"Літературні футболки" та "Обмін речовин" - як в Тернополі популяризують сучасних авторів

"Літературні футболки" та "Обмін речовин" - як в Тернополі популяризують сучасних авторів

Літчитання та цитати на футболках – саме такі методи обрали тернопільські автори, аби ознайомити із сучасною літературою людей різних поколінь.

Кожен молодий автор потребує своєї першої сцени і глядачів, тож тернопільський захід«Обмін речовин» якраз і дає можливість заявити про себе.

– Свого часу я отримав у спадок будинок. І після цього мене накрила хвиля ентузіазму, захотілось зробити дуже багато в своєму житті, – розповідає співорганізатор дійства Мар’ян Радковський. – Тоді ж і виникла ідея організувати захід для молодих авторів. Я й сам пишу, тож розумію, як важко пробитися на сцену.

Мар’ян разом із другом, теж письменником, Русланом Боднаруком вирішили взятися за реалізацію такої ідеї. Основна концепція – менше пафосу, щоб у залі було комфортно усім. А ще обов’язково має бути запрошений гість– успішний автор. Завершує вечір – музичний гурт.

Відео дня

– Тож Руслан взяв на себе обов’язки редактора, він відбирає людей за їхніми заявками, тобто, виступає в ролі такого мінімального критика, - продовжує Мар’ян. – А реклама, дизайн і різні розсилки – на мені. Так перший «Обмін речовин» ми провели у червні минулого року.

Першими учасниками стали десятеро авторів, а запрошеним гостем став тернопільський поет Юрко Матевощук. З часом з’явилося ще одне нововведення – так звані «читалки», коли юні автори читають твори своїх колег, тим самим подаючи вже знайомий твір по-своєму.

Читають твори колег

– Узимку ми провели ще один захід під назвою «Не читай моє», от якраз там відтворили ту ж концепцію, оскільки двічі ті самі автори в «Обміні речовин» вже не беруть. А так можуть вийти ще раз на сцену в рамках дійства. Загалом це досить цікавий досвід, – каже Мар’ян Радковський.

Люди, які вже хоч раз заявили про себе на «Обміні речовин», залишаються на такому собі гачку в організаторів, тож, коли вони планують ті самі «читалки», то вже знають, кого можна на них запросити. Створюється своєрідна база даних молодих авторів. Їхні вірші популяризують в групах у соцмережах.– «Обмінів» вже було три. Якщо судити за ними, хто частіше читає, то виходить більш-менш порівну і хлопців, і дівчат. А от географія авторів не обмежується лише Тернополем. Так, на перший захід приїхали учасники з Кам’янця-Подільського та Чорткова. На останній же приїхали четверо львівських авторів, один із них – учасник молодіжної сцени мистецького фестивалю «Ї», – зазначає Мар’ян.

Коли Мар’ян із Русланом побачили, що «Обміни речовин» прижилися, постало фінансове питання, адже проведення кожного із читань потребує коштів. Однак шукати спонсорів хлопцям не надто хотілось.

– Зрозмійте, це якось дивно, коли мистецьке дійство асоціюється із напоями, харчами чи прокладками (сміється – прим.авт.) – Тому ми вирішили вирішувати це питання по-своєму. Так і з’явився проект «Літературні футболки».

І Жадан на футболці

Літературу поширюють в різний спосіб: цитатами в соцмережах, віршами на стінах. Хлопці ж вирішили нарешті втілити те, що задумували вже задовго до цього: якщо цитати сучасних українських авторів часто знаходять відгук у читачів, то чому не перенести ці слова на практичну річ, футболку, наприклад? Адже це ходяча реклама авторів!– Першого автора вибрати було важко. Це, як перше авто, яке ти купуєш, розуміючи, що на ньому доведеться їздити принаймні декілька років. Зрештою, це мав бути автор, який би точно продавався, адже сам проект все ж мав приносити хоч якийсь прибуток, щоб підтримати літчитання. Тож, це мав бути хтось цікавий. Першим став харків’янин Сергій Жадан. Звісно ж, ми розуміємо, що є така річ, як авторське право, однак обіцяти авторам якісь виплати ми не могли, – зізнається Мар’ян.

До слова, Сергій Жадан погодився на те, аби його обличчя і цитата з вірша опинилася на футболці, одразу ж і без вагань. Про авторські гонорари мови навіть не було.

– Сергій сказав, що ідея йому подобається. Тож ми без особливих проблем затвердили принт, жодних претензій до дизайну у Сергія не виникло. Єдине, що він хотів, аби певна частина з виручених грошей все ж пішла на щось хороше і благодійне, окрім літвечорів.Тож ми цю умову виконали – частина коштів пішла на організацію майстер-класів діткам із дитбудинку.

Перші футболки розійшлися, як гарячі пиріжки. Випускають їх автори лімітовано – всього 50 штук. І якщо першим обличчям став Сергій Жадан, то наступним, без варіантів, – Юрко Іздрик.

– Однак із ним було важче навести контакти. Не тому, що він був би проти. Просто творчі люди не завжди працюють відкрито, і добитись до них не зажди легко. Але, на щастя, все вдалося.

Третім же став білоруський поет Віталь Рижков. Чому ж тернополяни взялися за поширення сучасної білоруської літератури?

– Рижков молодий автор. Зважаючи на те, як минулого року він сподобався українським глядачам, ми подумали, що його вірші захочуть мати ближче до себе багато людей. Тож Рижков запропонував декілька цитат із власних віршів, а користувачі соцмереж вже самі голосували, яка їм ближча, – пояснює Мар’ян. – Після Рижкова випустили ще одну партію футболок із цитатою Жадана, але вже іншою.

Хоча насправді не всі автори одразу отак погоджуються на те, аби їхні вірші та обличчя розміщували на футболці. Хоч це і гарна справа, однак про свої авторські права вони також пам’ятають.

Футболки купують до колекції

– Імен не дуже хочемо називати, однак ми розуміємо, що це природно і правильно, просто наразі ми не маємо можливості виплачувати за це гонорари. Партія кожного виду футболок обмежена, тобто, це не масовий продукт. Однак ми щоразу авторам наголошуємо, що це безоплатний проект.

У хлопців вже є постійні клієнти, які купують чи не всі нові футболки. Так, наприклад, дівчинка, яка в розіграші виграла футболку із Жаданом, згодом придбала собі ще й з Іздриком. І коли обоє авторів приїздили до Тернополя на мистецький фестиваль «Ї», то на читання кожного з письменників вона приходила із футболкою з його зображенням.

– Дівчина нам розповіла, що ті футболки одягає навіть і на роботу, тож співробітники почали розпитувати, хто такі Іздрик із Жаданом, а згодом – і читати їхні твори. Тобто, це така певна просвітницька діяльність.

Зараз організатори «Обміну речовин» готуються до ще одних літературних читань, а заодно і вирішують, кого наступним помістити на футболку. Однак, хто це буде – наразі секрет.

Довідка:

Сторінки проектів в соцмережі - http://vk.com/obmin_rechovun та http://vk.com/lit_futbolky

Фото:

Назарій Баюк

Спільнота "Літературні футболки".

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up