У тернополян на підвіконнях родять лимони вагою майже кілограм

У тернополян на підвіконнях родять лимони вагою майже кілограм

Виростити лимони вдома і збирати соковиті плоди просто з підвіконня реально, кажуть тернополяни. У багатьох з цими рослинами пов’язані ще й цікаві родинні історії та спогади.

“Коли життя подарувало лимон, зробіть з нього лимонад”, - сказав колись відомий психолог Дейл Карнегі. А ще краще, коли лимон вирощений своїми руками. Цей теплолюбний цитрус достигає і в Тернополі!

Коли за вікном сніги і морози, так хочеться помилуватися екзотичними рослинами. Особливо коли вони ростуть просто на підвіконні. А ще цікавіше збирати вдома соковиті цитруси, розповідають тернополяни, які самі вирощують вдома лимони.

Часто кущі у горщиках виростають до метра заввишки і дарують десятки плодів у рік. Ці рослини невибагливі у догляді і не потребують особливих знань. Вирощувати вдома лимони було дуже популярним за Союзу і на початку 90-х, коли на все був дефіцит. Нині, коли цитрусові є у продажу круглорічно, багатьом цікаво власноруч виростити ці плоди, щоб спробувати їх смак, бути впевненими у якості і просто милуватися екзотикою вдома.

Відео дня

Найбільший лимон важив 800 грамів

Вже багато років вирощують лимони у родині Заставецьких.

- Перший лимон моя мама Марія Заставецька посадила ще за Союзу, - розповідає тернополянин Іван. - Колись мама займалася рослинництвом, виписала журнал і їй прислали вазон. Тоді час був складний, лимони були рідкістю. Я був десь у 5-му класі, ми жили в селі і мати дома цитрусові вважалося дуже круто. Вони були в продажу, але ціна була неприйнятною, та й не так часто їх привозили. Зараз тим не здивуєш, а тоді це було диковинкою. Багато саджанців ми роздали односельцям, все село має лимони!

Щоб лимонне дерево давало плоди, потрібно, щоб воно було щеплене, додає пан Іван. Бо якщо вирощувати з кісточки, то всю енергію рослина бере в ріст і виростає великим деревом. А родючий лимон використовує ресурс у плоди і відповідно не так розростається.

Лимони сім’я Заставецьких вирощує і досі. Вони цвітуть круглорічно, дуже гарно пахнуть та ще й дивують плодами, які іноді сягають рекордних розмірів. Найбільший лимон, за словами пана Івана, важив близько 800 грамів.  Загалом лимон цвіте круглорічно. Один лимон достигає, інший зав’язується.

- Лимон простий у догляді, не вимагає особливих знань. Він дуже любить вологу, тому не треба забувати поливати рослину, - каже пан Іван. - А ще лимони хочуть багато світла. Ці, що стоять на підвіконні у кімнаті з балконом, ростуть повільніше, ніж ті, що на вікні без балкона. Загалом домашні лимони приємні на смак. Від тих, що у продажу, відрізняються м’якшим присмаком, а магазинні.

Домашні плоди дуже соковиті

Тернополянка Алла Шушкевич досі збирає плоди з лимона, який ще на початку 90-х посадила її мама. Мами вже немає, а деревце тішить доньку соковитими плодами та запашним цвітом.

- Моя мама була агрономом, працювала викладачем у сільськогосподарському технікумі у Заліщиках, - розповідає пані Алла. - Вона експериментувала з різними рослинами, в тому числі з цитрусовими. Ось вона і посадила щеплені лимони. Один з тих кущиків я зараз маю вдома.

Лимон цвіте зимою, зазвичай у лютому, а достигає аж за 9 місяців. Зі свого лимона пані Алла збирає по 10 плодів у рік. Причому достигають неодночасно, - може бути таке, що водночас є цвіт, жовті лимони, зелені і тільки зав’язі.

