Інтерв’ю з директором ФК «Нива» Андрієм Тихим: чим збираються дивувати шанувальників футболу

Інтерв’ю з директором ФК «Нива» Андрієм Тихим: чим збираються дивувати шанувальників футболу
  • Перший відрізок чергового сезону Першої ліги України з футболу тернопільський ФК «Нива» завершив на п'ятому місці, за чотири очки до наступної сходинки, що дозволяє грати стикові матчі за право бути учасником наступного сезону у «вишці».
  • Хоча перша половина сезону для тернопільської команди була схожа на гойдалки, були падіння та злети, а гравців за останніх шість місяців тренували три тренери.

Чого чекати від другої половини сезону, чи будуть в «Ниві» підсилення та скільки вартує один зіграний матч на міському стадіоні в Тернополі? Про це та не тільки в ексклюзивному інтерв’ю з нашими читачами поділився директор ФК «Нива» Андрій Тихий.

– «Нива» фінішувала перед зимовими канікулами на п’ятому місці, вітаю вас з таким чудовим результатом. Чи могли уявити перед початком сезону, що після першого кола команда опиниться на такій сходинці?

Відео дня

– Звичайно, перед початком сезону не сподівалися, що вдасться закінчити першу частину на такому місці. Хоча почали досить добре і певний час перебували на третьому місці. Перші матчі сезону вселяли надію, що команда може цьогоріч дійсно поборотися за високі місця.

Потім всередині півріччя стався невеликий спад, дві прикрі домашні поразки з ФК «Прикарпаття» та «Альянс». Це потягнуло за собою зміну тренерського штабу, прийшли нові тренери. І під кінець року команда вже знайшла свою гру та тричі підряд змогла перемогти. Хоча матчі були досить нелегкими.

Радує око турнірна таблиця, що ми йдемо на зимову паузу з запасом очок. Хоча попереду ще десять матчів весняної частини і радіти поки рано, враховуючи яка зараз щільність в турнірній таблиці. Всі команди зараз у Першій лізі фактично одного рівня, хіба можна виділити ФК «Металіст» та «Кривбас».

Як відомо, за регламентом у Першій лізі України з футболу сезону 2021-2022 перші дві команди в турнірній таблиці напряму виходять до Прем’єр-ліги України. Третє та четверте місця отримують право зіграти матч з командами, що посіли 13 та 14 місця у «вишці» за підсумками сезону за можливість грати в першій за рангом футбольній лізі України.

– Які цілі керівництво «Ниви» ставило перед початком сезону і чи не змінилися вони?

– Спочатку керівництво хотіло побачити, як команда зіграє перші тури, аби надалі ставити конкретні цілі. Хоча між командою та керівництвом є домовленість про фінансовий бонус у разі потрапляння в Прем’єр-лігу.

Нові завдання поки не ставили. Можливо, після зимової паузи матимемо зустріч з керівниками і підкорегуємо плани та задачі.

– Сезон команда проводила під керівництвом трьох тренерів, один з яких працював з приставкою в.о. Чому не вдалося спрацюватися з минулими тренерами і як зараз працюється з новим?

– Програшні домашні матчі з «Прикарпаттям» і «Альянсом» наклали відбиток на звільнення попереднього тренерського складу. Хоча попрощалися за спільною домовленістю сторін. Якщо на початку сезону все вдавалося, то далі щось пішло не так. Тренерський склад не зміг дати чіткої відповіді, в чому саме причина невдач, тому з ними довелося попрощатися.

Потім два матчі виконуючим обов’язків тренера був спортивний директор команди Сергій Задорожний. Це була вимушена міра, тому що ми були в пошуках нових тренерів. Оскільки в Сергія є відповідна ліцензія, вибір по тимчасовому керуванню командою впав на нього.

В подальшому домовилися з Андрієм Купцовим. Те, що останніх три матчі ми виграли, свідчить, що тренери знайшли спільну мову з командою.

