Автотехнічна експертиза вирішить суперечки, пов’язані з ДТП

Автотехнічна експертиза вирішить суперечки, пов’язані з ДТП

Сліди на місці аварії і на самих автомобілях є найбільш достовірною інформацією, за якою експерти відновлюють повну картину події. Тоді винний не зможе заперечити, що його на місці не було.

Під час розслідування та судового розгляду справ, пов'язаних із аваріями на дорозі, важливими є не лише свідчення учасників та очевидців, а й науково-обґрунтовані фахові докази експертів. Саме від професійного висновку спеціалістів автотехнічної експертизи, до певної міри, залежить правильність судового рішення.

Про тонкощі роботи тернопільських еспертів розповідає завідувач сектору автотехнічних досліджень Тернопільського науково-дослідного експертно-криміналітичного центру МВС України Юрій Бодоряк.

Встановлюють причини ДТП

Відео дня

– Які завдання покладені на ваш підрозділ?

– Ми проводимо судові експертизи з визначення технічного стану транспортного засобу, автотехнічні дослідження із з’ясування обставин та механізмів дорожньо-транспортної пригоди, здійснюємо транспортно-трасологічні, а також автотоварознавчі дослідження.

Автотехнічна експертиза – це різновид інженерно-технічних експертиз, коли встановлюють причини виникнення ДТП. Серед них, звичайно, людський фактор - неуважність, нехтування Правилами дорожнього руху. Але не обходиться і без технічних моментів – несправності транспорту, незадовільного стану дорожного полотна тощо.

Встановлення несправностей авто, які загрожували безпеці руху, причин їх утворення та часу виникнення, визначення відповідності дій водія в ситуації, що склалася, встановлення причинно-наслідкового зв'язку між діями водія та ДТП, розробка графічної моделі ДТП, за допомогою якої відтворюється послідовність розгортання подій пригоди, дій його учасників – це лише невеликий перелік можливостей автотехнічної експертизи для встановлення об'єктивної ситуації дорожньо-транспортної пригоди.

– За що відповідають експерти?

– У нас працює чотири експерти. Вони проводять усі потрібні дослідження та експертизи.

При цьому експерти встановлюють несправності транспорту, які загрожували безпеці руху, причини їх утворення та час виникнення, визначають механізм впливу несправності на виникнення та розвиток пригоди.

Наші спеціалісти встановлюють механізм дорожньо-транспортної пригоди та її елементів: швидкості руху, гальмового та зупинного шляхів, траєкторії руху, відстані, пройденої транспортним засобом за певні проміжки часу тощо. Крім того, визначають відповідність дій водія щодо технічних вимог правил дорожнього руху, технічну можливість запобігти пригоді з моменту виникнення небезпеки. А також встановлюють причинно-наслідковий зв'язок між діями водія та ДТП.

У нашому підрозділі вирішують питання щодо визначення взаємного розташування авто у момент їх контакту, місця зіткнення транспортних засобів і місця наїзду на пішохода, встановлюють механізм утворення слідів, розташування транспортних засобів відносно проїзної частини на момент контакту.

Ми визачаємо ринкову вартість колісних транспортних засобів, їх складових, а також розмір вартості матеріальних збитків, заподіяних власнику пошкодженого автомобіля.

Уважність збереже життя

– Дуже часто пішоходи потрапляють під колеса авто. Хто винен у таких випадках?

– Основною причиною високого рівня аварійності в нашій державі є недисциплінованість учасників дорожного руху. Це стосується не лише водіїв, а й пішоходів. Дії останніх не завжди є передбачуваними. Тому, як свідчить статистика, значна кількість аварій трапляються саме з вини пішоходів.

У людей, які нехтують правилами дорожнього руху, перспективи безрадісні – тривале лікування, каліцтво, а то й смерть. Щоб знизити рівень аварійності, потрібно, щоб пішоходи були обачнішими і приймали правильні рішення.

– На сьогодні не є обов’язковим технічний огляд для певної категорії легкових автомобілів. Хто несе відповідальність за належний технічний стан транспортних засобів?

