укрпошти», ми залишили стаціонарні відділення з умовою, що проведемо їх комп’ютеризацію. У 2022 році наше підприємство забезпечило комп’ютерною технікою всього 107 поштових відділень. Щоб надавати людям послуги в інших селах– як правило, малих населених пунктах, ми організували мобільні бригади. Є точки базування, з яких вирушає автомобіль з трьома працівниками, і почергово заїжджає у кожне село. Там зупиняється і поштарі обслуговують населення. У більших селах бригада працює по 3-4 години. Не оминаємо й хутори.

Буває таке, що відділення заїжджає у населені пункти, де мешкає п’ятеро осіб, з яких лише двоє отримують пенсії. Буває, що між селами доводиться долати велику відстань. За день поштові машини здійснюють кілометраж приблизно 10 тисяч кілометрів. Це усі поштові машини, які курсують від обласного центру до сіл на території Тернопільщини. Крім виплат, ми веземо «свіжу» пресу, а подекуди – хліб, продукти, солодощі тощо.

Робота пересувних відділень поштового зв'язку у час війни

Скільки таких пересувних відділень працююють в Тернопільській області? 

– Всього на Тернопільщині маємо 95 мобільних бригад поштового зв’язку. Якщо говорити про графік їхньої роботи, то у нас розроблені нормативи, котрі залежать від кількості населення у селах. Ми розглядаємо села до 100, 200, 500, 800 жителів і так далі і встановили дні заїздів туди наших мобільних відділень. Це може бути один, два, навіть три рази в тиждень. Перед тим, як вносимо зміни у графік, інформуємо старостів сіл, органи місцевої влади, доносимо до їх відома про режим роботи. Також друкуємо і вивішуємо оголошення в найбільш людних місцях сіл та намагаємось неухильно дотримуватись затверджених графіків.

Читайте також: Перипетії навколо «Укрпошти» на Вишнівеччині: жителі одного з сіл просять не закривати відділення

А Ви задоволені роботою «Укрпошти» у час війни? Напишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up