Як священики УГКЦ опікувалися воїнами

Як священики УГКЦ опікувалися воїнами

Після чудесного зцілення від раку священик Михайло Забанджала став військовим капеланом і волонтером. На війні вирішив написати книжку про військових капеланів минулих століть.

Книгу «Лицарі духа: Військове капеланство УГКЦ ХІХ-ХХ століть у біографіях», котру написав військовий капелан, настоятеля храму УГКЦ Успення Пресвятої Богородиці смт. Козова, капелан районної лікарні, волонтер, отець Михайло Забанджала, репрезентували в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. Видання, яке вийшло накладом півтори тисячі примірників, автор присвятив 100-літньому ювілею Української Галицької Армії та пам'яті капеланів.

Відбув 12 ротаційних поїздок

Отець Михайло Забанджала закінчив Львівську Богословську Академію, Тернопільську Вищу Духовну семінарію та ліценціатську програму Українського Католицького Університету. Одружений, батько трьох дітей. Він є давнім капеланом пластової станиці в Козовій, учасником багатьох пластових таборів та зустрічей. Також отець Михайло – головний капелан «Правого сектору», відомий у націоналістичних колах як друг «Русич».

Відео дня

Після перенесених у 2013 році низки операцій, пов’язаних із онкологічним захворюванням головного мозку, завдяки чудесному зціленню, зміг стати в ряди військових капеланів у 2014 році. Спочатку служив у Харківському військовому госпіталі, потім – у Збройних Силах України, і, зрештою, у «Правому секторі». Відбув 12 ротаційних поїздок на війну у різні точки бойових дій та базування українських воїнів.

Спробувавши капеланського хліба, зацікавився історією військового капеланства, зокрема рідної УГКЦ.

- Ідея написання книжки зародилася в мене ще у 2015 році на зораних снарядами полях Станиці Луганської, де ми з отцем Віталієм Футорським проводили капеланську місію на передовій, – каже автор видання. – Та остаточно взятися за впорядкування збірки спонукала мене діяльність національно-визвольного руху «Правий сектор». Їхня ідейність та жертовність немовби повертала мене у часи початку минулого століття, коли слово і чин уособлювалися в героїці УСС, УГА та УПА.

Зібрав дані про капеланів минулого

Як військовий капелан, отець Михайло Забанджала хотів зрозуміти мотиви та почуття капеланів тих часів, чим вони жили і якими були. Таким чином він для себе виявив, що як і більшість сучасних капеланів, майже нічого не знає про своїх попередників. Тож вирішив усунути цю історичну несправедливість у доступний йому спосіб.

– Наголошую, що це не наукова праця, а популярна, – стверджує автор книги. – Вона має на меті донести до читача інформацію про капеланів УГКЦ ХІХ-ХХ століть. Звернення до першоджерел здійснене на загальній основі.

Книга «Лицарі духа: Військове капеланство УГКЦ ХІХ-ХХ століть у біографіях» вийшла у видавництві «Свічадо». Вона висвітлює унікальне явище в нашій історії — духовну опіку українських воїнів різних військових формацій священиками УГКЦ. Автор у доступній читачеві формі подав доволі цікавий матеріал про людські чесноти, про місце людини у цьому буремному світі, особливо в часі війни, розкрив маловідомі для широкого загалу факти з життя капеланів УГКЦ — з моменту заснування служби й до сьогодні. Це розповідь сучасного військового капелана про капеланів минулого, справжніх героїв.

Збір матеріалу, за словами Михайла Забанджали, тривав упродовж двох років. За цей час вдалося знайти біографії не лише відомих, а й малознаних капеланів. У виданні є багато інформації про військових священиків у часи Австрії та діяльності Українських січових стрільців. До речі, цей період називають часом зародження капеланської справи в Україні. Чимало матеріалів вдалося зібрати про отців, які підтримували Українську Галицьку Армію.

Про цінність військових духівників

На презентацію книги у Архикатедральному соборі Тернополя завітало майже 100 зацікавлених осіб, в тому числі синкел у справах стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архиєпархії доктор історичних наук о. Віталій Козак, отець-мітрат Михайло Шевчишин, головний капелан Кам’янець-Подільської єпархії о. Віталій Футорський, друзі та рідні автора книги.

Презентацію розпочали з молитви. Доньки отця Михайла Забанджали прочитали вірш, присвячений капеланам УГКЦ. Відтак із вступним словом виступив отець-доктор Віталій Козак, який закликав слухачів пригадати, наскільки великою є праця священика, який разом із воїнами зносить трудності та важкі польові умови для того, щоби бути поруч і показати на прикладі, що вони не самотні, що про них пам’ятають.

Головний капелан Кам’янець-Подільської єпархії о. Віталій Футорський розповів, що разом із отцем Михайлом Забанджалою не раз побував у гарячих точках України.

–             Ми були на передовій у Станиці Луганській, Щасті, Новому Айдарі, – додав о. Віталій. – Привозили туди матеріальну допомогу і надавали духовну. Ми показали, що капелан може допомогти людині, витягнути її, показати ціль, доказати, що Бог завжди поруч.

За словами отця Михайла Забанджали, назва книжки передає незриму цінність та справжність людей, які є лицарями своєї справи. Проте друга частина «духа», трактується, як благодать Святого Духа.

–             Це збірка історій про військових капеланів минулих століть, – каже автор видання. – Вони були на лінії вогню, але водночас несли мир. В цих життєвих історіях найкраще прослідковується доля народу і Церкви.

Як зазначив о. Михайло, архівні данні чітко свідчать про те, що капелани активно діяли вже в середині  XVIII ст., тому їхня фундаментальна праця – це ніщо інше, як вагомий доказ того, що нитка військової священичої діяльності тягнеться аж до наших часів.

Одним з перших книгу «Лицарі духа» прочитав батько автора Роман Забанджала.

–             Її цінність полягає в тому, щоб сучасна людина заглибилася в суть військового капелана, – каже він. – Щоб зрозуміла, що це за праця. Ще з часів Австрійської імперії наші священики активно служили Богові і військовим формуванням. Це слуги Господні, що стараються вести людські душі в час небезпеки і смерті під Божий щит.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up