«Мої моделі потребують їсти, бути на ручках і спати»: тернополянка, яка фотографує новонароджених

«Мої моделі потребують їсти, бути на ручках і спати»: тернополянка, яка фотографує новонароджених

Найщиріші усмішки у перші дні життя немовлят роблять фото Катерини Бородайко неймовірно милими. Вона – дитяча фотографиня, а її моделями, зазвичай, стають малюки, яким всього кілька днів від народження.

Вона – професіонал своєї справи, а завдячує цьому своїй здатності відноситися до кожного клієнта, як до маленького ангелика. Катруся поділилася з нами емоціями, які відчуває під час таких зйомок та розвіяла сумніви щодо незручностей

«Щось мацьопа сьогодні не хотіла швидко фотографуватись», – розпочинає розмову усміхнена дівчина. На інтерв’ю Катерина приходить одразу після чергової зйомки із немовлям. Сьогодні вона тривала шість годин.

Фотографією Катерина почала займатися, коли їй було 16-ть. Старший брат захоплювався фотографією, а Катя постійно за ним спостерігала. Потім так сталося, що брат припинив фотографувати, а вона навпаки почала.

Поки навчалася в університеті, Катя хотіла назбирати на власну камеру і серйозніше розпочати цим займатись.

Відео дня

– Мені це вдалось і я, як і більшість починаючих фотографів, знімала усе, що бачила. Я була голодною до того, фотографувала безліч знайомих, потім перейшла на весільні зйомки, – розповідає Катруся. – Загалом перепробувала майже всі види зйомок, крім випускних-студентських.

Катерина розповідає, що такі зйомки для неї абсолютно не цікаві, адже з великою кількістю людей працювати не зручно, не виходить кожному приділити достатньої уваги. Також, на думку Катерини, це дуже енергозатратний вид зйомки, який себе не виправдовує.

– Весілля, наприклад, я зараз також не можу фотографувати. Вже якось не виходить. Я налаштована на один вид зйомки: дитинка, тиша, спокій. Я знайшла справді те, що мені надзвичайно подобається робити, - каже фотографиня.

Пятиденні моделі

Катерина фотографує новонароджених, діток до року, вагітних та іноді родини з маленькими дітками. Займається цим майже чотири роки і входить до топ-фотографів новонароджених дітей.

– Першу зйомку – пам’ятатиму завжди, – каже Катерина – Моя подруга народила другу дитинку і я навіть не пам’ятаю чия це ініціатива була зробити фотосесію у перші дні народження. Мені на той час дуже подобались фото в інтернеті такого плану. Я подумала: «А чого ж не спробувати, а раптом вийде?»

Для того, щоб фото вийшли більш милими, Катерина попросила у подруги кілька елементів декору. Дівчина з усмішкою пригадує зйомку, під час якої були справжні «кустарні умови» для фотографа. Не вистачало хорошого освітлення, натомість поруч бігала 2-річна дитина подруги.

– Незважаючи на це все, цю зйомку я пам’ятатиму завжди. Вона досі мені надзвичайно подобається, – каже Катруся Бородайко. – Хлопчику, якого я тоді фотографувала, було 3,5 тижні. Це не найкращий час для фотосесій, адже діти вже більш активні, ніж у перші дні. Але знаєте, якось так пощастило, що він спав практично усю зйомку, тому проблем не було. Він просто мене пощадив, – жартує співрозмовниця.

Дитина керує усім процесом

Катерина намагається раз на півроку або рік їздити на майстер-класи, щоб вчитися новому та краще пізнавати специфіку роботи.

На побідних майстер-класах показують, як правильно класти діток, у яких позах можна фотографувати, а у яких ні. На думку Катерини, ці базові речі має знати кожен фотограф, який хоче займати таким стилем зйомок.

