"У селі тикали пальцями: наркомани": історія подружжя з Чортківщини, які долають залежність

"У селі тикали пальцями: наркомани": історія подружжя з Чортківщини, які долають залежність
  • Удвох Ірина та Юрій з Чортківщини роками вживали наркотики, потім "переключились" на алкоголь. Обоє розповідають: дійшли до межі, у житті не бачили жодного сенсу. 
  • Вже чотири місяці подружжя перебуває в християнських реабілітаційних центрах та не вживає. Кажуть: спасіння знайшли у Господі. 
  • "20 хвилин" продовжує цикл публікацій про людей, які борються із залежністю від наркотиків, під назвою "Я (не)залежна".

Із 33-річною Іриною С. (прізвище не вказуємо з етичних міркувань — прим.ред) ми познайомились у реабілітаційному центрі в селі Метенів, що на Зборівщині. Тут реабілітацію проходять жінки з непростими долями: алко- та наркозалежні. 

Репортаж з центру читайте у матеріалі: Залишила дитину на бабусю, бо мені потрібна лише доза... Сповідь колишніх наркозалежних (ЕКСКЛЮЗИВ)

Жінка розповіла, що і її чоловік Юрій, який старший від неї на 10 років, зараз проходить реабілітацію у чоловічому центрі в селі Великий Глибочок. Про це місце ми також розповідали раніше у матеріалі: Як позбутись алко- та наркозалежності: історії людей, які "були на дні", а тепер живуть щасливо

Відео дня

На розмову і Ірина, і Юрій погоджуються без проблем. Мовляв, це наше життя, тут нічого приховувати, нас врятував Господь  — люди мають про це знати. Єдине, про що просять, не показувати їх обличчя, адже мають двох дітей. Розповідь чоловіка та жінки подаємо від їх імені без змін. 

Як вперше спробували наркотики? 

Юрій: Вперше наркотики я спробував, коли мені було 15. Це було з друзями, які вживали. Вони запропонували. Мовляв: попробуй, це класно, будеш відчувати себе набагато вільніше. Я відчував вседозволеність. Для мене то було якесь дорослішання... помилкове. В загальному, в мене 20 років стажу. 

Немає опису.

Ірина: Була компанія, я теж вирішила попробувати: раз, другий, третій. Напевно, вийшло, як у всіх. Це було сім років тому. До того я жила звичним життям. Коли почала вживати — наркотик зруйнував все.

Юрій: В один прекрасний день я зрозумів, що я вже не можу зупинитись. Не можу без наркотика жити. Потрібно було вживати. Я почав красти. Далі була тюрма. Це всьо призвело до того, що одна моя дитина в інтернаті, друга в мами. І насправді, зараз найважливіше їх повернути.

Ірина:  Коли я прийшла в центр, думки про те, щоб покинути це все і повернутись до свого життя були дуже сильними, але Бог вчить щодня, що треба себе пересилювати.

Наркотики можна знайти і в селі, і в місті 

Юрій: Я вживав героїн, опіум, амфетамін, солі. Всьо, що можна вколоти — всьо колов. Мені вже було байдуже, що то буде. В основному, на важких наркотиках. Зараз "Субітекс" — це ті таблетки, які видають на замінній терапії. Нема проблеми це всьо знайти ні в селі, ні в місті. 

Зараз "ера наркотиків". Ти можеш їх дістати будь-де. Чи в селі, чи в місті. Ти просто маєш мати телефон і інтернет. Є програма для наркозалежних. І що це означає? Що ти просто отримуєш свою дозу безкоштовно. Навіть не треба платити. 

Я з тих "старих" ще. Мало людей зараз на природних наркотиках, в більшості, усі на синтетичних. Я ж знаю, як то всьо "зварити". Мені було легше. Проблема не в наркотиках, а в стані здоров'я. Коли почав втрачати здоров'я, тоді зрозумів, що більше так бути не може. 

Ірина: Коли я зрозуміла, що залежна? Коли я вже не змогла бути без наркотиків — тіло крутило, ламало, все боліло. Я мусила зранку бігти по нову дозу, щоб в мене завжди було з собою, чим вколотись. 

