“Людям хочеться дива”: як святкують День Святого Миколая тернополяни

“Людям хочеться дива”: як святкують День Святого Миколая тернополяни

День святого Миколая в Україні кожного року відзначають 19 грудня. Як тернополяни відзначають цей день і що даруватимуть своїм рідним, дізнавалась журналістка “20 хвилин”.

В Україні день Миколая Чудотворця шанують здавна. Його люблять і діти, і дорослі. Діти просять у святого захисту і подарунків, пишуть йому листи із проханням здійснити їхні мрії. День святого Миколая Чудотворця православні християни в Україні відзначають 19 грудня. Свято встановлене на пам’ять про кончину святителя Миколая, архієпископа Мир Лікійських. 

Ірина Зелененька-Процюк, фотографиня:

Увесь смак дитинства у цьому святі. Безтурботні дитячі роки минули, та піднесений святковий настрій надійно закріпився за передднем і днем Св. Миколая. У мій дитячий період будь-які подарунки від Миколая, незалежно від вартості, були бажаними та очікуваними. Благо, тоді у моєму класі не було ні булінгу, ані насмішок з приводу вартості або ж мейнстрімності забавок. Через тодішні подарунки ще й, навпаки, виховували в нас розуміння та толерантне ставлення до можливостей, щоб не сказати грубо, до бюджету Миколая. Найкумедніший день Миколая, пригадую, коли ми своїй собаці подарували ланцюжок сосисок на шию і думали, що вона навіть не дасть вчепити цю “прикрасу”, але спантеличений песик рівненько сидів, не вірячи своєму щастю, аж доки ми, мало не луснувши зі сміху, закінчили її фотографувати в тому ковбасному кольє. А найкращий день Миколая був в 2014-му році, коли долар мав здорожчати, та Миколай встиг купити ще за старим курсом мою електронну книжку та інші сильно бажані господарські девайси. Нині, коли я вже стала цьоцею Іриною, Миколай про мене таки пам'ятає і передає через дорогих людей пакуночки, торбинки та й часом сумеги. І я, як маленька Іринка, безмежно рада такій увазі. Доросле ж життя привідкрило несподіване задоволення — робити подарунки ще приємніше, аніж їх отримувати. Як кажуть, найдорожчі речі - безкоштовні, тому бажаю всім вам снігу! Саме те, що потрібно до свята!

Відео дня

Олександр Хома, PR менеджер ТІЦу:

Так, щоб святкувати на рівні з Новим роком, то ні. Та все ж певною мірою віддаю данину цьому святу. Зранку похід до церкви, адже це релігійна постать. І намагаюсь провести день з хорошими справами. Та й усе життя так. Робити подарунки близьким, радувати їх чимось приємним. І само собою допомагати тим, хто цього справді потребує. Це свято добра та надії. Мабуть найкращий день, коли сам маю можливість робити добрі справи, щось дарувати та здійснювати мрії. Найкращий подарунок - це емоції, і то позитивні, коли відчуваєш любов та увагу до себе. Рідним дарую щось смачненьке.

Олексій Філюк, священник: 

У мене в родині так заведено, що усі святкують цей день: і діти, і дорослі. Хочеться людям дива. Я пригадую епізод із свого дитинства,  коли тато приїхав із командіровки і привіз нам мармеладу із сестричкою. Це було так приємно і гарно. А ми уже були в такому віці, що розуміли, що це тато нам привіз і поклав під подушки, але це все-рівно було чудово! Так само і своїм дітям я дарую свято. Але закликаю усіх батьків дарувати дітям радість не лише на Миколая, а завжди дбати про щастя своїх дітей. 

