Партнер рубрики Події

Ринок – тепер лише для вакцинованих? Ми перевірили, як зміни працюють у Тернополі (ВІДЕО)

Ринок – тепер лише для вакцинованих? Ми перевірили, як зміни працюють у Тернополі (ВІДЕО)
  • 21 жовтня в області вступили в дію нові карантинні обмеження. Рішення напередодні прийняли на обласному засіданні штабу. 

  • Змінами визначили, що працювати і відвідувати ринки можуть тільки вакциновані громадяни, або ж ті, які мають негативний ПЛР-тест.

  • Та чи готові тернополяни до такого? Чи дотримуються нових обмежень на Центральному ринку в Тернополі та що про це думають продавці та покупці, перевіряли журналісти «20 хвилин». Дивіться відео.

Нагадаємо, 20 жовтня відбулося засідання обласної комісії з питань техногенно-економічної безпеки та надзвичайних ситуацій на якому прийняли нові карантинні обмеження, що вступили в дію 21 жовтня. Так, є заборона функціонування закладів громадського харчування, спортивних залів, продовольчих і непродовольчих ринків, крамниць, державних структур, а також проведення масових заходів у разі відсутності 100% вакцинації або негативного ПЛР-тесту на COVID-19 не більше, як за 72 години чи експрес-тесту на визначення антигену коронавірусу не більше, як 48 години, або документ від лікаря щодо протипоказань вакцинації у працівників та відвідувачів закладів. Відповідне рішення є на сайті Тернопільської ОДА.

Дотримання карантинних вимог мають перевіряти мобільні групи, до складу яких входять представники поліції, Держпродспоживслужби, ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України" і працівники органів місцевого самоврядування.

28 жовтня на засіданні міського штабу для боротьби з коронавірусом прийняли нові карантинні заходи, що почнуть діяти в місті з 1 листопада. Зокрема:

Відео дня
  • Члени штабу пропонують повернути контроль за температурним режимом відвідувачів громадських місць, ТРЦ, шкіл і садків тощо.
  • У середніх і дошкільних навчальних закладах заборонили масові заходи. Наразі школи та садки не закриватимуть на карантин. Ті школи, які були на канікулах до 1 листопада, відновлюватимуть навчання в очному режимі. 
  • Також обмеження стосуються закладів громадського харчування. Працівникам усіх сфер обслуговування дозволять працювати за умови 100% вакцинації персоналу або наявності ПЛР тесту.
  • Заклади громадського харчування працюватимуть лише до 23 години. 
  • У закладах має бути наповнюваність 50% та не більше чотирьох людей за одним столиком та відстані 1,5 м між столиками.
  • Заборонені масові зібрання і дискотеки. 
  • Пенсіонери зможуть на пільгових умовах користуватись громадським транспортом лише у визначений час (із 10 до 16 години). У вихідні та святкові дні проїзд буде без обмежень.
  • Усі водії громадського транспорту мають бути 100% вакциновані.
  • Першочергова посада у громадський транспорт буде лише для учнів.

Поліцейські попереджали, що будуть перевіряти

П’ятниця, 15.00 вже біля входу на Центральний ринок бачимо чимало людей без масок. Стосується це як покупців, так і продавців. А правильно їх одягають одиниці.

– Поліція тут не ходила. Принаймні, я не бачила, – каже пані, яка продає сумки. – Я не вакцинувалася і не буду цього робити. Річ не в тім, хочу чи не хочу. Маю протипоказання.

Заходимо в м’ясний відділ ринку та пробуємо поспілкуватися з продавцями і запитати їх думку щодо нових карантинних вимог. Не на камеру чимало продавчинь говорили багато і про вакцинацію, і про те, чи перевіряють правоохоронці, як працюють на ринку.

Одна з таких – пані Любов. Каже, працює перший день, відколи ввели посилені карантинні правила. Але протягом робочого дня правоохоронців у відділі ще не бачила.

– Я не вакцинувалася і не буду. Мені не можна, маю протипоказання, – каже пані Любов.

Друга, пані Марія розповіла, що про нові карантинні правила ще навіть не чула. Адміністрація ринку її не повідомила.

– Поліція ходила. Але що вона до нас має? Правоохоронці мають говорити з адміністрацією, а не з нами, – каже вона. – Я поки не вакцинувалася, але як треба буде, то зроблю це. Взагалі, я до цього ставлюся нормально, адже здоров’я – найголовніше.

Пані Катерина – одна з небагатьох працівників ринку, котра не тільки агітує за вакцинацію, але й сміливо про це говорить на камеру. Каже, вакцинувалася ще навесні.

