"Крадуть когута і миються у грошах": які традиції мають жителі різних районів Тернопільщини на Різдво

"Крадуть когута і миються у грошах": які традиції мають жителі різних районів Тернопільщини на Різдво

12 страв на святковому столі, кутя та колядки: чи не у кожній українській родині так зустрічають Різдво. Проте є чимало інших, менше відомих, але дуже цікавих звичаїв. Про них — читайте в матеріалі.

Ми зібрали розповіді жителів різних районів Тернопільщини про те, яких різдвяних звичаїв дотримуються у них. 

Підволочиський район: житній борщ та зайва тарілка на столі

Юлія Томчишин, журналістка 

— Родина моєї бабусі була депортована з Надсяння у 1946 році, тому на Святвечір ми бережемо давні традиції, які були властиві для цієї місцевості.

Відео дня

На Святвечір традиційно готуємо 12 страв. Серед них — житній борщ (перша страва, приготована на основі закваски на житньому борошні, овочів та лісових грибів), капусняк з горохом, вареники з квашеною капустою, бубальки (палички з тіста для вареників, які поливають смаженою цибулькою) підлива з грибами, пампухи, оселедець, смажена риба, вишневий кисіль, кутя та інші. На кути стола ми неодмінно ставимо міцні головки часнику та гроші. Аби у родину було здоров'я та достаток.

В дитинстві ще завжди приносили сіно. Ним встеляли підлогу та ставили під скатерку. Перед тим, як сісти за стіл завжди молимося. А тоді першим їмо просфору у вині, яку принесли з церкви, а далі часник з хлібом. Кутю у нас їдять наприкінці. І ще стараємося поставити відразу всі страви, щоб не вставати під час вечері. І ніколи не забираємо зі столу страви. Лише вранці. Це традиція з давнини, яка символізує, що на вечерю можуть прийти померлі родичі. Також ми завжди ставимо одну зайву тарілку. За однією версією, це для померлих рідних, а за іншою для подорожнього , який може прийти у хату. Виявляється в минулому вважали, що це дуже добрий знак, якщо на Святвечір у хату несподівано завітав подорожній.

Заліщицький район: по кутках столу — часник

Павло Мандзюк, студент-семінарист

— В нашому районі традиції святкування Святого Вечора, Різдва Христового є досить гарними! 6 січня напередодні Різдва Христового сім'я цілий день готується до свята? прибирає в хаті, готують пісні страви, варять кутю, несуть лампаду, кутю, до своїх рідних, які відійшли у вічність. Коли настає вечір і засяє на небі перша зірка, яка сповістить про Народження Ісуса Христа, родина дружньо сідає за стіл, молиться, просить у Бога здоров`я для родини! Переважно дотримуються традиції, щоб на столі було 12 пісних страв. На кожний куточок стола ставлять зубок часнику, щоб в хаті не було різних негараздів, ставлять дідух під стіл (сніп сіна), у дідух кладуть різні подарунки, солодощі. Після святої вечері дівчата виходили на подвір'я, гримали ложками, з якої сторони собака за гавкає, з цієї сторони буде наречений. 7 січня вранці родина іде до храму, після святої Літургії люди приходять до дому і сідають їсти, уже їдять не пісні страви. Після цього молодь у нашому селі збирається і йде колядувати: прославляти народженого Христа.

Монастириський район: б'ють дерева і миються у грошах

Уляна Шкварла, с. Коваліка 

— Обов’язково на Святвечір готуємо 12 пісних страв. Під столом має бути дідух (як були малими, то квокали, щоб був урожай хороший і кури велися). Тато завжди на Різдво ще б’є дерева (каже: «Роди дерево, рости дерево, Христос ся Рождає).

Я такої традиції не знаю, але мій чоловік розповідає, що ще миються у грошах, щоб грошей багато було. Кожного року ми часник кладемо по кутах столу, щоб злі духи тікали з хати. Обов’язково кутю перший їсть та хрестить ґазда хати.

Тернопільський район: крадуть когута і забирають за викуп

Наталя Маряш, стиліст-перукар

—  Я родом із Козівського району. У нас звичні традиції: 12 страв, дідух, потім в ніч на Другий день свят дідухи спалюють. А от одна досить цікава традиція є у селі мого чоловіка. Він з села Забойки Тернопільського району. Там молоді хлопці на Різдво мають вкрасти когута. Хлопець вночі іде до молодих дівчат і має забрати півня. Потім за того півня хочуть у викуп чи то дівчину, чи то могорич. А загалом на Різдво головна традиція —  це побути з рідними і порадіти Народженню Ісуса.

Кременецький район: у старі часи їли кутю крадькома в комірчині

Зоя Карпюк, радіожурналістка

— Я виросла у родині вчителів і мені добре запам`яталось Різдво, яке ми святкували у Людвищах, тоді ще Кременецького району. Це були дуже важкі часи. Так от в одній кімнаті на столі стояла ковбаса, всякі здобні страви. А кутю і інші традиційні страви ми їли крадькома у комірчині. По черзі. Тоді до вчителів могли навідатись із райкому. 

Завжди вечерю готувала мама. На жаль, мама відійшла у вічність. А я підтримую усі традиції, які вона мені передала: готую 12 страв, співаємо колядки...

Хочу привітати усіх читачів "20 хвилин" із святами та при нагоді побажати завжди вірити у диво та тішитись моментам у родинному колі.

А які традиції ваші улюблені? Пишіть відповідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Volodymyr Kharuk

    Ще би фотографії не брали, які не мають відношення до Тернопільщини.

keyboard_arrow_up