«Чоловік із моїм іменем». Інтерв'ю з українським письменником Іваном Байдаком

«Чоловік із моїм іменем». Інтерв'ю з українським письменником Іваном Байдаком
Автор фото Володимир Білан
  • Журналістка “20 хвилин” поговорила із письменником Іваном Байдаком про творчість, нову книгу, ідеї створення та процес написання книжок.
  • А у рамках сьомого «Мистецького фестивалю «Ї»» відбулася презентація нової книги українського прозаїка Івана Байдака «Чоловік з моїм іменем».

Коли ви відчули, що письменництво - це ваше? Вважаєте, що знайшли себе у житті?

   - Я не можу сказати, що у якийсь певний момент свого життя я зрозумів, що творчість це моє. Я себе пам’ятаю завжди з ручкою і листочком. Ще будучи маленьким, якщо мені не подобалось закінчення казки, то я сідав і переписував його, мені хотілось посперечатись із автором. Зараз я можу сміливо сказати, що знайшов себе.

Як здійснюється власне сам процес написання книги?

Відео дня

    - Першочерговою у написанні моїх книг - є ідея. Іншими словами, у мене проcто з’являється бажання висловити якусь тему. Далі вже промальовується сюжет, потім герої. А вже слова - це технічна частинка творення книги.

Яким ви уявляєте портрет вашого читача?

   - Це людина, яка любить думати та аналізувати. Та для якої важливо наповнювати життя якимось сенсом. Особа, яка знаходиться у пошуку себе і речей, які б захоплювали її в житті.

Розкажіть, про відчуття, коли книга вже написана?

    - Ти відчуваєш різні емоції у цей момент. Насамперед - це полекшення, бо написання книги - це окремий етап у твоєму житті. Також я частково відчуваю смуток, бо ти зв’язуєшся із цією історією, і тут приходиться її відпускати. Ну і, звісно, радість від того, що ти написав книгу.

Як виникла ідея створення повісті "Чоловік з моїм іменем"? Які питання піднімає ця книга?

    - Я не пам’ятаю, як зародилась ідея цієї книги. Часто буває таке, що я щось напишу, а потім не розумію чи це справді я написав. Коли я пишу, то наче перевтілююсь в якусь іншу людину. "Чоловік з моїм іменем" піднімає дуже багато життєвих питань. Вона універсальна, бо кожна людина на певному проміжку часу життя знайде у ній себе. Ця книга про кожного з нас. Повість про те, що в кожній людині живе декілька персонажів, які зазнають змін. Моя подруга, практикуючий психолог, поділилася зі мною своїми думками про книгу. Вона сказала, що прочитати цю книгу – це дорівнює те ж саме, що піти на сеанс психотерапії. Бо коли ти її читаєш, то намагаєшся проводити ті ж самі паралелі, які стаються з героєм. І таким чином водночас проводиш внутрішній аналіз з самим собою. На мою думку, це моя перша зріла і серйозна книга, за яку мені зовсім не соромно. Цю книгу я можу подарувати кожній людині. Так, вона може комусь не сподобатись, але я знаю, що я можу відповісти за кожне слово. На її написання мені пішло приблизно 5 місяців. І вперше я отримав її в руки у свій День народження, 3 березня, а це день письменника, тому думаю все зійшлось, - з усмішкою додає письменник.

фото: Володимир Білан

Довідка:

Іван Байдак - сучасний український письменник-прозаїк, есеїст, журналіст, поет, перекладач, автор збірок оповідань "Особисто я, особисто тобі", "Рольові ігри",  "Псевдонім", "Тіні наших побачень", "Люди погоди", поетичної збірки "Назва тут не потрібна". Народився у місті Чортків, зараз проживає у Львові.

«Чоловік з моїм іменем» – вже четверта прозова книжка письменника, і Іван Байдак переконаний, що саме це видання є для нього взірцем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лю

    Доброго дня! Вкажіть автора фото, будь ласка!)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up