– Найголовніше те, що коли я сама не хвилюся на фотосесії, то й дитинка теж розслабляється. Такі зйомки відрізняються тим, що ти абсолютно не можеш керувати зйомкою, – пояснює дівчина. – Ну тобто, на всіх інших фотосесіях від фотографа залежить 90% результату. А ця фотосесія така, що ти мусиш максимально підлаштуватись під свого маленького клієнта. Саме він всіма керує.

Звісно, можна мати своє бачення і пробувати його втілити у життя, але основне, що потрібно вміти – це бачити чого хоче дитина, пояснює тернополянка.

Найкраще фотографувати дітей у віці від п’яти днів до двох тижнів. Саме з ними, на думку дівчини, виходять найнеймовірніші кадри.

Можна пробувати працювати і з молодшими дітками, але тут виникає питання у стані мами, чи вона встигла набратися сил.

– Обов’язково потрібно брати до уваги ті факти, чи доношена дитинка, яка у неї вага, а також чи відійшла мама від пологів. Бо коли мама хвилюється, дитинка також починає себе тривожно почувати.

Безпека та зручність перш за все

– Саме під час сну дитинки, можна пробувати найбільшу кількість різнопланових позувань, – пояснює Катерина. – У бадьорому стані вона не дуже контрольована, розмахує ручками і може зачепити себе. Тому на багатьох зйомках ми дітей пеленаємо.

Фотографиня розповідає, що дітки добре розслабляються, коли їх замотують наче у кокон.

– Найперше про що я хвилююся, щоб дитинці було безпечно та зручно. Саме обмотка є рятівним засобом у заспокоюванні малечі, – говорить Катруся. – У коконі вони дуже гарно зігріваються та у них розслабляються м’язи.

Звісно, є чимало нюансів у таких фотосесіях, бо кожна дитина іноді любить поплакати чи їй потрібно змінити підгузок.

– Біля немовлят ти просто емоційно відживаєш. Навіть, якщо я йдучи на фотосесію, почуваю себе втомлено, то під час самого процесу я просто розквітаю поруч із ними. Якісь вони такі є, як маленькі янголята, – каже Катруся Бородайко.

Фотографувала і двійнят, і трійню

– Одного лиш разу мені довелось фотографувати трійню дівчаток. Я їх фотографувала не сама, а ще з двома колегами. Цю фотосесію ми подарували батькам, але це був дуже приємний досвід. Кожна із дівчаток кардинально відрізнялася від іншої вже у перші дні життя, – розповідає співрозмовниця. – Дуже приємно працювати з сім’ями, де я фотографувала старшу дитинку і після народження наступної батьки знову приходять на фотосесію до мене.

У практиці Катерини було два випадки, коли ініціаторами фотосесій були татусі.

– Це незвично, але дуже мило. Одного разу я фотографувала малечу, яка була третьою дитиною у родині і першою дівчинкою. Татусь був надзвичайно щасливий і захотів зробити фотосесію, – пригадує фотографиня.

Катерина говорить, що має папку на комп’ютері з усіма її маленькими клієнтами. Жодна з фотографій не підписана, але дівчина запевняє, що зможе впізнати кожну дитину, яку колись фотографувала.

– Такі зйомки зараз стають дуже популярними. Бо коли я починала, то працювала, переважно, на ентузіазмі, – каже Катруся Бородайко. – Щоправда, зйомка ця досить дорога у порівнянні із іншими.

Тернополянка пояснює, що в середньому фотосесія триває три години. Буває, що затягувалися і на шість-сім годин. Від цього залежить і вартість.

– Перед зйомкою потрібно поговорити з фотографом, щоб трішки заспокоїтися психологічно. Якщо батьки не довіряють фотографу, зйомки чудовими не вийде, – пояснює Катерина. – З собою обов’язково потрібно мати їжу та підгузки.

Катруся  Бородайко радить всім не боятися фіксувати щасливі миті життя своїх дітей: адже зйомка триває кілька годин, а пам'ять лишається на усе життя.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 «На щиті» повертається захисник з Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up