Назарій Хамуляк, волонтер: 

В дитинстві дуже, ну просто дуже, чекав на ці свята і на подарунки. Мама все робила, що в її силах аби я мав усе: солодощі, светр, мандарини, тощо. Головне, щоб нівчому не був обділений. За це я їй сильно вдячний. Миколая я чекав, відстежував, шукав день перед тим і все марно, проте я завжди прокидався вночі 4-5 ранку і вже біля подушки мене чекав подарунок, котрого, звісно ж, розпакорвував і з’їдав, а решту на ранок і до школи. Запам’ятався День Святого Миколай, коли батьки поїхали до Польщі і саме в ніч на 19 мали повернутись, я був з бабцею і дуже чекав на батьків. Тримався допоки міг, але заснув і як зараз пригадую десь о 3-5 ранку, коли двері відкрились світла включались і я з величезним захватом біг на зустріч до них, щоб привітатись і показатись, що я не сплю. Потім коли мене обцілували, я ліг спати і рано мене чекав подарунок. Новорічно-різдвяний період, напевне, це найкращі спогади з мого життя. Зараз ми з моєю дружиною, Наталею, батьки та намагаємось започаткувати свої власні традиції. То саме з свята св. Миколая вся казка повинна розпочинатися. Нам усім потрібно хоч трішки казки, бо вона є, вона в нас самих і кожен може бути чарівником і тут взагалі не про гроші, а про настрій. Я завжди керуюсь висловом можна жити бідно, але чисто. Так само з душею, не потрібно задобрювати всіх дорогими подарунками, а достатньо ініціювати прогулянку лісом, парком, містом з гарячим чаєм в термосі і це вже маленька казка! 

Лілія Близнюк, спеціалістка відділу зв'язків з громадськістю та засобами масової інформації Тернопільської міської ради:

На мою думку, це свято очікують всі, незалежно від віку та фінансового стану. Кожен з нас у цей день вірить в чудо та в здійснення хоча б найменшої мрії. На свято Миколая більше люблю дарувати, а не отримувати подарунки. Особливо, коли є можливість виготовити подарунок вручну, який дарує емоції та радість. Цього дня потрібно приділити увагу і тим людям, які потребують нашої особливої уваги та турботи. Адже, за переказами, Святий Миколай допомагав та піклувався саме про бідних дітей.  А щодо подарунка, то пам'ятаю, як в дитинстві отримала великий мішок конструктора, і до ранку збудувала ціле місто.

Василь Телеп, працівник Байковецької сільської ради:

Люблю День Святого Миколая, напередодні скупляюся подарунками для близьких та колег. Свято з малку було цікавим та бажаним, оскільки отримував подарунки і вірив в казку. Зараз потрібно самому дарити подарунки. Останні роки маю звичай їздити на лижі з друзями в цей день, однак цього року погода тепла, тому буду сімейному колі святкувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Алла

    На багатодітні годину роздали по одному запрошено, якщо й перепало 2 то у різні години , а у родині 5 дітей, так лише можуть з дітьми і людьми поступати наші верхи, ставитись до простого народу як до худоби. Кидати кістку і гризітся між собою, кому що перепади, а вищі чини будуть грітись у кабінетах і вдавати що вони щось роблять для людей.
  • Алла

    У Березолі на виставу мера про Миколая плачуть маленькі латки і багатодітні матері

    Алла reply Алла

    Маленькі дітки
  • Алла

    Так свято миколая дуже гарне, його чекають з нетерпінням дорослі і малі, з цього свята починаються святкування новорічної казки. Міська рада видає безкоштовно запрошення дітям з   малозабезпечених родин, багатодітних сімей, сімям АТО в Березоль на виставу. І здається все би мало бути гарно, радісно,адже Миколай теж помагав нужденим, але це велике свято оплакують дрібненькі сльози діточок і карається материнське серце. Коли додому приносить запрошення на свято лише одна дитина, а іншим не перепадає, коли приходиш на виставу і чуєш розповіді інших матерів, що вони вже третій раз дивляться ту саму виставу, коли знаєш що тепер ми всі маємо електричні карточки і майже всі занесені до реєстру.Виникає питання чому діти з однієї родини вибірково попадають на виставу, як мама у дома має пояснити іншим дітям, що тебе не любить наш мер, наша влада, Святий Миколай бо запрошення на 5 дітей видають лише одне. Моїм дітям, мені як багатодітні мамі це напевно ніколи не зрозуміти, бо я люблю своїх усіх дітей однаково. Любові вам, терпіння і божого благословення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up