- Cтиглі лимони ми вже з'їли, залишилося ще декілька зелених, - розповідає жінка. - Але в грудні минулого року мій лимон вирішив, що пора цвісти, тому зав'язалося декілька плодів уже цьогорічного врожаю. Домашній лимон дуже соковитий, шкіра у нього тоненька - до 2 мм. Ніколи не бачила, щоб з магазинних так бив сік. А ще лимон дуже красиво цвіте, а як пахне! Іноді доводилося навіть переносити вазон в іншу кімнату, бо запах був настільки сильний.

Лимони виростити дома реально, але ця рослина, як дитина, потребує догляду, додає Алла Шушкевич. Лимон добре росте на східному вікні, де є достатньо освітлення, але рослина не перегрівається в полудень. Рослина любить вологість. Тому взимку, коли опалення пересушує повітря в кімнаті, деревце потрібно оприскувати водою. До речі, в домашніх умовах можна також вирощувати лаврове дерево і навіть кавове.

- Моя подруга якось посадила кавове дерево, воно зацвіло, потім вона зібрала насіння, висушила його, змолола і зробила чашечку кави, - пригадує Алла Шушкевич.

Жінка також зауважує, що з кісточки лимона виросте дичка. А щоб були плоди, гілочку треба вкоренити.

Лимон, як спогад

Невеличке лимонне дерево милує око і є спогадом про батька у родині Дябло.

- Вже минуло 6 років, як немає з нами батька мого чоловіка. А лимон щороку родить. І щоразу споглядаючи на нього, виринає згадка про чудового дідуся, чоловіка, батька, який його садив і прищепив, - написала Оксана Дябло у соцмережі “Фейсбук” та розмістила фото дозрілого цитруса.

За словами пані Оксани, її свекор цікавився вирощуванням лимонів.

- Після його смерті деякі кущики роздарували друзям, родичам. А один залишили собі, - каже вона. - Лимон родить раз в рік, хоча цвіте багато. Цвіт гарний, ароматний, красиві суцвіття. Але зазвичай зав’язується лише один плід. Лимон з токою шкіркою, жовто-зелений, дещо схожий на лайм.  Вже зірвали його для дегустації.

Що робити, щоб лимон цвів і плодоносив

Тернополянка Марія Заставецька, яка багато років вирощує лимон Пандероза, поділилася секретами догляду за рослиною.

- Доглядати не складно, якщо є бажання і знаєш як, - каже жінка. - Щоб порадіти плодами своєї праці, потрібно кілька вимог: ґрунт, світло, вологість, тепло і трішки любові і уваги. Ніколи у магазині не купую готові суміші, її я завжди готую сама. До ґрунту додаю дерев’яний попіл, пісок, кур’ячий послід, перемелену яєчну шкаралупу, перегній, торф.

Важливим фактором є світло, продовжує жінка. Тому кущ лимона повинен знаходитись на східному чи південному підвіконні.

Рослина потребує досить вологи, але потрібно стежити, щоб у горщику вода не застоювалась. Якщо ваш кущ знаходиться взимку біля батареї, то листочки можуть скручуватись і опадати. Тож потрібно стежити, щоб повітря не було надто сухим, адже згодом це позначиться на майбутньому врожаї. Тому провітрюйте кімнату, часто обприскуйте рослину. Навесні, коли рослина цвіте і плодоносить, поливати та підживлювати слід частіше. Користуйтесь натуральними добривами: кур’ячий послід, попіл, вистояна у воді на 24 години яєчна шкаралупа.

Кущ лимона Пандероза родить цілий рік. При гарному догляді на ньому можна побачити і цвіт, і зав’язь, і достойний плід.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Тут багато особливостей лимона написали ,але забули написати ще одну ,що лимон виділяє фітонциди ,які вбивають 95 % хвороботворних бактерій і вірусів . У мене самого ростуть 3 різних сорта лимонів ,і хочу сказати , що з того моменту як вони у мене зявилися я не хворів на різні ГРВІ . Зараз місяць лютий і пора цвітіння лимона ,то я скажу запах просто шикарний .Мій перший лимон важив 1 кг решта 800 ,600 гр .До чаю саме те ,що треба .
  • Цьвєк

    Респект!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up