В оновленому Старому парку Вічного вогню не буде

В оновленому Старому парку Вічного вогню не буде
Міськрада хоче зробити Старий парк привабливим для туристів. Після реконструкції в парку мирно вживатимуться спогади про УПА, січових стрільців, воїнів Другої світової, афганців та інших.

Раніше 20minut.ua вже писала, що замість Парку Слави в Тернополі планують облаштувати Пантеон Героїв. Тоді сам парк стане і привабливим для туристів, і матиме виховну та просвітницьку функцію, кажуть в міській раді.

- Зараз у нас працює консультативна група, співпрацюють архітектори та скульптори, ми залучили екскурсоводів та навіть ветеранів Другої світової і афганців, - розповідає заступник міського голови з питань культури Леонід Бицюра. - Хочемо, щоб парк став місцем, де можна буде ознайомитись із вкладом кожної із армій у розвиток України та краю.

Леонід Бицюра наголошує, що ветерани Другої світової, які мешкають в Тернополі, ставляться до такої ініціативи із розумінням, адже сам парк існував задовго до Радянського Союзу, і пагорб, де зараз знаходить Вічний вогонь, був насипаний до 300-ліття Брестської унії, опісля там же стояв бюст бургомістра Тарнополя Мандля. І лише за часів СРСР парк став радянським Парком Слави, безликим та стандартним, які робили в усіх містах.

Відео дня

- Сама композиція, яку в народі називають Вічним вогнем насправді має назву “Вибух”. Тож зараз архітектори розмірковують, що можна зробити на цьому місці. Є декілька напрацювань, одне із них - розмістити інший пам’ятний знак, наприклад, тризуб. Однак точно можу сказати, що Вічного вогню там не буде, - пояснює пан Бицюра. - Хоча демонтаж брил має свої складнощі, оскільки вони йдуть всередину пагорба на багато метрів... Та й скульптори вважають, що негоже ставити на місці одного пам’ятного знаку - інший. Тому поки вирішуємо.

Візьмуться і за благоустрій

І якщо Вічний вогонь зникне, то скульптура "Материнський поклик" залишиться на своєму місці.

Історія України довга, і було би правильним розмістити в парку спогади не лише про радянську добу. Тому територію парку, найімовірніше, розіб’ють на сектори, кожен з яких буде описувати боротьбу українців в інших формуваннях - січове стрілецтво, УГА, УПА та інші.

- Зараз всі одностайно кажуть, що Старий парк справляє гнітюче враження на людей, - продовжує Леонід Бицюра. - Тож візьмемося  і за його благоустрій: доріжки, туалети, освітлення, вирішимо питання із воронами, які живуть на деревах.

Вартість проекту наразі не називають, оскільки остаточно він ще не готовий. Однак кажуть, що бюсти радянських солдатів та захоронення, які є на території Старого парку, звідти забирати не будуть. Швидше за все, бюсти переставлять ближче до братської могили, щоб не проводити ексгумацію тіл загиблих. Тому вкотре наголошують, що бюсти Танцорова, Карпенка, Чалдаєва та інших стоять не на їх могилах, а просто як пам’ятні знаки про Героїв Радянського Союзу. які загинули в бою за Тернопіль.

Долучитися до проекту можуть і тернополяни, залишивши свої пропозиції на сайті міської ради за посиланням - http://rada.te.ua/obratnaya_svyaz/

Коментарі (16)
  • $$$$$$$$$$;))))))))

    нахуй йди підерасня - БИЦЮРА, ЧМО ЇБУЧЕ! НАЙТИ В ЦЕНТРІ РОЗХУЯРИТИ МОРДЯКУ, ЗАКАТУВАТИ ДО СМЕРТІ БАНДЕРІВСЬКЕ ГІМНО!
  • Анонім

    ПРОШУ ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ НА ЗБЕРЕЖЕННЯ ТА РЕСТАВРАЦІЮ "ВІЧНОГО ВОГНЮ" В ОРИГІНАЛЬНОМУ ВИГЛЯДІ



    - http://e-dem.in.ua/ternopil/Petition/View/295

  • Олена Степанова

    Старий парк безперечно необхідно привести до ладу. Повернути в межі парку і ту ділянку де стоять взірці військової техніки. Але з якого дива демонтувати пагорб? Привести до ладу буде дешевше ніж демонтувати. А проект реконструкції винести на громадське обговорення. Що ж до будь якого будівництва будиків, торгових точок тощо - зась.
  • просто так

    Зробіть Парк загиблих патріотів України.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up