Приклад для інших, або урок для мене: вчитель з Кременеччини протестуватиме під міськрадою. Чому?

Приклад для інших, або урок для мене: вчитель з Кременеччини протестуватиме під міськрадою. Чому?
  • Андрій Волянюк – молодий вчитель з Кременеччини, знайомий Надії Медецької, вчительки що оголосила голодування проти рішень місцевої влади. 

  • Натхнений її прикладом він і сам планує протестувати напередодні Дня працівника освіти.

  • Чому? Пояснив журналісту «20 хвилин» .

Андрію Волянюку 28 років, сім з яких він віддав вчителюванню. В якій школі викладає зараз попросив не вказувати, але не тому що боїться чи навпаки вихваляється. Каже, не хоче підставляти школу через свої погляди, не хоче, щоб на неї звертала увагу громадськість.

«Це святкування – вершина цинізму»

1 жовтня він планує протест під стінами міськради та закликає охочих долучитися до нього. На такий вчинок його надихнула вчителька Надія Медецька.

Відео дня

– Ми з нею пересікалися неодноразово. На п’ятий день приїжджали до неї, аби підтримати. Видно, що їй було важко, – каже він. – Я знаю її досить добре. Вона дійсно могла померти, якби з нею не домовилися б.

Останньою краплею для Андрія Волянюка було те, що в міськраді Кременця планують організувати концерт до Дня працівника освіти. Такі дії він називає «псевдопатріотизмом».

– Це вершина цинізму, коли вчителька голодує під стінами міськради, коли викладачам виплачують дві тисячі авансу, а решту вересневої зарплати обіцяють видати 8 жовтня, коли вчителів отак відкрито принижують, а прийшовши на концерт тим же вчителям дадуть грамоту за дві гривні і скажуть які вони хороші, – продовжує чоловік.

Він не проти святкування у школах Дня працівника освіти, не проти привітань від учнів. Каже, діти вітатимуть без зайвого пафосу і щиро. Та всі заходи до свята, де будуть представники влади, вважає, потрібно бойкотувати.

Це може стати прикладом для інших, або уроком для мене

За словами Андрія Волянюка, головна проблема полягає не у святкуванні Дня працівника освіти, а в тому, що місцеві депутати і не тільки на Кременеччині отримуючи величезні зарплати не підтримують вчителів. Через це останні знаходяться «на дні».

Свою підтримку в мітингу вчителю висловили кілька друзів та колег. 

– Та одна справа підтримка на словах, а як буде на ділі… Я вийду під стіни міськради 1 жовтня сам. Буду сподіватися, що мене підтримають знайомі та викладачі, які почують мій заклик у соцмережах, – продовжує він.

Каже, не боїться заявляти про свої погляди, оскільки він поки неодружений, живе фактично студентським життям, а отже максимум, як відреагують на його дії – звільнять. Але в такому випадку він змінить місто і продовжує вчителювати.

– Я хочу лиш показати, що не треба боятися. Для інших це може стати прикладом, або ж уроком для мене. Все залежить скільки людей вирішать підтримати мене.

Також чоловік проти будь-яких представників політичних партії, що вирішать підтримати його на акції протесту під стінами міськради.

А ви підтримуєте дії вчителя? Пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Viktoriia Voloshyn

    Цікаво буде подивитися, скільки мислячих педагогів та підлабузників!
    Боюсь, що буде пікетувати один(
  • Марія Якимів

    Дуже розумію Андрія і Надію, підтримую їх. Маю 50 років педстажу, заробила купу грамот і навіть "Відмінника освіти України" та злиденну пенсію. Тому коли педагог виховує у дітей чесність, справедливість і гідність сам має не дозволяти, щоб чинили безчинство, наругу над собою. За таких обставин не може бути свята - це цинізм і фарисейство влади. Створіть гідні умови праці-це їх головне завдання, а не грамоти роздавати...

keyboard_arrow_up