Отець Андрій Пиптик: «Ідеальним батьком є Господь»

Отець Андрій Пиптик: «Ідеальним батьком є Господь»

Про те, яким має бути добрий батько і яка його роль у вихованні дітей говорили на панельній дискусії «Ідеальний тато – реальний тато» в Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці.

День батька в Україні цього року став офіційним святом.  Відповідний Указ Президент України  підписав 18 травня. Відтак українці вшановуватимуть своїх татусів щороку у третю неділю червня. У світі вперше День батька відзначили у 1909 році у місті Спокан, штату Вашингтон, США. Ініціатором виступила Сонора Смарт, в заміжжі міс Додд.

З нагоди свята у Тернопільській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулася панельна дискусія «Ідеальний тато – реальний тато». Своїми думками з цього приводу ділилися сотрудник храму святого священомученика Йосафата, духівник Міжнародної реколекційної спільноти «Подружні зустрічі» отець Андрій Пиптик і практикуючий психолог, авторка та ведуча психологічних онлайн-марафонів, тренінгів і самінарів Світлана Гліган.

Батько має працювати над собою

На думку отця Андрія, кожен батько має мати перед собою якийсь взірець – певного роду ідеал, до якого він прямує. Бо якщо в нього не буде наставника, чи пріоритетів, якими він керується у житті, то такий чоловік живе за принципом «якось буде». Але це «якось» може бути і дуже зле.

Відео дня
  • Батько – це той, який працює над собою, який постійно вчиться і прагне бути добрим татом, – каже священнослужитель. – Я як священник обстоюю позицію, що Бог створив світ не просто, як інженер створює комп’ютер чи автомобіль. Бог дав певні інструкції – святі заповіді для того, щоб ми правильно експлуатували своє життя і мали правильні цілі.

Отець Андрій додав, що кожна людина неповторна, тому немає однакових стандартів у підході до батьківства, бо воно є унікальним. Важливо, щоб чоловік, який прагне бути добрим батьком, комунікував зі своїм Творцем, від якого походить всяке батьківство.

  • Бог створив світ, дав певні правила, проте він не залишає людину напризволяще, а хоче управляти тим світом, дотримуючись ладу і порядку, – зазначає отець. – Господь управляє кожним із нас і хоче, щоб ми до нього постійно зверталися. В даному випадку, щоб знати, як бути добрим батьком. Апостол Павло каже: «Коли я є безсилий, коли я є немічний, тоді я сильний». Тобто в той момент, коли ти зрозумів, що не справляєшся з чимось, не даєш собі ради, що ти не можеш своє життя повністю контролювати, може, це чудова нагода, щоби запросити Бога в своє життя і шукати відповіді разом з ним на питання: як далі жити?

Головна місія – привести дітей до Бога

За словами священника, реальний батько завжди працює над собою, постійно вчиться і водночас вміє визнавати свою безпорадність перед Творцем і потребує його мудрості, щоби бути добрим батьком, щоб правильно виховати і настановити своїх дітей. Він має вести своїх дочок і синів до того, хто є Джерелом сили і мудрості. Якщо чоловік це зробить, то виконає свою основну місію як батько.

  • Тобто, якщо глава сімейства разом із дружиною зуміє привести своїх дітей до Бога, навчить їх заповідям і молитві, вкаже на Джерело життєвої енергії – Боже Слово, то він буде не лише добрим, а й мудрим батьком, – переконаний отець Андрій. – Діти будуть користати з його порад і настанов, щоби самим духовно розвиватися. Найважливіше завдання тата показати, що ми в цьому світі не є випадковими, адже головна базова потреба кожної людини – це любов.

Діти потребують любові та уваги

Діти дуже потребують батьківської уваги і спільно проведеного часу. Для прикладу, якщо в сучасної дитини забрати ґаджет, то це може викликати в неї гнів, образу, агресію. Але добрий батько не буде постійно давати своїй кровинці те, що в неї викликає радість – телефон чи планшет, для того, щоб син чи донька гралися кілька годин. Відповідальний татусь зрозуміє, що він щось не допрацьовує. Можливо, треба взяти сина і пограти з ним у рухливі ігри, може, треба його просто обійняти, побути поруч, поговорити.

  • Добрий батько завжди формує потреби своїх дітей до цінностей, які прописані в 10 заповідях Божих, – каже отець Андрій. – Тому, якщо навчити своїх нащадків приходити до Джерела любові, то дуже багато інших потреб буде вирішено. Бо кожна людина прагне, щоб її любили безумовною любов’ю. Це значить сприймати такою, як є, розуміти. Дуже важливо розуміти своїх дітей – чути їх.

