Нове бачення сакрального простору

Нове бачення сакрального простору

Перформанс із хрестом, відео-арт, інсталяції та інші експерименти у сакральному мистецтві показали у Тернополі молоді українські митці.

Хрест із розп’яттям, два великі цвяхи, молоток і дві коробки цукерок у золотистих обгортках виклав на стіл художник Михайло Барабаш перед принишклими глядачами його перформансу. Потім роздав присутнім одну коробку цукерок, сів за стіл, поклав перед собою хрест, взяв молоток, цвях і заходився відбивати розп’ятття від хреста. Відтак з’їв цілу коробку цукерок, замотуючи в обгортки хрест та фігурку розп’ятого Ісуса. Після цього встав, підійшов до стіни, приклав хрест і розп’яття зверху на нього, намагаючись із усіх сил втиснути ці предмети у стіну. Врешті митець опустив руки, хрест і фігурка Спасителя впали на підлогу. Михайло Барабаш підійшов до вікна, тримаючи в руках пір’їнку, легенько дмухнув і вона полетіла.

За таким неординарним дійством стерігали усі, хто завітав в Український дім «Перемога» на відкриття виставки «Сакральний простір», яку представили у Тернополі в часі Великого посту митці Михайло і Тереза Барабаш (Львів), Юрій Білей (Ужгород), Йоанна Земанек (Краків, Польща), Данило Мовчан (Львів), Сергій Радкевич (Луцьк), Володимир Топій (Львів), Руслан Тремба (Ужгород), Ярина Шумська (Львів) та Віталій Шупляк (Бережани).

Відео дня

– Хрест для перформансу не є освяченим, – розповів художник, куратор візуальних проектів мистецького об’єднання «НУРТ» Михайло Барабаш. –  Він куплений як сувенір. Для мене – це мистецький елемент, тому свої дії святотацтвом не вважаю. З хрестами роблять багато речей. Цей перформанс я повторюю вдруге. Вперше показав його в Тель-Авіві. Там мені довелося з’їсти вдвічі більше цукерок. Хрест був великий, тому знадобилося більше обгорток. Правда, в Ізраїлі глядачі мені активніше допомагали, приносячи обгортки. До речі, люди іншої віри, на відміну від християн, не сприймають мій перформанс із розп’яттям як святотатцтво.

Мистецтво нових медій

На виставці у Тернополі окрім перформансів до уваги глядачів митці запропонували твори у формі інсталяції, відео-арту, живопису, об’єкту та фотографії. У своїх роботах художники показали можливості пошуку й експериментів у сучасному сакральному мистецтві через відео-арт та мультимедіа, розширивши межі представлення та сприйняття духовної проблематики і саму суть сакрального.

– Одним із видів нашої діяльності є популяризація жанру мистецтва нових медій, де використовується відео, програмування, сучасні досягнення науки і техніки, – зазначив Михайло Барабаш. – Із 2012 року у Львові ми проводимо проект «Сакральний простір». Причиною став той факт, що в Україні дуже розвивається сакральне мистецтво в церковному розумінні, але є багато митців, які працюють в інших жанрах – відео, медіаскульптури тощо. На виставках я не бачив таких творів, тому вирішив зробити це доповнення.  У часі Великодніх свят, коли відбувається багато виставок іконопису, я вирішив показати, що на сакральне мистецтво можна подивитися по-інакшому, з іншого кута.

Погляд під іншим кутом

Більшість митців – учасників проекту «Сакральний простір» пишуть ікони. Наприклад, Данило Мовчан займається іконописом, але коли в нього народилася дитина, то переосмислив сприйняття хреста у фотожанрі і представив роботу «Трапеза». Інший автор – Володимир Топій вирішив показати Івана Хрестителя в класичний спосіб, бо це є інтерпритація до творів мистецтва, але засобом відеоарту. Він  скалькував зображення Предтечі із творів  XVII-XVIII століть і створив відеоряд. Цей твір присвячений актуальній темі – бомбардуванню Сирії, де знаходиться тіло святого. Ще один художник Сергій Радкевич теж займається іконописом, розвиваючи його в сучасному жанрі мистецтва – мурал. Серія графічних рисунків на викрійках одягу «Фрагменти тіла» – це маніфест автора проти насильства. На викрійках зроблені частини тіла, що розлітаються.

Михайло Барабаш, окрім перформансу із хрестом представив також відео «Вознесіння» та інсталяцію «ECCE HOMO», у поясненні до якого зазначено: «Дим є праобразом хмари, в якій з’являється Творець. З нього все починається і все закінчується. Посередині безперервний вир життя, який нічим не змінюється з початку життя людини і в більшості призводить до руйнування. Дим – символ молитви, яка піднімається до небес. Але вона не матиме сенсу, якщо ми не пам’ятатимемо про Бога, про заповіді, про ближнього. Дим це порятунок, в якому ми знайдемо Його».

Дві нагороди за «Дощ in Ua»

Дружина пана Михайла – Тереза Барабаш привезла дві своїх роботи – відео об’єкт «Формування 0» та об’єкт «Оберіг».

– Роботу з пір’ям «Формування 0» вперше я показала у Львові в тюрмі на Лонцького, – розповіла художниця. – Там радянською владою було знищено багато українських патріотів. Серед замордованих –  і брат мого дідуся. Ця робота експонувалася в тюремному віконечку, куди подавали їжу ув’язненим. На відео людина в чорному тче біле полотно. Його символізм в тому, що в яких би агресивних ситуаціях людина не перебувала, вона все одно намагається знайти позитив. Біле полотно є метафорою того, що ми завжди шукаємо щось хороше у своєму житті, щоби психіка адаптувалася до непростої ситуації і людина змогла вижити фізично. Робота була присвячена тітці Михайла – вчительці, зв'язковій УПА, яку вислали на Сибір, Тетяні  Леочко. В даному випадку сакральний простір цієї роботи зовсім інший – це коли людина сидить у своєму затишку – м’якому, повітряному, як в хмаринці, і займається тим, чим вона любить.

Художниця Тереза Барабаш закінчила відділення художнього текстилю у Львівській національній академії мистецтв. Вона експериментує з площинними аплікаціями, об’ємно-просторовими об’єктами, інсталяціями. У своїх концептуальних роботах використовує не тільки нитки, а й папір, дерево, метал та іншими матеріалами. Тереза Барабаш є учасницею багатьох мистецьких проектів в Україні та за кордоном. Зокрема брала участь у всеукраїнському триєнале текстилю, всеукраїнській виставці-конкурсі МУХі, фестивалі «Форт-місія», міжнародному фестивалі Otwarta Wystawa 9, 10, міжнародній виставці Tkanina I Rzezba – Interakcje. Мала ряд персональних виставок. Львівська мисткиня –  двічі стипендіатка програми Gaude Polonia.  У 2016 році отримала золоту медаль і премію фонду «АКАРІ» за найкращий дебют на 15 міжнародному трієнале текстилю в Лодзі (Польща), що відбувається раз на три роки. Зі 135 учасників із 46 країн Тереза Барабаш вперше за 44 роки існування цієї виставки-конкурсу взяла одночасно дві нагороди за свою просторову роботу «Дощ in Ua» – це глибоко символічний дощ із цвяхів, що повис на волосіні. Через два роки львів’янка буде у складі комісії 16 міжнародного трієнале текстилю.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up