Чекають щороку і почуваються щасливими: хто і як готує подарунки на «Фабриці Святого Миколая» у Тернополі

Чекають щороку і почуваються щасливими: хто і як готує подарунки на «Фабриці Святого Миколая» у Тернополі
  • Упродовж тижня помічники Святого Миколая трудилися, аби на свято подарунки отримали і діти з сімей, що перебувають у скрутному становищі.
  • Наш журналіст побував на «Фабриці Святого Миколая» та поспілкувався з волонтерами.
  • Про відчуття, труднощі та кінцевий результат, читайте в матеріалі «20 хвилин».

Точну кількість помічників Миколая у Тернополі не можуть назвати і самі волонтери. Кажуть, що помічниками є і ті, хто просто придбав пряники біля церкви Святого Йосафата, а саме там знаходиться «Фабрика Святого Миколая».

Кількість охочих долучитися до того, щоб зробити свято дітям, вражає. Лише серед тих, хто розвозив подарунки ввечері напередодні свята, було понад 200 людей.

Відео дня

Помічники Святого Миколая працюють чітко, скоординовано та дружно. Одні пакують подарунки, другі відносять їх, треті координують за напрямками, а четверті відвозять подарунки до діток. Цьогоріч до свята підготували 1 100 подарунків.

«Трудилися цілий тиждень»

Приємно відзначити, що серед волонтерів, яких ми зустріли на «Фабриці» переважно молодь 12-25 років. Більшість з них вже не перший рік долучаються до подібної акції.

– Я чекаю на «Фабрику», кожен рік чекаю з нетерпінням, – розповідає тернополянин Денис. – Це вже п'ята акція до Святого Миколая для мене. Ми допомагаємо діткам, багатодітним сім'ям. Трудилися так цілий тиждень. Я запакував понад сто подарунків.

Ввечері 18 грудня волонтери протягом п'яти годин розвозили подарунки діткам. Це продовжили і сьогодні вранці, 19 грудня, для тих, хто вчора не відкрив двері, або ж нікого не було вдома.

– Цьогоріч нам було важче, – продовжує Денис. – Карантин вплинув і на нас. Ми працювали відповідно до карантинних норм, в масках та рукавичках, це важче. Інші роки було трішки легше.

Що отримають чемні дітки?

Всі пакуночки для дітей зберігають в окремому приміщенні. Зайшовши туди, важко зрозуміти, що означають цифри, наліплені поверх пакунків.

– Цифри – це маршрути, за якими ми розвозимо подарунки, – пояснює волонтер Володимир. – На одному маршруті одна-дві вулиці, залежно від кількості дітей, яким ми відвеземо подарунки. Є ще і села, наприклад, Дружба, це також окремий маршрут.

Все просто, один великий пакунок для одної дитини. Окрім іграшок, засобів особистої гігієни та канцелярського приладдя, Миколай принесе діткам ще дуже-дуже багато солодощів та мандаринок.

– Якщо сім'я багатодітна, то ми даємо ще додатково, наприклад, печиво, чи інші смаколики. Всі подарунки відповідно до віку отримувача, – продовжує Володимир. – Цьогоріч дійсно великі пакунки, більші ніж минулого року.

«Відчуваю тут свято»

За тим, щоб подарунок дійшов до адресата стежать помічниці Святого Миколая. Саме вони координують решту волонтерів за маршрутами.

– Я почала ходити сюди ще коли була у шостому класі, зараз мені вже 20 років, – каже волонтерка Соломія. – Тут оживає казка. На «Фабриці Святого Миколая» я відчуваю свято та почуваю себе щасливою. Навіть маску не надто помічаю, вже звикла.

Все згідно з карантинними нормами

Всі волонтери, які повертаються з маршруту мають змогу перекусити, випити гарячого чаю та зігрітися. Для них підготували стіл з солодощами.

– В одному маршруті є водій та один-два помічники, це все для того, щоб убезпечити наших волонтерів під час пандемії, – каже волонтерка Валентина. – У нас до 70 маршрутів. Розвозять ті, хто мають автомобіль, незалежно від того легковик це чи автобус.

За багато років у церкві вже мають базу даних. Волонтери брали список дітей, яким «Фабрика Святого Миколая» може доставити подарунки, зі шкіл, з садочків, дані надавали і соціальні служби та парафіяни.

А які подарунки до Святого Миколая отримали ви? Діліться в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up