– Що приніс у команду новий тренерський штаб?

– В них є свої вимоги до гравців, більше спілкуються з ними та намагаються кожному індивідуально вказати роль на футбольному полі. До того ж, ми пробували застосувати нові схеми гри.

– По завершенню першого кола команду покинули кілька гравців. Чому? Як в клубі будуть компенсовувати такі кадрові втрати?

– Офіційно зараз нас залишили два досвідчених гравці: Андрій Скакун – він не мав достатньо ігрової практики, тому вирішили не тримати на лаві запасних такого досвідченого гравця, Ігор Семенина – був для нас на початку ключовим футболістом, однак вже ближче до завершення першого кола він сів на лавку і виходив тільки на заміну.

До того ж, у нього була пропозиція з клубу Другої ліги львівських «Карпат» ще влітку, тому зараз знову повернулися до цієї розмови і вирішили його відпустити.

Офіційно ми ще не розірвали контракт, але в клубі не буде виступати Артем Васько – молодий та амбітний футболіст, однак на даний момент він не зміг виграти конкуренцію в гравців на його позиції.

По поверненню з зимової відпустки 25 січня у клуб приїдуть на перегляд нові гравці. Поки сказати на які позиції та хто, не можу. Підсилення будуть точковими, можливо, два-три нових гравці з’являться в команді.

Запросити досвідченого гравця доволі важко, тому що багато з них зараз при командах і щоб їх звідти забрати, потрібно запропонувати в рази кращі фінансові умови. З нашим бюджетом ми не можемо собі дозволити платити гравцям високі зарплати.

Ми акцентуємо увагу на молодих місцевих гравців і наразі наша стратегія є виправданою, адже команда прогресує.

– Ви сказали про бюджет клубу. Який він наразі?

– В нас бюджет не найбільший в Першій лізі, можливо, один з найменших. Та за рахунок того, що в клубу є своя тренувальна база, це дозволяє не витрачати зайвих коштів. Бюджет на сезон у нас не більше 15 мільйонів гривень.

Що стосується однієї гри на стадіоні, то вона вартує для нашої команди орієнтовно 15 тисяч гривень.

Поки рано говорити про підвищення в класі, але якщо про це задумуватися, то повинен і бути більшим бюджет. Мінімальний бюджет команди Прем’єр-ліги становить орієнтовно два мільйони доларів.

Тому по цьому показнику нам буде дещо важко, можливо, вихід команди на такий рівень посприяє спонсоруванню команди і міська та обласна також допоможуть фінансово, тому що наразі влада нам не допомагає, а все фінансування лежить на плечах однієї інфраструктури, президента клубу та локальних спонсорів.

У першій половині сезону були ситуації, коли тренери команд скаржилися на суддів. Чи було у відношенні до «Ниви» несправедливе суддівство?

– Були нюанси і по суддівство. Але не можу сказати, що були матчі, в яких судді нас відверто «вбивали», хоча в кількох іграх їх симпатія відверто була до суперника.

Хоча ми бачимо, що в інших командах були відверто скандальні моменти і від цього нікуди не дінешся. Хотілося б, звісно, щоб у деяких матчах у відношенні до нас було кваліфікованіше суддівство. Але судді також люди і їм властиво помилятися.

– Чи є в клубу стратегія розвитку на найближчі роки?

– В ігровому плані клуб намагається щороку прогресувати і починаючи з 2016 року ми пройшли шлях від чемпіонату області до Першої ліги. Наші гравці прогресують, цьогоріч ними цікавилися і інші команди, тому сподіваємося заробити на них певні кошти.

Чіткої стратегії нема, але ми стараємося постійно рухатися вперед і маємо високі амбіції. Тернопіль заслуговує мати команду у Прем’єр-лізі. Наші вболівальни були б раді побачити матчі з топовими українськими командами у Файному місті.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Natalia Ignashevic

    Перехід в другу лігу.

keyboard_arrow_up