На велосипеді-тандемі через всю Європу. Пара із Франції мандрує світом і завітала у Тернопіль

На велосипеді-тандемі через всю Європу. Пара із Франції мандрує світом і завітала у Тернопіль
  • Сандрін та Франсуа – подружня пара з Франції. Вже майже рік вони подорожують велосипедом Європою, за цей час вони проїхали 10 тисяч кілометрів. Україна стала їхньою дванадцятою країною, але зупинятися вони не планують.
  • На один день вони зупинилися і в Тернополі. Журналісти «20 хвилин» провели екскурсію для іноземців. 
  • Що цікаво розповідають про світ? Де вже встигли побувати? 

Для когось подружнє життя – це дім та робота, але не для Сандрін та Франсуа. Вони разом побували у багатьох куточках світу. А все почалося 11 років тому з першої мандрівки у Японію.

Уперше здійснили мандрівку десять років тому

Як розповіла Сандрін, вони разом уже 13 років. Завжди мріяли про спільні подорожі. 

Відео дня

– До 2010 року з чоловіком працювали в компанії Peugeot. За освітою ми інженери, – каже вона. – Потім наважилися на поїздку в Японію у 2011 році. З собою взяли і нашого пса.

Загалом їхня подорож тривала рік. За цей час велосипедами Сандрін та Франсуа проїхали понад 6 500 кілометрів. Мандрівкою лишилися неймовірно задоволеними і пообіцяли собі, що вона точно не буде останньою.

Після Японії ще три місяці подружжя подорожувало Південною Кореєю у 2012-му році. У цій країні вони проїхали тисячу кілометрів.

Планували подорож Америкою, але коронавірус

Після приїзду у Францію з 2013 до 2019 року пара працювала на фірмі Intech Medical (фірма, що виробляє медичні пристрої). Увесь цей час частину грошей відкладали на майбутню подорож. А між тим влаштовували поїздки на меншу відстань.

У 2014 подорожували 40 днів Великобританією та проїхали три тисячі кілометрів. У 2016 році на тиждень відправилися у Кабо-Верде (респу́бліка—держава на 18 островах в Атлантичному океані за 620 км від західного узбережжя Африки). А в 2019 році два місяці їздили Францією.

Планували у 2020 розпочати велоподорож країнами Америки та навіть придбали квиток на літак – на квітень 2020 року.

– Та в наші плани втрутився коронавірус, і політ скасували, адже вилітати з Європи було заборонено, – каже Франсуа. – На той момент ми вже продали машину та лишили роботу. Натомість вирішили подорожувати Європою, а Америці доведеться почекати.

Будинок та пса подружжя лишило на друзів, а в червні 2020 року розпочало мандрівку на тандем-велосипеді з Франції до Бельгії.

– Європою подорожувати досить легко. Легко знайти готелі та маркети, – продовжує Франсуа. – Але COVID-19 все ускладнює. Між країнами можуть швидко відкрити або закрити кордони. Іноді ми не знаємо, у яку країну нам дозволять поїхати. Умови постійно змінюються. Раніше готували маршрут заздалегідь, а зараз імпровізуємо (усміхається).

Так, Франсуа та Сандрін планували з Норвегії відвідати Фінляндію, а далі Швецію, але через посилені карантинні вимоги вирішили одразу перетнути кордон зі Швецією та прямувати до Прибалтійських країн, а звідти – до Польщі.

12 років вони подорожували звичайними велосипедами, а потім зустріли людей, які подорожували тандемом і собі вирішили спробувати так їздити.

Харчуються подорожуючі зазвичай готуючи їжу з продуктів, які купують дорогою. Хоча іноді відвідують і ресторани. Витрачають кошти переважно лише на їжу та проживання. Часто їх приймають і місцеві жителі.

– Щодо витрат, то все залежить від країни. В Норвегії найдорожче, а в Україні – найдешевше, – каже Франсуа. – У вашій країні ми плануємо подорожувати два або три місяці.

Про Тернопіль і тернополян

В Україні туристи вперше. Перетнули кордон 2 червня. Вже відвідали Львів, Тернопіль, а далі прямуватимуть до Житомира, Києва, обов’язкова зупинка – у Чорнобилі, а далі – в Одесу.

– В Одесі зупинимося на тиждень, – каже Сандрін. – Можливо, наші родичі приїдуть в це місто, щоб відвідати нас. Далі все залежатиме від карантинних вимог. Плануємо поїхати до Молдови, Румунії, Болгарії. У 2022 чи 2023-му році повернемося у Францію.

Поділилося французьке подружжя і враженнями від поїздки в Україну.

– Поки ця країна нам подобається. Ми зустріли багато хороших людей, тут смачна їжа, – розповідає Сандрін. – Деякі дороги в поганому стані і їхати важко, але ми впораємося. В Україні мальовничі села з усіма тваринами та господарствами, але й міста ваші також чарівні.

У Тернополі Сандрін та Франсуа були лиш день. Журналісти «20 хвилин» влаштували їм невелику велоекскурсію парком «Топільче», центральними вулицями, парком імені Тараса Шевченка, Дальнім пляжем, Циганкою і Водною ареною.

Франсуа розповів, що за реакцією тернополян на тандем-велосипед було дуже цікаво спостерігати. Багато хто посміхався їм, і туристи посміхалися у відповідь. А ще Франсуа відмітив гарно облаштований для велосипедистів парк «Топільче».

– У Тернополі ми мали змогу поспілкуватися тільки з вами, – продовжує Сандрін. – Тому про тернополян можемо сказати мало. Але з нами були дуже люб’язні та гостинні, тож такими ми тернополян і запам’ятаємо.

Кажуть, що Тернопіль дуже гарний, а в Центрі чарівна архітектура.

– Ваш Став дуже гарний, – каже Франсуа. – Єдині труднощі у нас виникли під час пересування односторонніми дорогами.

А для тих, хто хоче подорожувати і не може наважитися, Франсуа та Сандрін радять все ж це зробити.

– Якщо хочете подорожувати, не задавайте собі занадто багато питань. Просто зробіть це! Спробуйте. Ви побачите, що це легко. Наші друзі думають, що ми трохи божевільні, але таких же людей ми зустрічали в Японії, Британії. Тому божевільні люди є скрізь, – пояснив Франсуа.

А ви часто подорожуєте велосипедом? Як зазвичай відпочиваєте? Пишіть в коментарях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up