– Нас поліцейські попереджали, що будуть ходити та перевіряти сертифікати про вакцинацію в працівників, якщо область потрапить у червону карантинну зону, – розповідає пані Катерина.

Свій сертифікат про вакцинацію від сімейного лікаря вона носить з собою. Каже, щеплення необхідне, тому члени її сім’ї також вакциновані. А щодо її знайомих працівників ринку, пояснює, що чимало з них вже зробили щеплення від ковіду, хоча є і такі, що знаходять причини цього не робити.

– Хтось з релігійних міркувань, у когось здоров’я не дозволяє, але загалом на ринку підтримуємо вакцинацію, – підсумувала пані Катерина.

Що думають покупці

Виходимо з м’ясного відділу та одразу зустрічаємо одну з небагатьох, яка правильно одягнула маску, пані Наталю Саву. Каже, що вакцинована і сертифікат носить з собою.

– Я хотіла б, щоби люди серйозно віднеслися до таких речей та вакцинувалася, – міркує пані Сава. – От я працюю в магазині, у нас всі вакциновані.

На ринку більшість розмов, які ми почули, стосуються саме вакцинації, користі масок та локдауну. Чимало покупців до нових змін ставляться негативно, але на камеру говорити не хочуть. Однак є і так, що згодні з рішенням влади. Так, пані Надія каже, що про нові карантинні обмеження ще не чула, але вакцинувалася раніше.

– Я працюю в Італії, сюди приїхала ненадовго, і там досить суворі правила локдауну, у закладах харчування, наприклад, у всіх перевіряють сертифікати про вакцинацію, – розповідає пані Надія. 

Свій сертифікат з собою тернополянка не носить, каже, бо не питають про нього ані працівники на ринку, ані правоохоронці.

Як ми переконалися, на ринку працівники та покупці до нових змін поставилися суперечливо. Є як прихильники, так і противники вакцинації, хоча багато хто про нові карантинні вимоги вперше дізналися від журналістів.

Що кажуть в поліції та Держпродспоживслужбі

Чи перевіряють сертифікати про вакцинацію у працівників та відвідувачів ринку правоохоронці та працівники Держпродспоживслужби та яким документом керуються?

Речник поліції Тернопільської області пояснив, що правоохоронці здійснюють перевірку серед працівників ринку на наявність у них сертифікатів про вакцинацію

– Так, перевірку проводимо, керуючись постановою Кабінету Міністрів, – каже він.

В головному управлінні Держпродспоживслужби в області кажуть – від початку року працівники служби здійснили 41 990 моніторингових обстежень. Працівники самі або з представниками правоохоронних органів можуть здійснювати перевірки.

За їх результатом склали 1282 протоколи. Як пояснює речниця держпродспоживслужби у області Наталія Гресько, їх працівники стежать за дотриманням карантинних обмежень, а от наявність документів про щеплення чи тести перевіряє поліція.

– Сертифікати про вакцинацію, довідки про негативний результат тесту на COVID-19 чи довідку про протипокази до вакцинації перевіряють тільки правоохоронці, – каже вона. – Вони мають право складати протоколи за ці порушення.

Працівники держпродспоживслужби мають право перевіряти дотримання карантинних обмежень на об’єктах. Це наявність розмітки, антисептиків, масок, спеціальних урн для їх утилізації, вимоги до кількості відвідувачів в залі, тощо. Рішення обласної комісії стосується населених пунктів усієї області.

– Є рішення при обласній комісії ТЕБ та НС №13 від 20 жовтня, – пояснює Наталія Гресько. – В ньому йдеться, що з 21 жовтня заборонена діяльність закладів, в тому числі і ринків, якщо у працівників та відвідувачів відсутні документи про вакцинацію, негативний ПЛР–тест, який дійсний 72 години, або експрес-тест, який дійсний 48 годин, або документ від лікаря про наявність протипоказів до вакцинації. Це рішення діє на території всієї області.

Місцеві ради також можуть приймати на засіданнях ТЕБ та НС додаткові посилення карантину. Але послабити карантинні вимоги, які встановив Кабмін на рівні Держави, місцеві ради не можуть.

А як гадаєте ви, чи потрібні такі карантинні вимоги на ринку та в закладах громадського харчування? Пишіть у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (48)
  • Ковалик Дмитро

    Скоро прийдеться ковбасу до хати людям носити)))
  • Nadiia Vovk

    А РЕСТОРАНИ, що на ЦІЛИЙ  рік весілля позаказували ,хто перевіряє???Слів немає...
  • Олег Кушнір

    Ну ну
  • Ga Linka

    Та ніхто не перевіряє. Ну реально, люди, напишіть, кого хоч раз десь у Тернополі, крім МакДональдсу, просили показати сертифікат.

keyboard_arrow_up