Від офіціанта до власника кафе. Як розпочати власну справу радить успішний підприємець з Тернополя

Від офіціанта до власника кафе. Як розпочати власну справу радить успішний підприємець з Тернополя
  • Ілля Іноземцев – успішний підприємець та власник закладів «Сицилія» та Stone Street Cafe.
  • Йому 43, свою підприємницьку кар’єру розпочав 20 років тому, а до того тривалий час працював офіціантом, де і зрозумів, що хоче мати власну справу у цій сфері.
  • Своєю історією успіху та порадами тим, хто хоче мати власний бізнес, він поділився з  читачами «20 хвилин».

Окрім підприємницької діяльності, чоловік не забуває і про фізичний розвиток та активно займається спортом. 

Також він є учасником "Клубу ділових людей" – це український бізнес-клуб для керівників та власників малого та середнього бізнесу, що мають надійну ділову репутацію.

Розмову з Іллею Іноземцевим подаємо у форматі інтерв’ю.

Відео дня

– Скажіть, як та де ви розпочинали свою підприємницьку кар’єру та з чого все розпочалося?

– Одразу після закінченні інституту (ТАНГ — прим. авт.) в мене було бажання заробляти самому і на себе. Але відповідного досвіду я ще не мав, тому розпочинав звичайним офіціантом. Поїхав закордон, в Москву, це ще було до війни і працював там кілька місяців. Пару разів повертався до України і розумів, що працювати та заробляти хочу саме тут.

Саме працюючи офіціантом я усвідомив, що хочу продовжувати свою діяльність у цій сфері. Тому повернувшись 20 років тому на батьківщину я почав робити перші кроки у цьому напрямку.

Домовився з другом, ми придбали кавову машину, яка на той час вартувала 500 доларів, це були чималі гроші, навіть для стартапу. Спочатку ми орендували барну стійку в одному з тернопільських кафе.

– Тобто починали з малого?

– Так. Одразу можу дати пораду людям, які хочуть відкрити власну справу. Не прагніть все і одразу, а починайте з малого. Якщо у вас немає досвіду, ви можете його отримати, пройшовши відповідні курси, спілкуючись з досвідченими людьми у сфері, в якій хочете працювати, та й просто влаштуйтеся на роботу в таку сферу, аби зсередини зрозуміти, як вона влаштована.

Після декількох місяців оренди барної стійки, де і облаштували кавовий апарат, я зрозумів, що потрібно рухатися далі. Тому разом з другом взяли в оренду приміщення та відкрив піцерію «Сицилія».

– Чи стикалися з проблемами, коли розпочинали власну справу?

– Здобувши досвід, я вже знав що і як робити, тому відчутних проблем не відчув. Але зауважу, в будь-якій справі вам можуть траплятися люди, з якими вам доведеться домовлятися, сперечатися чи йти на поступки, наприклад, щодо оренди приміщення.

– Як спілкуватися з такими людьми?

– З людьми можна домовитися. Якщо ж ні, доводиться з ними припиняти ділові стосунки. До цього також треба бути готовим.

Коли я потрапляв у такі ситуації, спочатку завжди пробував знайти компроміс, але не завжди до нього прагнуть люди.

– Ліпше відкривати власну справу самому чи з другом, або друзями? Адже з часом можуть виникати конфлікти з ними щодо управління.

– Якщо своїм друзям ви можете довіряти, то чому б і ні? Просто потрібно чітко розуміти, хто і які обов’язки буде виконувати і тоді конфліктів не буде.

– Де взяти кошти для власної справи?

– Тут варіантів багато. Накопичити, або позичити. Якщо впевнені у тому, що справа буде успішною, можете взяти кредит. Це не так страшно, як здається. Та й коли ви розпочинаєте власну справу, підходьте до неї з ентузіазмом і вірою в те, що вона буде успішною.

– Які складові необхідні, щоб відкрити власну справу?

– Перш за все віра у себе та власні сили. І не менш важливим фактором є досвід у тій сфері, в якій починаєте працювати. Якщо ви вже працювали в сфері, в якій розпочинатимете самостійну діяльність, вам буде легше, якщо ж ні, всього можна навчитися.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up