“Із старих пісень робимо нову музику”: інтерв'ю із гуртом YUKO

“Із старих пісень робимо нову музику”: інтерв'ю із гуртом YUKO

Про любов до фольклору, найближчі плани та враження від фестивалю “Файне місто”, на якому музиканти виступали, артисти розповіли журналістці “20 хвилин”. 

YUKO — український гурт, що поєднує в своїй творчості фольклор та електронну музику.

Група складається з двох учасників: вокалістки Юлі Юріної та мультиінструменталіста і саундпродюсера Стаса Корольова.

Група YUKO вперше заявила про себе слухачеві в ефірі шостого сезону шоу “Голос”. Юля, будучи фіналісткою проекту вирішили виступити з незвичайним номером. Іван Дорн, тренер шоу, запропонував Стасу і Юлі спільно виступити з фольковою піснею в електронній обробці. В ефірі Юля заспівала народну пісню, а Стас створював аранжування прямо на сцені. Пісня стала початком успішного майбутньому колективу.

Відео дня

Створюють нову музику із фольклору

Юля - не тільки співачка, а й фольклорист. Вона їздить українськими селами і записує народні пісні. При цьому дівчина живе в Україні лише 7 років - родом вона з Росії. 

- Коли мені було 3 роки, батьки віддали мене в ансамбль пісні і танцю "Соловейко", в якому я співала до 17 років, - розповідає вокалістка. - Далі, під час навчання в університеті, я збирала фольклорні пісні. Під час практики їздила по селах України, вишукуючи старі пісні. Одного разу я взагалі це робила в метро, де 92-річна бабуся продавала хустки і співала пісень. Я підійшла до неї, купила хустки і вона мені наспівала годину народного матеріалу. 

Виступають виконавці в стилі фолктроніки. 

- Можна брати українську народну пісню і зробити їй нове аранжування, а можна обрати тільки текст або мелодію, - пояснює Стас Корольов. -  Ми беремо автентичні народні тексти компонуємо їх і робимо своє бачення із електронною музикою. Звісно, ми базуємось на фольклорі, але повністю пропускаємо через себе цю народну творчість і створюємо нову музику. 

Народні матеріали музиканти ще шукають в архівах, старих книгах та в Інтернеті. 

- Крайня наша пісня “Грушка” взагалі написана із старої книжки, яку хотіли викидати в смітник, - кажуть музиканти. - До неї, до речі, ми зараз робимо кліп і запросили усіх фанів зробити власну версію цієї пісні. Понад сто людей надіслало нам відео на яких вони співають пісню “Грушка”, а ми це все змонтуємо і вийде цікавий народний кліп. 

"У фольклорі є перспектива"

- Ми народна група, - кажуть артисти. - Взагалі, фольклор - це відображення всього того, що нас оточує і відображення часу.  Ми переспівуємо, те, що людьми було сказано сотні років тому. До слова ми запримітили, що проблематика не змінюється з часом. На жаль, проблеми домашнього насильства, алкоголізм і патріархат залишаються актуальними проблемами. 

Фольклор - це все, що ми робимо, пояснюють музиканти. І як зазначив пан Корольов, у світі цінується автентичність, тому у фольклорної музики однозначно є перспектива. 

- Любов до фольклору робить наше життя яскравішими, - каже Юлія. 

Зараз музиканти працюють над альбомом реміксів. 

- У нас проходить конкурс реміксів серед слухачів нашої творчості, - кажуть учасники гурту. - Прихильники роблять свої версії народних пісень, а ми будемо у прямому ефірі відслуховувати всі ці пісні і з них зробимо альбом “Редура”. 

Багато виступають на фестивалях

- Ми дуже багато виступаємо на фестах, - кажуть музиканти. - Лише цього літа ми маємо відвідати понад п’ять фестів. 

Виступ гурту тернополяни мати змогу почути на “Файному місті”, що проходив Тернополі 25-28 липня.

- Ми вперше на “Файному”, але тут дуже атмосферно, - кажуть музиканти. - Взагалі, ми любимо виступати на фестивалях, бо тільки на фестивалях нам вдається послухати колег по цеху. 

Музиканти пояснюють, що спочатку вони роблять програму сольного концерту, а з неї переробляють окрему програму для виступів на фестивалях. 



 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінничині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up