У Тернополі іноземці вперше побачили сніг та живу ялинку

У Тернополі іноземці вперше побачили сніг та живу ялинку

Традиції святкування Нового року та Різдва власних народів привозять у Тернопіль студенти-іноземці.

Про новорічні традиції журналіст «20 хвилин» дізнавалася в іноземців, які навчались у Тернополі.  Момо Джеремі Джулес приїхав із Камеруна. Переважна більшість камерунців — католики. Різдво святкують 25 грудня, прикрашають будинки різнокольоровими гірляндами.

— На всіх подвір’ях, наче у казці, — акцентує Момо. — Кожна родина змагається за те, аби її прикраси були кращими. Ставлять навіть великих Санта та сніговиків. Ялинка — тільки штучна, бо температура на Різдво в нас — 27-33 градусів тепла. Зранку традиційно обмінюємося подарунками.

Вдень у великих містах проходять карнавали. Для дітей працює парк атракціонів. Снігу у Камеруні ніколи не бачили, каже Момо Джеремі Джулес. — Я бачив його тільки по телевізору аж поки не приїхав у Тернопіль, — говорить хлопець. — Хоч зима в Україні холодна, мені подобається. Ми з друзями навіть у сніжки грали. Справді, веселе заняття. Ділився відчуттями з рідними. Вони також хотіли б побачити сніг.

Відео дня

Збираються мінімум 50 чоловік

У Камеруні, продовжує Момо, Новий рік зустрічають у ніч із 31 грудня на 1 січня. З 20.00 у якомусь кафе чи ресторані збирається вся родина. За його словами, мінімум може прийти 50 чоловік — усі рідні: батьки, бабуся, дідусь, тітки, дядьки, їхнї сім’ї та інші.

— На столі обов’язково мають бути курка та різні рибні страви, — наголошує він. — Невід’ємна національна їжа – “Бонго чобі” — запечена риба із чорним перцем та приправми. Серед напоїв — шапманське, віскі та сік. Після такої трапези вся родина іде до церкви на молитву.

Святкувала католицьке Різдво у Тернополі також гостя з Нігерії Грейс Аддо. Разом зі своїми друзями вона готувала національні блюда — нігерійські супи, рис та курку. Обов’язково пили сік, жодних спиртних напоїв на столі не було.

— 80% населення Нігерії не вживають спиртного, — пояснює дівчина. — Удома збираються всі родичі й ласують приготуваннями. Після сніданку родина йде до церкви на молитву. Потім повертаються додому. Обідають. Розмовляють та співають. Ще один звичай — обмін подарунками та їжею із сусідами. Ялинка в нас — штучна. Живу побачила вперше в Україні.

Мусульмани не мають Різдва

У Йорданії Різдво святкують тільки християни, розповідає представник цієї країни Аль Магіті Махмуд.

— Основна маса жителів — мусульмани, — наголошує він. — Різдва ми не маємо. Але намагаємося підтримувати наших співвітчизників символічно. Католики відзначають Різдво 25 грудня. Цього дня, наскільки мені відомо, вони йдуть до церкви. Після того влаштовують бенкет. Запрошують усіх членів родини. Цей день для них є вихідним, тому вони не працюють. Основною стравою, яка обов’язково має бути на столі на свята, у всіх йорданців, незалежно від віросповідання, є мансаф.

— Це наша національна страва,  —говорить Махмуд, — Вона складається з кількох продуктів. Знизу — лаваш, рис, м'ясо, смажений арахіс, трішки петрушки. Окремо готують варену сметану. Вона має бути трохи кисла, в Україні такої немає, але можна готувати і з вашої. Ми її варимо і додаємо приправи. Подаються її гарячою, як підливку. Цю страву ми їмо руками, а всі інші — ложками та виделками.

Інші ж йорданці, продовжує він, Різдва не святкують. Натомість є інше велике свято – Хадж – паломництво, пов’язане із відвідуванням Мекки. Вважають, що хадж повинен здійснити кожен спроможний на це мусульманин, хоча б один раз у житті. Щодо Нового року, то, як говорить Махмуд, він настане у мусульман лише у вересні. А поки у них ще триває 1641 рік. Тож ні 31 грудня, ні 7 січня в мусульман свята не буде.
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up