3D картини малює… гарячою праскою

3D картини малює… гарячою праскою

Студент ІІІ курсу юридичного факультету ТНЕУ Кирило Богданюк вже 5 років займається малюванням гарячою праскою, використовуючи воскові олівці. Він створює картини в оригінальній техніці енкаустика.

З Кирилом Богданюком ми спілкувалися на юридичному факультеті Тернопільського національного економічного університету у переддень 8 березня. Хлопець зізнався, що з шостої години ранку на ногах, адже мав дуже відповідальне завдання – за 6 годин намалював аж 85 картин! Як виявилось, він готував їх не для виставки, а для того, аби привітати жінок-викладачів зі святом. Що тут скажеш? Просто унікальний юнак у всіх сенсах цього слова!

Виріс у дитячому будинку

Кирило Богданюк – людина з особливими потребами. Родом із м. Вільнянськ Запорізької області. Народився 25 листопада 1995 року із ДЦП. Рідна мати відмовилась від нього на наступний день. Їй сказали, що хлопчик не виживе. Його забрали у місцевий дитячий будинок,у якому перебував до чотирьох років. Із 1999-го до 2017-го знаходився у Херсонському інтернаті. Кирило не просто вижив, а зумів створити самого себе, знайти своє покликання, прийомну сім’ю, навчатися і допомагати іншим.

Зі своєю прийомною мамою Аллою Бехтольд він познайомився у Херсонському будинку-інтернаті. На той час жінка приїхала доглядати за своєю хворою мамою. Вільний час присвятила волонтерській діяльності у будинку-інтернаті. Пані Алла побувала у США, де опанувала цікаву техніку малювання гарячою праскою та восковими олівцями – енкаустику. Тож їй захотілось передати ці знання дітям-сиротам.

Відео дня
  • Вона рік була волонтером, – каже Кирило Богданюк. – На той час я працював у теплиці. Побачив, що всі мої ровесники ходять до неї на заняття, тож мені стало цікаво. Я прийшов подивитися, що вони там роблять і мені самому захотілося спробувати.

Проте спочатку майбутня прийомна мама відмовила хлопцеві. Вона боялася, що він не втримає важкої праски в руках і дістане опіки. Проте Кирило не здавався. Приходив на заняття упродовж місяця, а тоді попросив викладачку дати йому шанс бодай спробувати. В нього вийшло і, незважаючи на опіки, які неодноразово мали місце, Кирило Богданюк ось уже понад 5 років вдосконалюється в цій оригінальній техніці.

Має рідних і прийомних батьків

У 18 років хлопець розшукав своїх біологічних батьків. Каже, що ніколи не тримав на них образи за те, що залишили його немовлям.

  • У мене дві сім’ї – одна в Запоріжжі, друга в Херсоні, – розповідає Кирило. – Маю рідних сестру і брата. Вони старші за мене. Також маю двох молодших братиків і двох сестричок у прийомній сім’ї. Моя рідна мама завжди казала батькові: «Я відчуваю, що він до нас прийде». Після випускного я поїхав їх шукати. Двері відчинив батько, бо мами на той час вдома не було. Я погостював у них і поїхав далі. Мені приємно, що вони є і мене прийняли.

Хотів стати дефектологом

Після випуску юнак вирішив їхати на навчання у Кам'янець-Подільський планово-економічний технікум-інтернат.

Хлопець хотів стати дефектологом. Він знав, що вивчатиме психологію, логопедію тощо. Коли ж зрозумів, що не зможе навчатися за цією спеціальністю, обрав соціальну роботу, адже вона також пов’язана із наданням допомоги потребуючим людям. Після технікуму вступив на третій курс юридичного факультету ТНЕУ.

Кирило Богданюк зізнається, що завжди сприймав себе як звичайну людину, ніколи не почувався білою вороною.  

