Помста за втрачений погляд Чіо-Чіо-Сан від Андрія Любки

Помста за втрачений погляд Чіо-Чіо-Сан від Андрія Любки

Свою найбільшу книжку «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан» про те, як п’яний суддя збиває молоду жінку, чоловік якої прагне відімстити убивці, Андрій Любка писав три роки у чотирьох країнах.

Культовий письменник Андрій Любка нещодавно побував у Тернополі в рамках свого всеукраїнського туру. Митець із аншлагом репрезентував у арт-галереї «Бункермуз» свою нову книжку «Твій погляд, Чіо-Чіо-Сан». Це антидетективний психологічний трилер.

Роман пов'язаний з оперою

У романі йдеться про те, як чоловік мстить за свою кохану, збиту автомобілем, за кермом якого сидів п’яний суддя, який, звісно ж, уникає покарання.

  • Цей роман дуже тісно пов’язаний з музикою, зокрема з оперою «Мадам Батерфляй», – розповів Андрій Любка. – Було дуже важливо відтворити музичну структуру і всі сюжетні лінії звести в щось на кшталт симфонії. Мені потрібно було писати таким чином, аби речення складалися у чітку ритмомелодію. Тому є речення довші, коротші, ускладнені сурядними частинами.  Якщо будете читати, то, сподіваюсь, відчуєте оцей відголосок музики – гарної музики Пуччіні. І це – «Мадам Батерфляй».

«Твій погляд Чіо-Чіо-Сан» – найбільша з-поміж інших книг письменника, адже у ній 334 сторінки. Вона надрукована на дуже якісному папері, має тканинну закладку. Ілюстрації створила київська художниця Альона Шум.

Відео дня

Назва роману пояснюється в одному із розділів, коли студент Марк запрошує Ралуку на побачення в оперний театр, де показують оперу Джакомо Пуччіні «Мадам Батерфляй». Це побачення стає початком сосунків між молодими людьми, які згодом переростають у закоханість і шлюб. В телефоні Марка Ралука записана як Чіо-Чіо-Сан, а рингтоном дзвінка є арія Чіо-Чіо-Сан у виконанні Марії Каллас.

Писав три роки в чотирьох країнах

Андрій Любка писав цю книжку три роки в різних частинах світу. Розпочав в Угорщині, а закінчив у Польщі в лютому цього року. Каже, що так довго ще ніколи не працював над книжкою.

  • Мені хотілося написати книжку, якої ще немає в українській літературі, – додає Андрій Любка. – Це психологічний трилер. Я завжди намагаюся писати таким чином, щоб читачеві було цікаво. Це антидетектив, бо починається історія зі злочину. Відтак одна смерть тягне за собою іншу.

Письменнику хотілося, щоб сюжет тримав читача у постійній напрузі. Першим читачем нової книжки був лікар, з яким автор радився у багатьох моментах. Щоби створити цю книжку, Андрію Любці довелося поїхати в три різні країни, аби правдиво описати місця, про які йдеться у творі.

  • Я побував в Угорщині, бо головна героїня – Ралука родом звідти, – розповідає письменник. – Також я поїхав у Грецію і піднявся на гору Олімп, бо головні герої мали відвідати це місце. Крім того події відбуваються в Польщі та Україні.

Ім'я героїні впало з неба

У романі небагато дійових осіб – Марк, його дружина Ралука, суддя Микола Зынченко, який збиває її насмерть своїм автомобілем. Одним із героїв є Овідій, хоча про нього згадується дуже коротко.

  • Ім'я для героїні я знайшов дуже випадково, – зазначив Андрій Любка. – Воно впало з неба. Я знав, що головного героя буде звати Марк і для мене були важливі біблійні алюзії, а з іменем його коханої довго вагався. Якось я їхав машиною на одну зустріч, зателефонував до того чоловіка, з яким мав зустрітися і через поганий зв'язок не зрозумів що він каже. Почувши слово Ралука, я подумав, що це якийсь населений пункт і запитав: «Ти в Ралуці?», а виявилось, що це ім'я його дружини.

Головний герой Марк вчиться у Варшаві в Інституті східноєвропейських досліджень, який закінчив сам автор книги. Крім того події відбуваються в тих містах, які Андрій Любка добре знає, тому він досконало описує їх у своєму романі.

  • Марк живе в Ужгороді, – додає письменник. – Оскільки йдеться про стеження і він переслідує свого ворога – ненависного суддю, то мені було критично важливо розуміти наскільки великою є відстань, коли Марк їде на машині за суддею. Також в Ужгороді є пагорб, на якому розміщений інститут електронної фізики, а на схилах – вілли місцевих багатіїв. Мені довелося знайти потрібне вікно в цьому інституті, звідки міг би стежити за своїм ворогом головний герой.

Відштовхнувся від реальних подій

Андрій  Любка зізнався, що він сам пройшов увесь шлях Марка, окрім убивства судді. Ця історія вигадана, проте закорінена в реальних подіях, які відбуваються в Україні, коли можновладці безкарно вбивають звичайних людей.

  • Зав'язка проста: грудневий вечір, п’яний суддя за кермом на переході збиває дівчину, вона помирає, а її чоловік вирішує відомстити, – пояснює письменник. – Це дуже типова для України ситуація. Тож мені здалося, що через такий драматичний хід можна глибше проаналізувати, зрозуміти головного героя, краще виписати його психологію. Бо в звичайному житті ми поводимося в один спосіб, а в критичній ситуації крізь нас проступають первісні архетипні штуки, на які ми навіть не сподівалися.

На думку Андрія Любки, саме така екстремальна ситуація дозволяє «розрізати» людину і зрозуміти мотиви, які керують нею.

На звороті книги «Твій погляд Чіо-Чіо-Сан» є рецензія видавця, президента міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Святослава Померанцева: «Читаючи цей роман, мене не полишало враження, що насправді я дивлюся фільм – настільки тут усе кінематографічно. Це психологічний трилер з елементами еротики й оперних арій (хоча оперних арій, на жаль, більше)».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up