“Фізкультура по фану”: Олександр Педан про екстремальні захоплення та волонтерські проєкти (ексклюзив)

“Фізкультура по фану”: Олександр Педан про екстремальні захоплення та волонтерські проєкти (ексклюзив)
  • Майже два роки тому телеведучий Олександр Педан створив рух JuniorZ, завдяки якому впроваджує нові види спорту в шкільну програму, реформуючи уроки фізкультури по усій Україні. 
  • Про те, як шоумену вдається ламати освітню систему, що його підштовхнуло займатись реформою фізкультури, про власні екстримальні захоплення та не тільки, він розповів в ексклюзивному інтерв’ю журналістці “20 хвилин”. 

Понад рік тому шоумен Олександр Педан, знаний своїми захопленням екстремальними видами спорту, запустив волонтерський проект JuniorZ, покликаний зробити фізкультуру в школах цікавішою і ввести нові види спорту в програму. Такі як: чирлідинг, петанк, хортинг, флорбол, бадмінтон, корфбол, реґбі, сумо, фризбі, самбо та американський футбол.

“Я з дитинства намагався бути спортивним"

- Я особисто з дитинства займався українськими народними танцями, - розповідає Олександр Педан. - І 11 років свого життя я присвятив саме танцям, і хочу вам сказати, що це дало мені базу на все життя. Власне зараз це я й пропагую дітям - фізкультура для фану. Неважливо яким видом спорту ти займаєшся: шахи, футбол чи танці, а важливо, що це було тобі в задоволення. І якщо це приносить кайф, то, звісно, дитина буде цим займатись без жодного примусу, не прогулюючи заняття. І відповідно, у дітей будуть результати, а це дасть їм базу на усе майбутнє життя.

Шоумент розповідає, що йому пощастило, адже у свій час він накачав ноги і тепер може кататись на сноуборді та на серфі, може і у футбол бігати, і в гори ходити. Він з дитинства намагався бути спортивним, але його до цього ніколи не змушували. 

Відео дня

“Не буду забороняти своїм дітям займатись екстримом” 

- Так, я займаюсь найрізноманітнішими видами екстремального спорту і ловлю від цього кайф, - каже співрозмовник. - Але водночас розумію ту відповідальність, яка на мені, бо у мене двоє дітей. Я пообіцяв дружині, дітям та собі, що буду обережним і намагаюсь не лізти туди, де можна звернути шию. Але, якщо так розібратись, то всі травми, які я отримав у житті були більше із дурощів, а не коли я займався екстримом. Наприклад, у мене була травма, яку я отримав на футболі, коли ми із іншим гравцем вдарились головами так, що у мене реально місяць стріляло око. Були травми, які я отримував, коли без розігріву починав займатись і потягнув ногу. Найважчу ж травму я отримав під час зйомок, коли пірнав у водойму, не знаючи, яке там дно. Я отримав тоді 15 швів на обличчя. Але це ж не був екстрим, як такий, це були просто дурощі.

Шоумен розповідає що до екстриму він ставиться більш відповідально, стає більш зосереджений. І розповідає, що його донька вже теж почала захоплюватись екстримальними видами спорту. 

- Я не змушую своїх дітей займатись спортом, бо якби я не любив спорт, але це їх вибір, - каже Олександр. - Моя донька танцює, а нещодавно вона сама захотіла і отримала сертифікат дайвера. Я ж теж маю кілька сертифікатів із дайвінгу і їй хотілось більше проводити часу зі мною. Мені це було дуже приємно. І взагалі, забороняти своїм дітям займатись екстримом я не буду, навпаки підтримаю. Адже що для нас здається екстремальним, то у багатьох країнах вважається нормальним. 

"Після народження сина вирішив зайнятись реформою"

- Коли народився Марік, то мені захотілось зробити щось приємне насамперед для нього. Я хочу, щоб коли мій син пішов до школи, то мав змогу щось вибирати, щоб йому було цікаво. 

Як пояснює Олександр Педан виявилось, що для того, аби це зробити, то потрібно провести цілу реформу в Україні. 

Телезірка Олександр Педан цим проектом не лише пропагує види спорту, а також команда JuniorZ проводить тренінги для вчителів фізкультури, директорів шкіл та батьків-активістів, фестивалі для школярів та інші заходи, які спрямовані на впровадження новітніх варіативних модулів і видів спорту до програми фізичного виховання школярів, формування у молоді здорового способу життя та заохочення до занять спортом. 

- Ми проїхали вже 17-ть міст України, і у більшості ми вже побували двічі, - розповідає Олександр. - Вперше ми приїжджаємо до вчителів фізкультури, навчаємо їх, показуємо нові нові спорту, тренуємо їх. А  вдруге ми вже приїжджаємо до дітей, аби дітки все спробували і побачили на свої очі та щось для себе обрали. 

Як пояснює Олександр, вчителі спочатку не в захваті, бо всі бояться змін. 

- Ми не офіційна інстанція, так, у нас є меморандуми із Міністерством освіти, але ми несемо рекомендаційний характер. Загалом, то показуємо, що це прикольно, і що фізкультура може бути веселою та цікавою для усіх. 

Команда JuniorZ разом із Олександром зацікавлюють школярів новими видами спорту, більше грою, ніж результатом. 

“Всі види спорту, які ми впроваджуємо, гендерно рівні”

- Так склалося, що безвиключення наші всі види спорту є гендерно рівними. І це круто, бо нарешті  хлопчики і дівчатка можуть займатись одинаково та разом в одній команді. Є види спорту, які підходять дітлахам, які не мають здібностей до спорту. Наприклад, петанком можуть займатись дітки будь-якого віку, вагової категорії та з будь-якими довідками. 

Олександр пояснює, що всі види спорту, які вони впроваджують, сучасні та цікаві дітям, бо вони бачили їх десь там в інтернеті або в американських фільмах. 

- У нас волонтерська команда, ми громадське об’єднання і неприбуткова організація, - каже телеведучий. - І навіть якщо ми знаходимо гроші у наших партнерів, то ми повністю все віддаємо назад діткам. Наприклад, організовуючи такі заходи чи купуючи спортивний інвертар. І ми пишаємось тим, що на волонтерських засадах існуємо вже майже два роки. 

“За рік-два - повноцінна реформа” 

- Ми хочемо змінити нормативи, аби вони не лякали дітей, - каже Олександр Педан. - Бо діти є різні і у кожного різна фізична підготовка, вони по-різному дорослішають. Тому ми хочемо, щоб діти могли обирати на уроках фізкультури чим їм займатись. 

Олександр пояснює, що за рік-два вони разом із командою хочуть вивести на рівень України, щоб це було розписано та підтверджено Міністерством.

Додамо, що зараз проєкт реалізується за підтримки Міністерства освіти та науки України, Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, НДУ «Інститут модернізації змісту освіти», Спортивного комітету України, численних національних федерацій з різних видів спорту.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • ненза

    ти не педан, а пєдріло
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up