  • Не в моїх принципах на когось рівнятися, – каже він. – Я маю сам по собі досягати своїх цілей. Маю пройти власний шлях, не повторюючи когось.

Малювання змінило життя

Малювання праскою змінило життя і самого Кирила – він знайшов прийомну сім’ю, обрав майбутню професію, допомагає іншим відкрити себе, організовуючи майстер-класи. Юнак настільки відшліфував свою майстерність, що зараз це захоплення приносить йому дохід. Кирило працює волонтером, проводить майстер-класи.

Раніше він не дуже вмів малювати. У школі з образотворчого мистецтва у нього взагалі  вбула двійка. Та все ж попри вроджену ваду обох рук, займається мистецтвом енкаустики і вважає його своєрідною арт-терапією.

Молодий художник зізнався, що в нього взагалі не має власних картин. Він їх створює на замовлення або дарує. Тож його роботи є в різних куточках України.

Навчається і волонтерить

Хлопець займається волонтерською діяльністю та благодійністю. Вже п’ять років поспіль влітку та взимку працює у дитячих таборах ментором з проведення майстер-класів у техніці енкаустики. Також є учасником Школи професійного розвитку для майбутніх психологів та соціальних працівників «Акме» – проекту, який заснований рік тому і успішно працює на юридичному факультеті ТНЕУ і є першим в Україні.

  • Останнім часом я переключився на будинки-інтернати, – каже Кирило. – Проводячи там майстер-класи, хочу трохи підняти настрій дітям. Також працюю в міжнародній організації «Нове покоління», де ми двічі на рік – взимку і влітку збираємося і організовуємо дитячі табори. Я проводжу там свої майстер-класи вже чотири роки.

Готується до виставок

Перед роботою Кирило Богданюк застеляє стіл товстим шаром газет, розігріває спеціальну праску, бере воскові олівці і прикладає їх до гарячої поверхні, а тоді наносить малюнок на глянцевий картон. За 5 хвилин – 3D картина формату А3 готова. До речі, малювати в техніці енкаустики можна не лише на картоні, а й на склі, пластмасі, дереві, плитці тощо. За звичай Кирило Богданюк створює 3-5 картин за день.

Попри те, що останнім часом про нього пишуть статті, виходять сюжети на телебаченні, молодий митець не хворіє на зіркову хворобу і не вважає свою популярність чимось надзвичайним. Наразі Кирило готується до своєї персональної виставки, яка відбудеться на юридичному факультеті 23-24 березня в рамках ІІ відкритого Західноукраїнського інтелектуального турніру «NATUS VINCERE». Цього разу хоче здивувати усіх малюнками на склі і плитці.

  • Моя перша персональна виставка була у Херсоні, – пригадує молодий художник. – На неї прийшли професійні художники і «наїхали» на мене через те, що я можу створити 3D картину за 5 хвилин, а їм для однієї роботи такого ж формату потрібні години важкої праці.

11 квітня Богдан Кирилюк покаже свої роботи у столиці, а тоді – у Львові.

Талановитий юнак зі світлим серцем

У щирому захопленні від самого Кирила і його робіт викладачі та одногрупники. Зокрема заступник декана юридичного факультету Оксана Коваль так написала у своєму «Фейсбуці»: «Кирило Богданюк – унікальний самородок, талановитий юнак із чистими очима та світлим серцем, наче промінь сонця у суєтному житті. Його картини випромінюють позитив, радість, бажання сприймати світ різнокольоровим. Дякуємо тобі, сонячний хлопчику, за твою непереборну жагу жити, творити і допомагати іншим людям вірити в себе та домагатися неможливого».

Ровесниця молодого художника студентка групи СР-31 Тетяна Павлюк зазначила: «Наш одногрупник Кирило Богданюк показав нам свій талант у техніці енкаустика і довів, що найголовніше – це бажання та інтерес щось творити, якого нам так часто бракує. За 5 років у нього понад 5 тисяч картин».

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up