– Це обов’язок власників автомобілів або інших осіб, які їх експлуатують. Однак, експертна практика свідчить, що деякі водії легковажно до цього ставляться. На дороги виїжджають з несправною гальмівною системою, невідповідними зовнішніми освітлювальними приладами, шини коліс не відповідають вимогам тощо. Як результат, сумні, а подекуди й трагічні наслідки. Дорога не пробачає легковажності та помилок.

– Що робите задля профілактики аварій?

– Цим питанням більше займається дорожня поліція, а ми проводимо роз’яснювальну роботу серед молоді. Часто до нас на екскурсії приходять студенти та школярі. Спеціалісти центру показують їм практичні аспекти експертної професії, проводять профорієнтаційні бесіди та екскурсії музеями, створеними у нашому підрозділі відповідно до напрямків діяльності.

Допоможуть знайти винуватця

– ДТП – це суперечлива і неоднозначна подія. Кожен з учасників вважає винуватцем іншого. Як можуть звернутись до ваших спеціалістів пересічні громадяни?

– Більшість суперечливих питань вирішуємо лише під час комплексного дослідження дорожньо-транспортних пригод. Кожен може звернутися до нас із заявою, в якій вказує ті питання, які його хвилюють, і на які він хоче отримати відповідь. Ми знаходимося за адресою м. Тернопіль, вул. Будного, 48.

От наприклад, нещодавно на стоянці поблизу будинку в Тернополі водій автомобіля ВАЗ знайшов пошкодженим свій автомобіль. Винуватець пригоди з місця події зник. Однак, за словами сусідів, аварію скоїв один із мешканців будинку, який, паркуючись, своїм автомобілем наїхав на авто потерпілого. Сам винуватець пригоди відмовився від будь-яких пояснень та заперечував свою причетність до події.

Для встановлення істини і захисту своїх законних інтересів власник автомобіля ВАЗ звернувся до нас із заявою про з’ясування можливого контактування між машинами. Саме для ретельного встановлення обставин події та вирішення таких суперечностей проводиться транспортно-трасологічна експертиза після ДТП. Сліди на місці аварії і на самих автомобілях є найбільш достовірною інформацією, за якою можна відновити повну картину події. Під час проведення огляду автомобілів, наші фахівці зробили необхідні виміри та розрахунки, на основі яких відтворили обставини ДТП і спростували свідчення винуватця події. На підставі висновків транспортно-трасологічної експертизи не лише об'єктивно оцінюються всі обставини дорожньо-транспортного події, але й точно встановлюється її механізм. Тепер винуватець ДТП буде покараний, а потерпілий має всі підстави для захисту своїх прав.

Схожі ситуації час від часу трапляються у різних населених пунктах України, однак потерпілі не завжди знають, як правильно відстояти свої права. Вартість експертизи від 1000 грн. і вище залежно від складності.

Поради водіям під час руху в складних дорожніх умовах

1. Вмикати зчеплення, повертати рульове колесо, змінювати положення педалі «газу» і гальмувати необхідно якомога плавніше, не вимикаючи зчеплення.

2. Керуючи автомобілем, не можна допускати різких рухів, вмиканні зчеплення, перемиканні передач, повороті та гальмуванні, бо навіть незначна різкість може призвести до заносу.

3. На самих поворотах гальмувати небезпечно – викликається знос передніх або занос задніх коліс.

4. Перед поворотами гальмувати слід комбіновано – двигуном та ножним гальмами. При такому гальмуванні краще забезпечується поперечна стійкість автомобіля, оскільки при гальмуванні двигуном обидва ведучих колеса сповільнюються рівномірно і завжди наявний дисбаланс між зусиллям гальмівних колодок, виключаючи різну ступінь гальмування коліс та блокування одного з них, що призводить до заносу, не сильно позначається.

5. На прямих ділянках рекомендується застосовувати гальмування двигуном чи імпульсне гальмування, або комбінуючи обидва способи (короткий контакт гальмівних колодок з дисками або барабанами загальмовує колеса, але не блокує їх).

6. При заносі на повороті, якщо дозволяє обстановка, можна виключити зчеплення та припинити натискання на педаль «газу».

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up