Держгеокадастр – важливий, але не публічний

Держгеокадастр – важливий, але не публічний

Значна частина адвокатської діяльності Андрія Кукурудзи була пов’язана саме із земельними  правовідносинами, а тому чоловікові було цікаво спробувати себе на державній службі. Про роботу в Держгеокадастрі він розповів у невеличкому інтерв’ю «20 хвилин».

Державні органи влади наділені масою функцій та повноважень. Частина з них, як от поліція, прокуратура, суди – на слуху. Інші менш публічні, хоча чимало громадян бодай раз користувалися тією чи іншою послугою, скаржились або ж були суб’єктом їх перевірки.

З таких не надто публічних, але впливових, особливо в земельній сфері, є Державна служба України за питань геодезії, картографії  та кадастру (далі Держгеокадастр – авт.). Аби детальніше дізнатися про службу, її користь для тернополян та специфіку роботи, ми поспілкувались з керівником юридичного управління Андрієм Кукурудзою.

  • Розкажіть «людською мовою», що це за орган, які його основні функції та коли прості люди звертаються у службу?
  • Повна назва цього органу – Держана служба України за питань геодезії, картографії  та кадастру. З самої назви вже випливає, що основним напрямком діяльності є надання публічних адміністративних послуг як органам влади чи місцевого самоврядування, так і громадянам. Серед найбільш відомих послуг можна назвати: державна реєстрація земельної ділянки в Державному земельному кадастрі  з наданням відповідного витягу, реєстрація різного роду обмежень у використанні земельних ділянок, надання витягів із Державного земельного кадастру про земельну ділянку, про наявні обмеження у її використанні тощо. Крім надання публічних адміністративних послуг, до повноважень служби належать і контрольні функції, серед іншого  тут: здійснення контролю за використанням та охороною земель усіх форм власності, тобто здійснення перевірок дотримання різними суб’єктами вимог земельного законодавства при використанні земель. Щодо перевірок, то і самі громадяни можуть звертатися зі скаргами чи проханнями їх провести.
  • Які досягнення, на Вашу думку, вдалось здійснити Держгеокадастру в Тернопільській області?
  • Щоденна клопітка робота працівників Держгеокадастру нашої області  є не менш важливою поряд із різного роду досягненнями.  Важливою роботою, що здійснили у минулому році і продовжуємо зараз, є інвентаризація земель нашої області та їх передача  у власність новоствореним об’єднаним територіальним громадам. У 2018-му близько 40-ка новостворених громад отримали у розпорядження землі, близько 36 тисяч гектарів,  і це в межах їх адміністративних утворень. Продовжується також дуже важлива для нашої служби робота  щодо забезпечення земельними ділянками бійців АТО. Необхідно тут згадати і передачу нашим захисникам земельних ділянок на масиві, загальною площею 86 га під Тернополем.
  • Чому вирішили піти на державну службу і чи важко бути чиновником? Адже до того працювали адвокатом.
  • У Держгеокадастрі я з 2017-го року і прийшов туди з приватної юридичної практики. Значна частина моєї адвокатської діяльності була пов’язана саме із земельними  правовідносинами, а тому було цікаво спробувати себе на державній службі, до повноважень якої відноситься контроль за використанням та охороною земель усіх форм власності у нашій області. Виграв конкурс і з 1 червня 2017-го виконував обов’язки керівника  управління з контролю за використанням та охороною земель Держгеокадастру у Тернопільській області. А з березня поточного року очолюю юридичне управління цього державного органу. Державна служба специфічна: багато відповідальності, повноважень, контролю, бюрократії, чітко визначених рамок, що не завжди адекватні реаліям.
  • Що б Ви змінили, аби вдосконалити роботу цієї державної служби ?
  • Як на мене, то, у першу чергу, потребує вдосконалення саме діюче законодавства, що регулює земельні відносини, необхідне приведення у відповідність законів та підзаконних актів. Це стосується багатьох земельно-правових ситуацій, які у недостатній мірі врегульовані законом та підзаконними актами, що призводить до різного трактування і як наслідок – спорів, у т.ч. і судових. Законодавчого вдосконалення потребує і законодавство, що регулює державний контроль за використанням земель різних форм власності. Важливим також є прискорення та вдосконалення робіт із наповнення Державного земельного кадастру України.
  • Зараз багато суперечок щодо ринку земель. А ваша думка яка?
  • Моє ставлення до ситуації однозначне: необхідне відкриття цього ринку, але за умови формування адекватної законодавчої бази із чіткими правовими запобіжниками від зловживань. Це, однозначно, дасть поштовх нашій економіці.

 

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up