Отець Андрій Пиптик переконаний, що авторитет батька дарований самим Богом. Але чоловік є главою родини лише при умові, що для нього самого головою є Христос.

  • Ідеальним батьком є Господь, який нічого не шкодує для свого Сина, все віддає, любить безумовною любов’ю,  – каже священник. – Притча про блудного сина є взірцем того, яким має бути справжній батько, бо в ній показана безумовна любов тата. Він дає свободу вибору своїм синам, він мудрий і милосердний.

Від батька багато залежить

Психолог Світлана Гліган розповіла про роль та вплив батька на формування маленької особистості та на атмосферу в сім’ї.

  • Батько може як зробити своє дитя щасливим, так і скалічити його, – каже вона. – Він нього дуже багато залежить. Тому чоловік, вступаючи у шлюб, повинен бути внутрішньо зрілою людиною, тобто дбати про себе, приймати самостійні рішення, заробляти гроші, мати власні духовні цінності. Сім’я – це готовність щось дати своїм дітям. На жаль, у більшості випадків батьки не усвідомлюють своєї ролі та значення. Чоловік думає, що він заробляє гроші і цього достатньо, а діти – це відповідальність мами. Насправді так не має бути. Батько повинен бути залучений у процес виховання дітей ще від їх народження.

За словами психолога, татусь має вміти доглядати за дитиною. Тому він зобов’язаний допомагати дружині і розуміти, що це теж його сфера відповідальності. Дуже важливо, щоб батько мав контакт із малям. Бо завдання обох батьків – навчитися дарувати свою любов одне одному і своїм дітям.

  • Дуже важливо не лише задовольнити базові життєві потреби маленької особистості, а й зробити все, аби маля почувалося у безпеці, не боялося проявляти свої потреби та емоції, говорити про свої почуття і бажання, – додає пані Світлана. – Тобто не боялося крику, осуду, критики, фізичного чи морального насильства. Цю безпечну атмосферу в першу чергу створюють батьки, тож вони мають навчитися опановувати себе і не зганяти свою злість на дітях. Бо основа сім’ї – навчитися розмовляти між собою і домовлятися. Якщо чоловік вміє проговорити з дружиною якісь складні питання не посварившись, то він і дітям показує приклад як саме треба виходити із конфліктів.

Ідеальний тато має бути лідером

Важливими складовими гармонійного життя є потреба у прийнятті і любові, визнанні та повазі з боку оточуючих, а також у самореалізації та розвитку творчого потенціалу.

  • Отже, ідеальний тато має бути лідером, авторитетом, який несе відповідальність за свою сім’ю, дбає про неї, проявляє увагу, бере активну участь у процесі виховання дітей, спілкується з ними, а не відмежовується лише фінансами, – підсумовує Світлана Гліган. – Хоча з досвіду скажу, що ті татусі, які у своєму дитинстві не мали відповідного зразка яким саме має бути добрий батько, і самі відмежовуються від власних дітей, бо не навчені до іншого. Якщо в дитинстві хлопчика виховували в суворості, то і він здебільшого так поводитиметься зі своїми дітьми. Хоча інколи буває антисценарій, тобто коли батько настраждавшись у дитинстві, не хоче, щоб його нащадки відчували щось подібне.

На думку психолога, насправді ідеального тата, а також ідеальної мами не існує, бо всі люди недосконалі, проте хороші батьки є  і це ті, які працюють над собою, які можуть визнати свою помилку навіть перед дитиною.

Взірець для сина, опора для доньки

Батько по-різному впливає на формування сина і доньки. Адже для хлопчика він є взірцем чоловіка, тому син підсвідомо наслідує свого татуся, прагне його схвалення, підтримки, віри любові. Для дівчинки батько є праобразом її майбутнього чоловіка, це її перше сприйняття і відчуття чоловічого світу. Тому ставлення батька до доньки формує її жіночу самооцінку, тобто якщо тато говорить компліменти, то вона розквітає.

Ще один важливий аспект виховання – батьки повинні донести до своїх дітей, що вони їх люблять навіть у той момент, коли з певних причин сердяться на них.

На завершення дискусії священник порекомендував читати Біблію і звертатися молитовно до свого Творця, а психолог порадила знаходити відповіді на свої питання у відповідній психологічній літературі.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up