Немає опису.

Спочатку вживав сам, потім "підсадив" дружину 

Юрій: З Ірою я познайомився, в мене був момент,  коли я стояв на роздоріжжі. Я думав, що сім'я мене спасе. Думав, що женюсь і воно мене стримає. Але то було тимчасово. Бо для чого наркотик взагалі? — Щоб заповнити пустоту всередині, ту частину життя, якої бракує. Яку ми не можемо сприймати в реальності. Розумієте? Багато хто думає, що сім'я може зупинити. Одружуєшся і всьо встає на свої місця. Я помилився.

Я, знаєте, що зробив? Я "присадив" ще одну людину. Свою жінку. Ми почали двоє з жінкою пити, колотися. Я просто знайшов собі "собутильника", людину, яку розділяла зі мною цю долю. 

Ірина: Зі мною перестали спілкуватись батьки, в мене забрали дітей. В селі тикали пальцями: "Наркомани", "Там наркомани живуть". Ну і це дуже важко, важко розуміти, що ти і змінити нічого не можеш, і жити так теж ти не хочеш більше. Багато людей просто не вірили, що я можу змінитись. Думали "пропаща". Але зараз вже чотири місяці я не вживаю, і після реабілітації я вірю, що зможу повернутись до нормального життя. 

Немає опису.

Алкоголь — не легше, ніж наркотики 

Юрій: Були моменти, коли направду, надоїло таке "собаче" життя. Я пробував "зіскочити". Тоді і пив багато. Я переходив з наркотиків на алкоголь. Але змін в житті було мало. То нічим добрим не закінчилось. І я навіть не знаю, що гірше: то чи то. Бо залишити самому, без допомоги Бога просто неможливо. 

Ірина: Я вживала наркотики, потім перейшла на алкоголь, і воно "затягнуло" ще гірше. Я думала, що щось зміниться, а вийшло, що випивка привела мене до ще більшого краю. Наркотики мають свою залежність, алкоголь — свою.. І це не легше ніж, від наркотиків. Ти п'єш, спиш, потім знову п'єш. І все, більше в житті тебе нічого не цікавить. Спочатку, коли ти п'єш, але не колишся — мене ще "крутило", але я молилась, вірила, плакала, знала, що Бог мені допоможе. І так і сталось. 

Я плакала, просила: "Боже, якщо ти зможеш щось зробити, мене спасти —  зроби це". Я знала, що сама я не зможу вже. Тільки Бог чув мої молитви, і бачив мої сльози щоночі. І він вирішив, що я можу жити інакше. 

На реабілітацію пішли разом 

Юрій: Так далі просто вже не могло бути. То була межа. Зі здоров'ям почались серйозні проблеми. Сім'я почала розпадатись: дітей забрали, бачу, що жінка моя ще добре збереглась, на відміну від мене. В один день ми прийняли рішення змінити щось. Зараз в центрі ми вже чотири місяці. 

Я вам скажу, що Господь є. Він живий, він міняє людей. Для нього нема нічого неможливого. Однозначно є спасіння і є вихід. Якщо є біда, є проблеми — прийдіть до Господа, запросіть Його в своє життя і ви зрозумієте, що для нього немає нічого неможливого.

Ірина: Ми прийшли в центри разом. Одного дня. Ми сіли і вирішили, що хочемо звільнитись від цього. Бог привів нас сюди. Він дав нам шанс. Знайомий наш зателефонував у центр і ми вирішили, що треба щось змінювати. Я плакала, просила Бога, позбавити мене від того всього, і Він мене почув. Бо для Бога немає нічого неможливого.

Довідка

Для того, щоб потрапити у чоловічий реабілітаційний центр — зверніться за номером 096-57-58-600 (Ігор)

Контакти жіночого реабілітаційного центру: 097-24-19-566 (Наталя). 

Читайте також "Наркотик з'їв мене за два роки": сповідь колишнього наркомана, який мріяв про свій ресторан, сім'ю і щастя


 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up