Лікарі пришили жінці ногу, яку відрізало мотокосою. Пані Людмила вже ходить!

Лікарі пришили жінці ногу, яку відрізало мотокосою. Пані Людмила вже ходить!
На прийом до лікаря Володимира Гулька пані Людмила прийшла своїми ногами
  • Жителька Лановеччини, якій півтора року тому сусід випадково відрізав мотокосою ногу, уже ходить. Місцеві медики кажуть, що подібний випадок у їхній практиці трапився вперше.
  • Жінку привезли до лікарні у критичному стані і те, що вона вижила та ще й залишилася з ногою, - диво

Історію про незвичайну пацієнтку нещодавно у Facebook нагадав завідувач травматологічним відділенням Лановецької райлікарні Володимир Гулько. Лікар розмістив своє фото з жінкою, яка прийшла до нього на двох ногах. А ще півтора року тому лікарі боролися за її життя, а одну з ніг вона ледь не втратила.

“Хто пам‘ятає - півтора року тому я поширив інформацію про жінку, якій сусід мотокосою відрізав ногу. Сусід старенький, уперше взяв до рук мотокосу...У нашій лікарні ногу жінці пришили. Учора до мене на прийом прийшла ця пані своїми ногами... Будьте обережні при роботі з електроінструментами!” - написав Володимир Гулько.

Лікар додає, що порятунок цієї жінки - велика командна робота, у якій взяли участь бригада швидкої допомоги, працівники відділення анестезіології та інтенсивної терапії, травматологи, хірурги райлікарні, судинний хірург університетської лікарні Андрій Чорний, а головне - 12-річна донька потерпілої, яка не розгубилася в критичній ситуації. Дівчинка підручними засобами зупинила кровотечу і викликала швидку допомогу.

Відео дня

- Вона першим, що було під руками, – колготами, перев’язала ногу, - каже Володимир Гулько. - Як бачимо, дитина зреагувала правильно, інша могла б злякатися, втекти або закрити рану ганчірками і нічого з того б не вийшло. У випадку такої травми грають роль хвилини, якби допомога була надана неправильно, швидка просто не встигла б довезти травмовану до лікарні.  

Нога трималась лише на шкірці

Нагадаємо, 49-річна Людмила Йонга з села Гриньки Лановецького району ледь не втратила ногу під час нещасного випадку на власному подвір’ї. Попросила сусіда скосити траву мотокосою, а коли вона натрапила на “пеньок” від лопуха, чоловіка відкинуло разом з мотокосою, яка травмувала жінку. Пані Людмила каже, що спершу болю не відчувала, хотіла піднятися, а бачить - нога лежить збоку. Трималася лише на шкірці. Сусід був шокований.

Тим часом 12-річна донька Ангеліна надала матері першу медичну допомогу і це, за словами медиків, врятувало їй життя. Швидка приїхала оперативно і забрала жінку до Лановецької райлікарні.

Травмована потрапила у реанімацію 27 липня 2017 близько о 14.00. Стан був критичний, - низький тиск і гемоглобін. Нога трималася лише на чотирьох сантиметрах шкіри. Рана була нанесена ззаду, перерізані судини, м’язи, нерви, кістки.

-  Тут стояло питання боротьби за життя, а не за ногу, - каже лікар. - І в таких випадках ампутовують ногу і формується культя. Але жінка категорично заявила, що без ноги жити не буде. Сказала: "Або пришивайте або взагалі до мене не підходьте…" Їй встановили капельницю, викликали судинного хірурга з обласної університетської лікарні і вирішили оперувати.

Це командна робота

Операцію проводили головний лікар районної лікарні Омелян Гулько, його син — завідувач травматологічним відділенням Володимир Гулько та судинний хірург із обласної університетської лікарні Андрій Чорний. Саме їхня спільна робота дала такий позитивний результат.

Під час операції медики зафіксували кістку, зшивали судини, нерви, зв’язки.

Володимир Гулько каже, що тоді кожна хвилина була на вагу золота.

- Пацієнтку рятував колектив, а не один лікар. Кожен відповідав за своє, - каже пан Гулько. - Це командна робота.

Володимир Гулько каже, що за його 23-річний досвід роботи траплялося всяке, але такий випадок був першим.

До мотокоси не підступає

Зараз нога пацієнтки приросла, але не має чутливості.

- Жінка не відчуває ступневого суглобу на дотик, холод, тепло, - каже лікар. –Але вона ходить, хоч і доводиться користуватися паличкою. Щаслива, що зберегла ногу, а не лишилася з протезом. Рухи в колінному суглобі є, жінка повністю згинає і розгинає ногу.  

Проблема в тому, що при таких травмах те, що вдалося пришити ногу, - це лише частина роботи. Тут потрібна нормальна реабілітація, тоді все було б набагато краще, зауважує пан Гулько.

Після того, як  рана зажила, а лікарі побачили, що все добре, немає відторгнення тканин, жінці оформили другу групу інвалідності. Нещодавно вона саме пройшла перекомісію.  Отримуватиме 1500 грн пенсії.

Пані Людмила каже, що про страшну історію забути важко, бо нога щодня нагадує про себе великим шрамом і не дуже приємними відчуттями – кінцівка не має чутливості і є таке відчуття ніби вона постійно затерпає.

- Але лікарі зберегли мені ногу, яка трималася тільки на шкурці, і я завжди буду їм за це вдячна, - каже жінка.

З сусідом, який випадково став учасником нещасного випадку, пані Людмила добре спілкується і не тримає на нього образи.

- Він тоді хотів мені помогти скосити траву, а таке сталося, - каже жінка. - Він тоді дуже злякався, думав, що зарізав мене.

Після інциденту пані Людмила до мотокоси не підступає. Нею користуються її сини, адже в селі косити траву потрібно постійно.

 

ПІДПИС:

 

ФОТО: Володимир Гулько

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up