Різьбяр з Тернопільщини збудував унікальну різдвяну шопку в сільській церкві (ФОТО)

Різьбяр з Тернопільщини збудував унікальну різдвяну шопку в сільській церкві (ФОТО)

Ангели з рухомими крильми, десятки фігурок сільських мешканців і звірів, що вітають Боже Дитятко в яслах. Таку різдвяну шопку в селі Золонтки власними руками зробив місцевий мешканець Ярослав Верескля. 

Уже сім років поспільв селі Золотники, що на Тернопільщині місцеву церкву прикрашає унікальна різдвяна шопка. 

Ярослав Верескля, який створює цю красу, за спеціальністю - різьбяр.  До слова, перед Великоднем чоловік зробив ще й триярусну інсталяцію гробу Господнього, у яку кладуть плащаницю. 

— Цього року шопка у нас дещо менша, ніж у попередні роки. Так ми вирішили зробити через те, що зараз карантин і не хотілось привертати зайвої уваги, — каже майстер. — Але у менгшому масштабі ми розмістили усі фігури та деталі, які були у попередні роки.

Відео дня

Усі елементи створив власними руками

Частина елементів зроблена із мішковини, фігури з дерева, а гори — із картону. У шопці є 26 живих ялинок, а вночі інсталяція підсвічується.  

Пан Ярослав також допомагав у проєктуванні найбільшої в Україні шопки, яку щороку встановлють у Церкві Святого Петра в Тернополі. Про цю різдвяну інсталяцію ми розповідалив матеріалі Історія найбільшої в Україні різдвяної шопки: як брати-францисканці створюють дивовижні інсталяції

— Усі дерев'яні елементи шопки в церкві Святого Петра робив я. Першу таку шопку ми там встановлювали десь 15 років тому. І я побачив яка краса там, врішив, що і в нашому селі має бути щось схоже, — говорить він. 

Минулого року шопку не встановлювали через карантин. Зараз напередодні свят на монтаж витратили два дні. Розмір цього року — вісім метрів ширини, шість висоти та 3-4 метри глибини. У 2020-му ширина становила приблизно 25 метрів. 

— Ісусика, Марію та Йосива до нашої шопки заофірувала сім'я з нашого села. Вони також придбали ще кілька головних фігур. Далі я думав що можна ще додати до цієї картини. Так з'явились рухомі гойдалки, млини, монах, що дзвонить у дзвони, — продорвжує майстер. 

Ярослав Верескля знаний на Тернопільщині майстер різби із дерева. Його роботами оздоблені чимало храмів в нашій області, а ікони, які створив чоловік, оберігають домівки у багатьох країнах всього світу.

Радість Народження Ісуса

Ярослав Верескля розповідає, що односельчани дзвонять до нього та кажуть, що у захваті від такого масштабу та краси шопки. 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Леся Будник

    Золоті руки маєте ,пане Ярославе. Хай Господь Бог благословить Вас добрим здоров'ям на многая літа!!!

keyboard_arrow_up